25 C
Trogir
Petak, 12 kolovoza, 2022
NaslovnicaVIJESTITROGIRPreporuke za održavanje pogreba, osmrtnica ne smije sadržavati mjesto i vrijeme posljednjeg...

Preporuke za održavanje pogreba, osmrtnica ne smije sadržavati mjesto i vrijeme posljednjeg ispraćaja

HZJZ je objavio detaljne preporuke za sigurno održavanje pogreba, posljednjih ispraćaja i polaganja urni za vrijeme epidemije COVID-19 bolesti. Preporuke se odnose na provedbu mjera prilikom organiziranja i provođenja pogreba, posljednjih ispraćaja i polaganja urni, a donose se radi zaštite obitelji preminule osobe i pogrebnika. 

– Postoji povećan rizik prijenosa SARS-CoV-2 na mjestima gdje se obitelji i zajednice okupljaju nakon smrti voljene osobe. Imajući na umu važnost održavanja pogreba i ispraćaja pokojnika, snažno se savjetuje da se poduzimaju mjere detaljno opisane u ovim preporukama, a u svrhu smanjenja širenja infekcije, posebno zaštitu imunokompromitiranih osoba te osoba s kroničnim bolestima i starije životne dobi koji su u riziku za razvoj teškog oblika bolesti – poručuju iz HZJZ-a.

Pogrebnici i oni koji organiziraju pogreb, posljednji ispraćaj, polaganje urne, trebaju se pridržavati sljedećih savjeta:

– Pogreb, posljednji ispraćaj i polaganje urne održava se isključivo u krugu obitelji i predstavnika vjerske zajednice.

– Ograničiti broj ožalošćenih koji prisustvuju pogrebu, posljednjem ispraćaju i polaganju urne na način da se može održavati propisani razmak od najmanje 1,5 metra između pojedinaca.

– Dopušta se organiziranje glazbenih usluga i usluga dostave cvijeća i svijeća.

– Obavijest o smrti (osmrtnica) ne smije sadržavati podatke o mjestu i vremenu održavanja pogreba, posljednjeg ispraćaja i polaganju urne.

– Posljednji ispraćaj hrvatskih branitelja održavaju se uz odavanje vojnih počasti uz pridržavanje ovdje navedenih mjera.

– Pogrebu, posljednjem ispraćaju, polaganju urni ne smiju prisustvovati osobe s povišenom tjelesnom temperaturom i simptomima akutne respiratorne infekcije.

Potrebno je pridržavati se općih higijenskih mjera:

– Osigurati dostupnost tople vode, sapuna i jednokratnih papirnatih ručnika u toaletima te postaviti na ulaze u prostorije sredstva za dezinfekciju ruku.

– Osigurati dovoljan vremenski razmak između pogreba da se mogu provesti sve mjere čišćenja i dezinfekcija prostorija nakon svakog pogreba, posebno uzimajući u obzir često dodirivane predmete i površine.

– Osigurati da se prostorije redovno prozračuju.

– Ako je moguće, osigurati da postoje odvojen ulaz i izlaz kako bi se smanjila mogućnost bliskog kontakta osoba koje ulaze i koje izlaze iz prostorije za ispraćaj.

– U zatvorenim prostorima preporučuje se nošenje maski za lice ili medicinskih maski.

– Izbjegavati izražavanje sućuti uobičajenim kondoliranjem.

Ožalošćene osobe i predstavnici vjerskih zajednica trebaju se pridržavati sljedećih mjera:

– Održavati propisani razmak od najmanje 1,5 metra između pojedinaca.

– Redovito pranje ruku toplom vodom i sapunom, ili ukoliko to nije moguće, korištenje dezinfekcijskog sredstva za ruke, posebice nakon kihanja, kašljanja ili ispuhivanja nosa.

– Prilikom kašljanja ili kihanja prekriti nos i usta jednokratnom papirnatom maramicom koja se odmah odlaže u koš za smeće ili unutarnjom stranom lakta.

Ožalošćene osobe koje su u samoizolaciji:

– Ožalošćenim osobama članovima obitelji koje su u propisanoj samoizolaciji zbog moguće izloženosti SARS-CoV-2 treba omogućiti dolazak na pogreb, posljednji ispraćaj. Propusnicu izdaje županijski stožer civilne zaštite na temelju zahtjeva osobe.

– Ne smiju dolaziti na pogreb ako imaju povišenu tjelesnu temperaturu ili simptome respiratorne bolesti, čak i ako su vrlo blagi.

– Trebaju se pridržavati propisanog razmaka od 1,5 metra od drugih osoba, propisanih općih higijenskih mjera, koristiti vlastiti prijevoz i koristiti masku za nos i usta.

Foto: Gradsko groblje Trogir

ZADNJE OBJAVE