18 C
Trogir
Petak, 1 prosinca, 2023
NaslovnicaVIJESTITROGIRJOŠ JEDAN APEL GRAĐANIMA: ODLAŽITE OTPAD U SPREMNIKE!!

JOŠ JEDAN APEL GRAĐANIMA: ODLAŽITE OTPAD U SPREMNIKE!!

Kaže se da ponekad slika govori više od riječi. Ove fotografije koje su nam proslijeđene još jednom potvrđuju koliko je duga i iscrpljujuća borba kada se radi o pravilnom gospodarenju otpadom sve dok ima  ovakvih nesavjesnih građana koji se ne libe „mirne duše“ otpad  odložiti pokraj kontejnera u središtu grada ili pak negdje u zabačenoj  prirodi na otoku Čiovu kao da se to njih ne tiče.

Tko su te osobe?! To su naši poznanici, možda prijatelji ili susjedi… Isti ti „neotesanci“ prozvat će primjerice komunalnu tvrtku „Trogir holding“ ili Grad Trogir kako nisu pokupili nagomilane kese smeća ili da su dozvolili odlaganje svega i svačega uz ceste i šume otoka Čiova. Našalio se netko rekavši kako je žalosno da smo došli do toga da bi svakog od građana trebao nadzirati ne jedan nego više komunalnih redara.

Ispisali smo se apela i apela koje svakodnevno upućuju iz Holdinga i Grada te ukazuju na savjest i odgovornost građana da to ne rade. Neka ovaj „najfriškiji“ napis bude protumačen upravo tako.

Predsjednik Uprave Holdinga Danijel Kukoč nedavno je pohvalio građane za odgovorno razvrstavanje otpada, a po tko zna koji put upozorava ih da otpad odlažu u odgovarajuće zadužene spremnike koje im je ta tvrtka osigurala, jer će se u protivnom morati poduzimati neke druge mjere. “Bit ćemo primorani naplaćivati ugovorne kazne koje do sada nismo“, kaže Kukoč.

Nasuprot praonice automobila na Brigima, prizor vreća sa smećem pokraj spremnika vjerujemo da nikome nije lijep. Isto je i sa „suhozidom“ od vreća punih građevinskog materijala koji je niknuo proteklog vikenda na žednjanskom putu na predjelu Rudina. Stiglo je proljeće, pa će se zahuktati renoviranje apartmana, a samim time i nemilosrdno podizati gomile odbačenog materijala, kade, umivaonici, keramika i što li sve ne uz biciklističke staze, ceste i vidikovce Čiova.

U Odjelu komunalnog redarstva u gradskoj upravi takvi prizori ne iznenađuju. Voditelj Šime Pažanin ističe kako poduzimaju sve da se  spriječe takva događanja. Pitali smo primjenjuju li onu mjeru za koju se kaže najučinkovitiju “oplesti po džepu“. Doznajemo kako je od početka godine naplaćeno 14 kazni većinom fizičkim osobama te da je u obradi njih još desetak za one koji su otkriveni putem video nadzora.

Podsjetimo, kazne za fizičke osobe iznose od 146 eura do 265 eura, za obrtnike od 411,44 eura do 663,61 eur te za pravne osobe (tvrtke) od 809,61 eur do 1 327,23 eura. Ukoliko se „uhvate“ u prekršaju odgovorne pravne osobe, primjerice direktor neke tvrtke morat će  platiti kaznu u iznosu one koju plaćaju fizičke osobe.

  • Svi koji se uhvate na djelu odnosno koji se otkriju da su nepravilno odložili otpad, bolje rečeno na nedozvoljenom mjestu, bilo putem kamere ili na licu mjesta polovicu minimalne kazne mogu platiti odmah. Ako to ne učine izdaje se obvezni prekršajni nalog i tada počinitelj prekršaja ima mogućnost platiti dvije trećine kazne u roku osam dana. Ukoliko se ogluši kaznu će morati platiti u cjelokupnom iznosu, podsjeća Pažanin.

GORDANA DRAGAN

ZADNJE OBJAVE