7.8 C
Trogir
Četvrtak, 26 studenoga, 2020
Naslovnica VIJESTI TROGIR Kad se male ruke slože, zaštitni viziri se množe: DOMIŠLJATOST I HUMANOST...

Kad se male ruke slože, zaštitni viziri se množe: DOMIŠLJATOST I HUMANOST KONTRA KORONE

Teško je više odrediti kad smo krenuli u bitku za zdravlje protiv nevidljivog neprijatelja koji je okupirao cijeli naš planet. Dani su se sporo zbrojili u tjedne koji pak što se kaže „preko noći“ već prelaze u mjesece.

Sve to vrijeme slušamo i čitamo o bezbrojnim uputama, savjetima, ali i onima koji nesavjesno i bezglavo krše iste i ugrožavaju kako svoje tako i zdravlje ljudi oko sebe. No, krizna vremena iznjedre i brojne domišljate, nesebične junake koji su dokaz da je, kad se udruže snage i dobra volja, ljudski duh neslomljiv.

Također, od početka ove krize dolaze do nas informacije kako su medicinsko osoblje i policijski službenici u nezavidnom položaju zbog prirode svog posla, dakle izravnog kontakta s ljudima, a istovremeno i zbog nedostatka adekvatne zaštitne opreme.

Tu sad na scenu stupaju gore spomenuti junaci, najčešće anonimni, ali zahvaljujući današnjim brojnim načinima komunikacije u prilici smo svi dati svoj obol. I najmanja gesta, zlata vrijedi.

Naime, Hrvatski studentski zbor pokrenuo je hvalevrijednu akciju izrade vizira za zaštitu medicinskog osoblja. Slaven Damjanović student Sveučilišta u Splitu i student FESB-a uspješno je napravio nekoliko primjeraka, a Hrvatski studentski zbor je preuzeo ulogu koordinatora i viziri su već u upotrebi u KBC-u Split. Za izradu vizira potrebni su 3D printeri koji bi izrađivali okvire, na koje se postavlja savitljiva PVC folija, debljine 0.5mm koja štiti samo lice. Za sada ima više od 90 jedinica printera na području Splita, Dubrovnika, Zadra i Osijeka, a započinje i intenziviranje akcije na području Zagreba. To je dovoljno za proizvodnju nešto manje od 1 000 vizira dnevno, a potrebe su nažalost znatno veće. Stoga je Hrvatski studentski zbor uputio poziv svim ljudima dobre volje da se, neovisno o svojoj lokaciji, uključe u ovu akciju.

Da imaju veliko srce, Trogirani su pokazali i u ovom slučaju. Naime, kao dio ovog svijetlog trenutka u mračnom, neizvjesnom razdoblju možemo istaknuti bračni par Karmen i Mario Miše, vlasnike obrta za grafičke usluge „Mario“ koji su odlučili izraditi vizire za trogirski Dom zdravlja, a tu vrijednu donaciju pohvalila je putem medija, ujedno uputila veliku zahvalu patronažna sestra iz trogirske ispostave Doma zdravlja Tea Stupar.

Moramo naglasiti da Karmen i Mario marljivo rade i dalje te da su pošiljku toliko traženih, a neophodnih vizira uputili i policijskoj postaji Trogir na čemu im se od srca zahvalio načelnik Marko Doljanin.

Budući da je teško predvidjeti kada ćemo mi pokoriti ovaj virus i vratiti se nekadašnjem bezbrižnom druženju bez svakodnevnog praćenja medicinskih statistika, možemo samo naglasiti da su i najmanja pomoć, kreativna ideja, malo utrošenog vremena od ogromne važnosti. Kad se sve to zbroji, šansa za pobjedu je na našoj strani.

Piše: Ana Rožić (novinarka Gradskog radija Trogir)

ZADNJE OBJAVE

U Trogiru održano 1. kolo Kupa Hrvatske u ritmičkoj gimnastici – Regija Jug

Rusulice su prošlog vikenda, koroni usprkos i pod epidemiološkim mjerama, organizirale 1. kolo Kupa Hrvatske u ritmičkoj gimnastici - Regija Jug . Na ovom natjecanju...

TROGIR HOLDING: veći dio rada sa strankama odvija se telefonskim ili elektroničkim putem

Sukladno preporuci Stožera civilne zaštite Grada Trogira koja se odnosi na prevenciju širenja virusa COVID-19, Trogir Holding d.o.o. neće u uredima primati...

PAYDO TE U PETAK ČASTI PARKIRANJEM, SAZNAJ KAKO!

Preuzmi besplatnu aplikaciju PayDO, spremi Mastercard karticu i u petak 27. studenog iskoristi akciju Potaknuti podacima najpopularnije hrvatske aplikacije...

Šareni tjedan kontra Crnom petku

Dok se sprema stampedo shopingholičara za Crni petak, kontru je udarila Marijana Stipčić, vlasnica maštovitog „Gift Shopa BABA“ koja je organizirala Šareni...

Zatvoren drveni most preko Foše

Redovnim pregledom utvrđena su oštećenja na mostu zbog čega nije siguran za prelaženje Od utorka, 24. studenog, zatvara se...