15.5 C
Trogir
Četvrtak, 1 listopada, 2020
Naslovnica VIJESTI POLITIKA Istraživanje CRO Demoskopa za kolovoz

Istraživanje CRO Demoskopa za kolovoz

Da su početkom kolovoza održani parlamentarni izbori, HDZ bi ostvario 26% (25% u srpnju), SDP 18% (18,7% u srpnju), Živi zid 13,2% (13,4% u srpnju), Most 7,5% (7,3% u srpnju), pokazuju rezultati istraživanja koje je agencija Promocija plus provela na 1.300 ispitanika od 31. srpnja do 3. kolovoza. 

U ovomjesečnom istraživanju SDP ima najnižu izbornu potporu u mjerenju preferencija stranaka od početka istraživačkog projekta CRO Demoskop (od početka 2004.). Drugi najlošiji rezultat stranka je zabilježila nakon izbornog poraza u siječnju 2004. godine (18,9%), a treći u srpnju 2014. (19,1%).

Među prve četiri stranke na ljestvici rejtinga u odnosu na srpanj dvije su zabilježile rast (HDZ i Most), a dvije pad (SDP i Živi zid). 

Na ljestvici rejtinga slijedi Stranka Bandić Milan 365 s 3,1% (2,5% u srpnju), Neovisni za Hrvatsku s 2,9% (3,6% u srpnju). HSS je ostvario 2,6% (2,1% u srpnju), a slijedi Pametno s 2,4 posto. 

Iznad 1% izborne podrške je pet stranaka: HNS i Hrast (po 1,9%), IDS (1,7%), GLAS (1,4%) i HSU (1,2%). Dvije su stranke s izborom manjim od 1 posto: HSLS i HDSSB (po 0,5%).  I u ovomjesečnom je istraživanju zabilježen relativno velik udio neodlučnih birača koji sada iznosi 12,7% (prema prošlomjesečnih 13,4 posto).

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović na vrhu ljestvice najpozitivnijih političara

Nakon pet mjeseci vrh ljestvice pozitivnog doživljaja hrvatskih političara preuzela je predsjednica Grabar-Kitarović koja je na valu sportskog uspjeha i navijanja povećala izbor za najpozitivnijeg domaćeg političara na ovomjesečnih 20,8% (prema srpanjskih 17,2% ili predmundijalskih 15,1%). 

Na drugom je mjestu “nitko” (ni jedan političar) s izborom od 20,1% (prema prošlomjesečnih 19,2%). Premijer Plenković zadržao se na trećem mjestu s 8,5% (9,1% u srpnju). Slijedi Anka Mrak-Taritaš s 5,9% (5,7% u srpnju), dok je Ivan Sinčić na petom mjestu s 4,9% (u odnosu 5,8% u srpnju). 

Među deset najpozitivnijih domaćih političara još su Ivan Pernar (4,3%), Zoran Milanović (4,2%), Tonino Picula (2,9%), Božo Petrov (2,4%) i Zlatko Hasanbegović (1,8%). 

ZADNJE OBJAVE

OKRUŠKI RALLY: Bok uz bok mali Topolino i veliki Mercedes, Jaguar, Corvetta, Mustang

Ove subote, 3. listopada u organizaciji Kluba klasičnih automobila "SPLIT" održat će se "Okruški Rally" na relaciji Trogir – Okrug – Slatine....

Izabran trogirski najpolicajac: Mario Đikić je primjer policajca kakav bi svaki od nas zaista trebao biti

Blagdan je Svetog Mihovila, između ostalog, zaštitnika policije koja danas obilježava svoj dan. Kao i svake godine, to je bio povod biranja...

U Splitu obilježen Dan policije i blagdan Sv. Mihovila

Djelatnici Policijske uprave splitsko-dalmatinske odali su počast svim stradalim policijskim službenicima i obilježili Dan policije i blagdan svetog Mihovila. Načelnik Dražen Vitez prigodnim...

RUKOMET: Kaštela – Trogir 24:22

Rukometaši Trogira porazom su otvorili novu prvoligašku sezonu U teškom i neizvjesnom derbiju kola domaćini iz Kaštela na kraju su osvojili 2 boda. Cijela utakmica...

Trogirani aktivno koriste Gradsko oko

Gradske službe brzo su se prilagodile i promptno reagiraju na prijave građana, od kojih mnogi pohvaljuju djelatnike i zahvaljuju na brzim izlascima...