29 C
Trogir
Ponedjeljak, 15 kolovoza, 2022
NaslovnicaVIJESTITROGIRIzložba projekta „Balature moga grada“ gimnazijalaca SŠ Ivana Lucića i CI SDŽ...

Izložba projekta „Balature moga grada“ gimnazijalaca SŠ Ivana Lucića i CI SDŽ u trogirskom muzeju od 18. do 25. svibnja

 Od prosinca 2020. godine Srednja škola Ivana Lucića-Trogir sudjeluje u projektu „Čuvari baštine“ koji provodi Centar izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije. Projekt je namijenjen darovitim učenicima u umjetničkom i humanističkom području, kao i svim učenicima zainteresiranima za projektnu nastavu, suradničko, istraživačko i inovativno učenje, razvijanje kreativnosti, informacijske i digitalne pismenosti.

Projekt nosi naziv „Balature moga grada“, a pod mentorstvom prof. Nikoline Vukman i knjižničarke Lucije Dražić Šegrt  zamišljen je kao usmjeravanje pažnje na gradske balature kao jedan segment starih dalmatinskih kuća koji je zanemaren u današnjem arhitektonskom izričaju. Tradicionalne kuće u prošlosti  su imale takav pristup gornjim etažama te je upravo  balatura  kao najupečatljiviji  i u biti najvidljiviji dio kuće u uskim gradskim kaletama  bila važan estetski detalj u izgradnji.

Cilj projekta je upoznavanja učenika sa starom arhitekturom u jezgri UNESCO-va Trogira i sa starim načinom života, jer osvještavanje mladih naraštaja o važnosti onoga što je prošlo, kritičko promišljanje o načinima očuvanja materijalne i nematerijalne baštine, predstavlja glavnu nit ovoga projekta. Prikupljanje fotografske i literarne građe o balaturama, kreativne radionice izrade maketa starih kuća, likovni i fotografski izričaj učenika u odnosu na balature, izrada plakata, video uradaka i brošura, pisanja literarnih radova na čakavštini samo su neke od aktivnosti koje su ostvarene kroz projekt.

U suradnji s Muzejom grada Trogira biti će upriličeno predstavljanje tematske izložbe koja će biti postavljena u  prostorima gradskog muzeja u utorak 18. 5. 2021. na Međunarodni dan muzeja.

 Na izložbi će biti predstavljeni svi radovi nastali na kreativnim radionicama (makete, plakati) prikazat će se videouradak o provedenom projektu. Također, sva ostvarenja ovoga projekta i provedene aktivnosti učenici će, korištenjem digitalnih alata, prikazati i u virtualnom okruženju kako bi široj javnosti približili radove naših učenika, a s Muzejom grada Trogira i sa stručnjacima iz konzervatorskog područja već su realizirana predavanja kojima se  učenike educiralo i potaknulo na razvijanje vizualne percepcije bitnih elemenata prostora i tradicionalne arhitekture.

Izvor: SŠ Ivana Lucića

ZADNJE OBJAVE