12 C
Trogir
Ponedjeljak, 20 studenoga, 2023
NaslovnicaOstaloZABAVAAUTORSKOM VEČERI DR. SC. NIKOLE BUBLE SVEČANO POČINJE 56. FDK OMIŠ 2022.

AUTORSKOM VEČERI DR. SC. NIKOLE BUBLE SVEČANO POČINJE 56. FDK OMIŠ 2022.

Muzikolog, dirigent, orguljaš, skladatelj i glazbeni pedagog dr. sc. Nikola Buble (1950 – 2015) bio je dugogodišnji stručni suradnik, izbornik i član ocjenjivačkog suda, te umjetnički ravnatelj Festivala dalmatinskih klapa Omiš od 1992. do 1996. Autorskom večeri u njegovu čast u petak, 24. lipnja u 21.00 sat na Trgu sv. Mihovila svečano otvaramo 56. Festival dalmatinskih klapa Omiš 2022. Njemu u spomen zapjevat će klape: Okruk iz Okruga Gornjeg, Sinj, Luka iz Rijeke, Tragos iz Trogira, Pinguentum iz Buzeta i klapa Trogir.

Dr. sc. Nikola Buble bio je neprikosnoven etnomuzikološki autoritet, ali i iskusan menadžer i lider, koji je svježim idejama i poimanjem tradicije kao dinamične kategorije unio brojne programske promjene i odigrao središnju ulogu u modernizaciji klapske pisme.

Doktorat iz muzikoloških znanosti stekao je 1986. godine. Bio je redoviti profesor na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu, ali i na poslijediplomskim studijima na Sveučilištima u Zadru, Mostaru, gdje je utemeljio Odsjek za etnomuzikologiju, te u Ljubljani. Predavao je brojne kolegije, a njegova predavanja, znanstveni i umjetnički skupovi i seminari bavili su se gotovo uvijek glazbenom kulturom južne Hrvatske. Svoju životnu misiju zaokružio je osnivanjem doktorskog studija etnomuzikologije 2012. godine na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu.

Kao dirigent brojnih pjevačkih zborova i manjih vokalnih ansambala održao je preko 300 koncerata diljem Hrvatske i Europe i zavrijedio najviša priznanja i nagrade. Osobite rezultate postigao je kao zborovođa Djevojačkog zbora Glazbene škole Josipa Hatzea iz Splita te kao dugogodišnji umjetnički voditelj jedne od, prema mnogima, najboljih klapa svih vremena – klape Trogir s kojom je proputovao svijet.

Posebno mjesto u Bublinom opusu pripada melografskim zapisima, brojnih napjeva koje je 35 godina prikupljao i revitalizirao. Snimio je preko stotinu sati glazbe i oko 2000 napjeva. Među njima spomenimo: “Jo, lipa Marijo”, “Da bi udrile sve fortune”, “Tvoji meni pritu”,“Murtilica lipo cviće”, “Ja san majko cura fina”, “Švet Ivane o’ moga Trogira”, “Dojdi u krilo moje”, “Spomeni se jedno vrime”, “Bila golubice“…

Nemjerljiva vrijednost koju baštinimo od dr. sc. Nikole Buble njegova je pisana ostavština koju je podario svim sadašnjim i budućim muzikolozima, voditeljima i štovateljima tradicijske kulture i glazbe. Svjestan važnosti zapisanih nota, tekstova i spoznaja te njihova objavljivanja, Buble je prikupio rasutu baštinu i stručnom joj rukom udahnuo vječni život. Kao dirigent, skladatelj i producent objavio je 29 diskografskih izdanja, a kao autor, urednik, melograf, obrađivač i harmonizator objavio je niz znanstvenih i stručnih članaka, te 48 knjiga. Među njima su za opstojnost klapske pjesme osobito vrijedne: “Trogirski narodni napjevi”, “Vokalna folklorna glazba Trogira i Donjih Kaštela” te II i III. “Zbornik dalmatinskih klapskih pjesama“ u izdanju omiškog Festivala. Pokretač je i glavni urednik znanstvenog časopisa Južnohrvatski etnomuzikološki godišnjak “Bašćinski glasi” koji Festival u suradnji s Umjetničkom akademijom u Splitu počinje objavljivati 1992. godine.

U “Omišu” je Buble prisutan od početka svoje glazbene karijere. Već 1979. prvi put sudjeluje u radu žirija kao ocjenjivač klapa. Od 1982. godine redovni je izbornik i ocjenjivač klapa i izbornik novih skladbi. Godine 1992. dolazi na čelnu umjetničku funkciju Festivala kojem u kratkom vremenu daje novi imidž. Budućnost Festivala vidio je u njegovoj kulturološkoj ulozi i znanstvenoj utemeljenosti. Svojom je vedrom i plemenitom dušom i dalmatinskim humorom, ali i silnom energijom, stručnošću i pedantnošću ostao u sjećanju kao nezamjenjiva veličina koja je ostavila dubok trag u povijesti Festivala.

Među brojim priznanjima odlikovan je Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića za osobite zasluge u kulturi; Poveljom Republike Hrvatske za osobite zasluge na promicanju, očuvanju i razvoju glazbene kulture klapskih pjesama u Hrvata, te Nagradom za životno djelo “za osobite uspjehe u razvoju društvenih odnosa i unapređenju umjetnosti, kulture i znanosti”.

Poslušajte gostovanje ravnatelja festivala Mije Stanića u emisiji Gradskog radija Trogir “Razgovori s povodom” – voditelj Mario Markovina…

Tekst & Foto: FDK Omiš

ZADNJE OBJAVE