17.2 C
Trogir
Ponedjeljak, 25 listopada, 2021
NaslovnicaVIJESTITROGIRKip sv. Ivana Trogirskog uselio u Muzej grada Trogira

Kip sv. Ivana Trogirskog uselio u Muzej grada Trogira

Restauriran i konzerviran, originalni kip sv. Ivana Trogirskog čija je replika o Stivanji 2019. postavljena na sjeverna gradska vrata, od utorka, 5. listopada, pronašao je svoj dom u lapidariju Muzeja grada Trogira

Kip sveca zaštitnika Trogira gotičkih stilskih obilježja stariji je od gradskih vrata sagrađenih 1763. te je izvorno stajao na drugom mjestu. Nagađa se da bi to mjesto mogla biti ranija, srednjovjekovna gradska vrata ili čak blizina stare, porušene kapele sv. Ivana Trogirskog, no još uvijek ne postoje dokazi ni za jednu od ove dvije pretpostavke.

Sv. Ivan Trogirski, kojemu se upravo ove godine obilježava 910. obljetnica smrti, na ovom je kipu – koji se pripisuje Boninu iz Milana – prikazan u prirodnoj veličini.

 „Kip sv. Ivana nad Kopnenim gradskim vratima u Trogiru prikazan je s uzdignutom desnicom kojom blagoslivlja te s biskupskim, metalnim štapom u ruci. Biskup je zaodjeven misnicom, kazulom, prebačenom preko halja. Na ruhu ispod kazule prikazani su ukrasi izvedeni linearno s debljim uhljebljenjima; posebno su ukrašeni rubovi uz otvor rukava s rupičastim udubljenjima. Na kazuli je reljefno izvedena traka, u obliku slova T. I ovratnik je prikazan s plastičnim ukrasima. Mitra je također urešena, među ostalim i dvijema rozetama. Kompozicijska osovina cjeline pomalo je kruta s okomicom bez uobičajena gotičkog nagiba“, napisao je dr.sc. Ivo Babić.

Za transport i montažu koja se završava 6. listopada, kao i raniju konzervaciju i restauraciju, zaslužni su stručnjaci iz splitske tvrtke Neir. O provedenim zahvatima imali smo priliku slušati na predavanjima Ante Antunovića, mag. kip., mag. konz.-rest. i Petre Perlain, mag. konz.-rest. organiziranima u okviru Dana europske baštine prošle godine. Finale trogirskog doprinosa obilježavanju Dana europske baštine ove će se godine održati u četvrtak, 14. listopada u Muzeju grada Trogira.

Izvor: Muzej grada Trogira

ZADNJE OBJAVE