19.7 C
Trogir
Petak, 22 listopada, 2021
NaslovnicaVIJESTIPOLITIKA(Još) ništa od dogovora: Propao pokušaj konstituiranja Gradskog vijeća

(Još) ništa od dogovora: Propao pokušaj konstituiranja Gradskog vijeća

Propao je prvi pokušaj konstituiranja Gradskog vijeća Trogira koje u utorak nije izabralo predsjednika toga tijela što je bilo i očekivano s obzirom na raspored vijećničkih mandata koje su osvojile dvije najveće stranke.

Iako su izabrani gradski vijećnici obavili sve ono što su u skladu s procedurom trebali obaviti, zapeli su na zadnjoj točki dnevnog reda, a to je izbor predsjednika Gradskog vijeća. Budući da nije izabran čelni čovjek gradskog parlamenta, HDZ-ov Ivica Baturina mogao je samo ustvrditi da vijeće nije konstituirano nakon čega je sjednica zaključena, a nova se treba sazvati u roku trideset dana. Ako ni tada predsjednik vijeća ne bude izabran, gradski vijećnici imat će još jednu, ujedno i posljednju šansu da konstituiraju lokalno predstavničko tijelo u kojem HDZ ima tijesnu prevagu. Bude li i ta šansa prokockana, a proceduralni rok za konstituiranje predstavničkog tijela je 90 dana, Trogirani će ponovo na izbore. No, tada neće birati gradonačelnika jer je njegov mandat potvrđen izravnim izborom odnosno voljom birača. Oni koji bi u tom slučaju ponovo morali izaći pred birače gradski su vijećnici, njih 17, pa je pravo pitanje tko bi od njih potvrdio mandat i koja bi od dviju najjačih političkih opcija, HDZ-a i SDP-a, imala više sreće na još jednom izbornom ruletu. 

Ukratko, zasad je siguran samo gradonačelnički mandat Ante Bilića kojeg prva politička bura očekuje krajem godine kad bude predložio svoj prvi proračun. Ako tada ne bude imao većinu u vijeću, a SDP-u za to trebaju mandati konzervativca Ive Milića i nezavisnog Ante Piteše, u „paketu“ padaju i Bilić i Gradsko vijeće. S druge strane, HDZ-u za potrebnu većinu od devet vijećnika nedostaje samo jedan mandat, no budući da ni oni danas nisu istaknuli svoj prijedlog za predsjednika Gradskog vijeća, jasno je da od dogovora s konzervativcem Milićem (još) nema ništa. Što se tiče drugog „kapitalca“, čiji mandat, baš kao i Milićev, vrijedi zlata, Piteša nam je potvrdio da ga nitko nije kontaktirao niti mu ponudio suradnju što, naravno, ne isključuje.

-Ovo je očekivano! Sve je to bio jedan veliki igrokaz, a pitanje je koliko će trajati. Nitko me nije kontaktirao niti pozvao na suradnju.Vidjet ćemo što će biti, ali mislim da novi izbori nisu rješenje, rekao je Piteša.

Kao prvi izabrani vijećnik s liste koja je osvojila najviše mandata, a to je HDZ, sjednicom je predsjedao Ivica Baturina koji je novinarima, nakon što je postalo jasno da se predstavničko tijelo neće konstituirati, izjavio da je njegova stranka otvorena za suradnju te da očekuje kako će se vijeće konstituirati u drugom pokušaju. S kim pregovaraju i što pritom nude, ne zna se, kao što nije poznato na koji način SDP misli okupiti većinu.

Gradonačelnik Ante Bilić ocijenio je kako u novom sazivu Gradskog vijeća postoji dobra volja da se krene naprijed i postigne dogovor oko ključnih tema za dobrobit grada koji je, kako je istaknuo, ipak u većim problemima nego što je očekivao.

-Očekujem da se Gradsko vijeće što prije konstituira kako bi počeli raditi i riješavati probleme koji su doista ozbiljni. Iako danas nije bilo dogovora, očito je da postoji dobra volja za suglasnost oko ključnih tema. Vrlo brzo na dnevni red dolazi ozbiljan problem, a to je Dobrić, kojem prijeti stečaj što bi stvorilo veliku štetu za grad, njegovu imovinu i finacije. Posla doista ima, problema također, i zato apeliram na izabrane gradske vijećnike da pokažu odgovornost i konstituiraju vijeće, poručio je trogirski gradonačelnik, kojeg će u vijeću mijenjati Mario Juranović. Umjesto Bilićeva zamjenika, SDP-ovca Viktora Novaka, u vijeću će sjediti Nives Karanušić dok će HNS-ovu dogradonačelnicu Ružu Kovačević Bilić zamijeniti Matea Orlić.  

Foto: IRM

{gallery}vijece7{/gallery}

 

ZADNJE OBJAVE