29 C
Trogir
Petak, 12 kolovoza, 2022
NaslovnicaVIJESTIŽUPANIJAkastela.org: Dan ružičaste vrpce obilježen u Kaštelima

kastela.org: Dan ružičaste vrpce obilježen u Kaštelima

KLUB ŽENA LIJEČENIH NA DOJCI KAŠTELA U AKCIJI PODRŽALE I ČLANICE ZAJEDNICE ŽENA KATARINA ZRINSKI GRADA TROGIRA

U galeriji Prodajnog centra Kaštela u subotu je obilježen Dan ružičaste vrpce posvećen prevenciji i edukaciji ranog otkrivanja raka dojke, prigodom koje su članice Kluba žena liječenih na dojci Kaštela dijelile edukacijske brošure.

-Cilj ove akcije je podići svijest žena o zdravlju dojke , a to znači odlaziti jedan put godišnje na preventivni pregled  ultrazvukom te na mamografiju po potrebi – kazala nam je predsjednica Kluba, Bora Duvnjak i dodala kako su jako bitni i samopregledi dojke jer svaka žena najbolje poznaje svoje tijelo i prema tome može najprije uočiti svaku promijenu na tijelu. Danas smo podijelili dosta brošura koje sadrže upute o samopregledu dojke- kazala je Duvnjak. Još uvijek ima veliki broj žena koje iz straha ne žele na preglede pa ih je još jednom pozvala da se odazovu i na akcije preventivnih pregled ultrazvukom koje organizira jednom mjesečno Klub žena liječenih na dojci Kaštela.

Uz dijeljenje brošura i uz razgovor sa ženama, kako bi im osvijestile važnost brige o dojkama, prodavali su i ruže, a dio prikupljenog novca ide u zajednički fond na nivou države od kojeg će se financirati kupnja aparata za intraoperativno zračenje. Jučerašnju akciju, među ostalim, podržali su kaštelanski gradonačelnik Denis Ivanović i dogradonačelnica Jadranka Matok Bosančić.

Godišnje u Hrvatskoj oboli preko 2500 tisuće žena, a oko 1000 tisuću ih se ne uspije izliječiti. Obolijevaju sve više žene mlađe životne dobi , što prije nije bio slučaj. Sve se više javljaju žene koje obolijevaju već u dvadesetoj godini života – istaknula je Duvnjak. Izborom zdravog načina života svaka žena može smanjiti rizik nastanka raka dojke. To su uz redovite preglede, zdrava prehrana, održavanje normalne tjelesne težine, smanjenje stresa, izbjegavanje pušenja kao i tjelesna aktivnost.

Klub žena liječenih na dojci Kaštela poziva sve žene, bez obzira na životnu dob, da se uključe i na medicinsku gimnastiku koju organiziraju u OŠ Ostrog u K. Lukšiću. Javiti se možete na broj 091 2277 633

FOTO: ANTE MAJIĆ

IZVOR: PORTAL GRADA KAŠTELA

ZADNJE OBJAVE