13 C
Trogir
Četvrtak, 21 listopada, 2021
NaslovnicaVIJESTITROGIRKasne plaće u Brodotrogiru: Sindikati prijete Končaru štrajkom

Kasne plaće u Brodotrogiru: Sindikati prijete Končaru štrajkom

Ako Uprava Brodotrogira ovaj tjedan ne pronađe novac za plaće, 820 radnika trogirskoga škvera stupit će u štrajk.

Potvrdio je to u razgovoru za Trogirski portal povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske (SMH) u Brodotrogiru Andro Belas, kazavši kako su se stvorili zakonski uvjeti za pokretanje postupka mirenja između sindikata i uprave škvera s obzirom na to da sutra istječe rok do kad je poslodavac trebao isplatiti plaće. Dosad to nije učinio, a nije službeno ni izvijestio sindikate kad bi mogao nabaviti novac iako se škverom, nakon što se trogirski gradonačelnik Ante Bilić jučer sastao s članom Brodotrogirove uprave Mateom Tramontanom, proširila vijest da bi plaće mogle sjesti na račun do kraja tjedna.

-Zakonski uvjeti za štrajk zasad ne postoje, ali ne postoji ni jamstvo poslodavca da će u roku nekoliko dana isplatiti plaće. Po vrijedećem kolektivnom ugovoru, koji je na snazi do početka travnja, poslodavac je dužan isplatiti plaću do petnaestog mjesecu. Nakon toga dobio je rok od još nekoliko dana (taj rok istječe sutra) da se snađe i pronađe novac za plaće, no zasad nema služnih informacija je li u tome uspio. Zakon u takvoj situaciji uvodi institut mirenja, kojie traje pet dana i o čijem ishodu ovisi odluka o pokretanju štrajka, rekao je Belas.

Član Brodotrogirove uprave izvijestio je gradonačelnika Bilića o problemima s nelikvidnošću koja se prelomila preko radničkih „bušti“, ali da je navodno, jer službenih informacija o tome nema, rekao i da će plaće sjestio na račune 820 radnika do kraja tjedna. 

Ako je to istina, a svi se nadaju da je baš tako bilo,  zašto onda poslodovac nije mogao zajamčiti i sindikatima skoru isplatu plaće za veljaču, to više što i bez toga vrije na navozima. Radnici su nervozni, osnovica plaće ionako je mala da bi se dodatno udaralo po njihovim materijalnim pravima, stečevini kolektivnih ugovora koji istječu u travnju i oko kojih tek trebaju započeti pregovori.

Škverani vjeruju da će poslodavac najkasnije do kraja tjedna isplatiti plaće iako će one, kad jednom budu isplaćene, biti značajno umanjene.

Belas kaže kako poslodavac neisplatu plaća opravdava trenutačnom nelikvidnošću koja je, kako stvari sada stoje, puno ozbiljnija od „trenutačne“ s obziroma na najave o novom udaru na plaće.

-Plaća će do daljnjega kasniti, a kad stignu, bit će umanjene, to je sigurno. Koliko i kome, to tek trebamo vidjeti, kao i to što će biti s onim stimulativnim dijelom koji je već korigiran. Ako varijabilni dio iznosi 50 ili čak 60 posto, a takvih slučajeva ima,  to znači smanjene plaće s 5000 na 3000 kuna. U svakom slučaju, predstoje nam mukotrpni pregovori poručio je Belas.

Kako bilo, pet godina je prošlo od privatizacije trogirskoga škvera, danas u vlasništvu poduzetnika Danka Konačara, a za preostalih osamstotinjak radnika sve je manje spokoja i sigurnosti.  Ako plaća ne bude isplaćena i sljedeći tjedan, škverani će pokrenuti štrajk na navozima na kojima se u ovom trenutku završavaju ranije ugovoreni projekti, a novih ugovora na vidiku nema.

 

ZADNJE OBJAVE