25 C
Trogir
Subota, 10 lipnja, 2023
NaslovnicaVIJESTIIN MEMORIAM: dalmatinski slikar Ante Tadić

IN MEMORIAM: dalmatinski slikar Ante Tadić

U 74. godini života, nakon teže bolesti jučer je u Okrugu preminuo umjetnik Ante(o) Tadić. Posljednji ispraćaj održat će se 10. travnja na novom groblju u Okrugu Gornjem s početkom u 12 sati. Iza sebe ostavlja suprugu Vedranu, sinove Iliju i Vedrana te ostalu mnogobrojnu rodbinu i prijatelje.

Njegovi korijeni sežu u BiH, ali ipak nadahnuće je nalazio u Dalmaciji. Po mnogočemu bio je atipičan predstavnik žanra dalmatinske naive. Od lokalnih motiva nije bježao te je bilježio trenutno stanje. Rođen je 1947. u Velikoj Brusnici u Hrvatskoj Posavini. Pedagošku akademiju završio je 1975. godine u Splitu. Izlagao je samostalno, kao i na više skupnih izložbi. Bio je član Hrvatskog društva naivnih umjetnika.

  • Zatekla nas je vijest smrti ovog umjetnika. Moje iskustvo s njim je bilo vrlo ugodno na više razina. Nisam osoba koja se pretjerano razumije u umjetnost, ali ona koju je on stvarao svakom je promatraču puno davala. Njegova tehnika rada na staklu bila je netipična, dosta zahtjevna jer se, jednostavnim rječnikom, trebalo crtati naopako. Ono što je kod mene stvorilo posebne emocije prema njemu je to što smo po struci bili bliski. Do mirovine je radio u splitskom odgojnom domu na Brdima tako da smo o pristupu djeci koja imaju problema u ponašanju mogli dosta razgovarati. Svoj likovni talent koristio je u pedagoškom radu kroz radionice i likovne kolonije, kazala nam je zamjenica načelnika Općine Okrug Bruna Dadić.
  • Svakog ljeta u Općini Okrug je organizirao izložbu svojih radova, no nije bio ograničen samo na naše područje te je redovito izlagao u Kaštelima i Splitu. Njegovim odlaskom umjetnička scena puno gubi jer, koliko sam od njega saznala, umjetnika naive ima sve manje. Što se tiče sahrane, Općina Okrug će pomoći obitelji u ovim teškim trenucima. U mirnijim vremenima organizirat ćemo izložbu u njegovu čast ili podržati obitelj da to naprave na nekoj većoj razini čime bismo mu odali priznanje u ime uže i šire zajednice, zaključila je Dadić.

Foto: Obiteljski album

AR

ZADNJE OBJAVE