15 C
Trogir
Ponedjeljak, 20 studenoga, 2023
NaslovnicaOstaloZABAVAJUBILARNI FESTIVAL OJKAVICE U BLIZNI OKUPIO STOTINJAK SUDIONIKA

JUBILARNI FESTIVAL OJKAVICE U BLIZNI OKUPIO STOTINJAK SUDIONIKA

Mimohodom kulturno umjetničkih društava u Blizni Donjoj u zaleđu marinske općine protekle subote održan je jubilarni deseti po redu “Festival ojkavice i narodnog kola”, čiji organizator je Kulturno umjetnička udruga “Andrija Matijaš-Pauk”, a pokrovitelj Općina Marina i tamošnja Turistička zajednica.

Pod geslom “Ojkavico prida sam ti sebe i umrit ću pivajući tebe” odzvanjale su pjesme urezane u običaje toga kraja kao dokaz da se tradicija nikada neće zatrti.

Na mjesnom igralištu do kasno u noć naizmjenično su se “tresli” snažni glasovi članova KUU „Andrija Matijaš-Pauk“ iz Marine, te KUD-ova: „Krč“ iz Primoštena, „Labišnica“ iz Seget Vranjice, „Komaštre“ iz Ogorja, „Kamen Bukovica“ iz Popovića u Benkovcu te „Srce Zagore“ iz Kaštela i „Zvona Zagore“ iz Mirlović Zagore.

Sudionicima je u ime organizatora dobrodošlicu uputila predsjednica Dijana Rinčić.

  • Ovo je prva velika manifestacija koju organiziram kao predsjednica KUU “Andrija Matijaš-Pauk”.  Veliku zahvalnost dugujem i donedavnom predsjedniku Tonću Frleti te voditelju sekcije ojkavice Anti Agiću. Ojkavicu živim od malena, s ojkavicom sam se rodila i ona je jednostavno dio mog identiteta. Proteklih godina sudjelovala sam u radu Udruge kao voditeljica niza manifestacija. Veseli me vidjeti večeras mlade koji pjevaju ojkavicu i igraju narodno kolo. Nadam se da ćemo se i mi dogodine na “XI. Festivalu” predstaviti s mladim marinskim snagama. U nadi da će zvona u Zagori zvoniti slaveći novi život, da će srce Zagore opet snažno kucati, da će na ovom tvrdom kamenu i krčevini mladi živjeti, na našim kominima i dalje komoštre visjeti… da će se pisma od Benkovca i Marine do Ogorja oriti, nadam se dogodine ponovnom susretu na istom mjestu, poručila je Rinčić.

Načelnik Ante Mamut nije krio zadovoljstvo što se ta manifestacija cijelo desetljeće organizira baš u marinskom zaleđu, ondje gdje je ojkavica iznikla i koju kako spomen na neka davna vremena kada se s njom veselilo i tugovalo današnji naraštaji kako je rekao žele očuvati. Nakon što je Festival otvorio blagoslov sudionicima, kojih je bilo stotinjak dobi od 7 do 80 godina udijelio je župnik Blizne fra Ferdo Jukić.

Koja bi to fešta bila bez janjetine i domaće kapljice, pa je šušura i gužve bilo i u konobama gdje se moglo vidjeti i turista, kojima je cijela manifestacija bila neviđena atrakcija koju će ponijeti sa sobom kao uspomenu.

GORDANA DRAGAN 

Foto: KUU “Andrija Matijaš-Pauk”

ZADNJE OBJAVE