14.5 C
Trogir
Subota, 24 listopada, 2020
Naslovnica VIJESTI POLITIKA Hrvatski laburisti- Stranka rada: Dr.sc. Mira Morović zalagat će se za modernu...

Hrvatski laburisti- Stranka rada: Dr.sc. Mira Morović zalagat će se za modernu Hrvatsku, zemlju znanja, pravde i jednakih šansi

Hrvatski laburisti – Stranka rada na listi Amsterdamske koalicije u Trogiru su ovu srijedu  predstavili kandidatkinju za EU  izbore dr. sc. Miru Morović. 

Europska unija Hrvatskoj nudi mnogo, ali smo do danas uzimali tek mrvice s bogatog europskog pladnja. Bolji život nije i ne smije biti privilegija odabranih pojedinaca već šansa što su je zaslužili svi građani Hrvatske, a zastupnici u EU parlamentu svojim radom i zalaganjem moraju im je pružiti, kazala je Morović i dodala kako će se ona u EU parlamentu najviše zalagati za  prometna infrastrukturu i digitalnu ekonomiju, za ubrzani razvoj Hrvatske, za projekte kojima bi mladi stekli iskustva i povećali mobilnost . 

Naglasila je kako program Amsterdamske koalicije uključuje gradnju pametne infrastrukture koja će ubrzati naš razvoj. Modernizirat ćemo željezničke mreže, obnoviti lučku infrastrukturu i brodske linije, povezat ćemo luku Rijeka s pravcem Baltik-Jadran i obnoviti zračne luke. Trebamo se povezati s transeuropskim koridorima, završiti Jadransko-Jonski prometni koridor, i boljom prometnom povezanošću omogućiti veću mobilnost građana između gradskih i ruralnih područja, a za sve to ćemo se natjecati za EU fondove. Brodogradnja ne bi smjela biti izgubljena jer ona može biti pokretač gospodarstva. 

Navela je kako su digitalna ekonomija, inovacije i tehnološki razvoj prioriteti Unije, ali digitalna ekonomija velikim dijelom nije prepoznata u našem zakonodavstvu, kao ni mnoge napredne tehnologije. Po digitalnom gospodarstvu smo na 22. mjestu u Uniji. Za digitalnu ekonomiju, granu koja se tek razvija bi trebalo osigurati povlašten porezni tretman kao i za one istraživačke i inovacijske projekte koji mogu unaprijediti Hrvatsko gospodarstvo. 

Zaostajanje Hrvatske za Europom, SAD-om i Azijom po ulaganju u inovacije dodatni je uzrok našeg slabog rasta i iseljavanja mladih školovanih ljudi. 

Moramo omogućiti posvuda brzi Internet od barem 30Mbps, posebno u udaljenim područjima kao što su otočna, ruralna i planinska, koja su sada samo 15% pokrivena. Nerazvijenim bi krajevima trebalo dati prednost prilikom EU natječaja. 

Trebamo osigurati ravnomjerno raspoređene točke sa slobodnim pristupom brzom Internetu, tzv. hot spot-ove. Trebamo veću transparentnost, ravnopravne uvjete, zaštitu osobnih podataka i bolju kontrolu oglašavanja i poslovanja na internetskim platformama. 

Tražit ćemo povećanje proračuna za projekte Horizon i Erazmus, kako bi naši mladi stekli iskustva i povećali mobilnost. I u Hrvatskoj trebamo povećati izdvajanja za znanost i obrazovanje te stimulirati mlade da se školuju za inženjerska zvanja koja će omogućiti sudjelovanje u Europskim projektima, jer se zna kako će Europska Unija u budućnosti prvenstveno ulagati u istraživački i inovacijski potencijal, u napredne tehnologije, napredne materijale, fiziku, informatiku, matematiku, robotiku, automatizaciju, satelitske sustave za nadzor Zemlje, komunikaciju, biotehnologiju, biomimetiku i medicinu, naglasila je Morović, 9. na listi HSS-a, GLAS-a, IDS-a, HSU-a, PGS-a, Demokrata i Laburista.

Foto: IRM

{gallery}laburisti3{/gallery}

ZADNJE OBJAVE

AUDIO: Deseto izdanje emisije “KAKO SE NOSITI S DIJABETESOM”

Emisija koju i vi kreirate!  Svaki tjedan – nova tema – četvrtkom od 14:10 sati Vaša pitanja...

Minute o’ Kvadrilje: To se pamti, ta radost druženja i življenja

U već tradicionalnoj radijskoj emisiji petkom „Minute o' Kvadrilje“ gostovao je Ante Grga, član sekcije svirača koji je ujedno i član uprave društva.

I TEBE SE PITA: Idući tjedan javne tribine; moguće je glasati na njima ili elektronski

Sljedeći tjedan održat će se svih osam javnih tribina na kojima građani imaju priliku glasati za prijedloge malih komunalnih investicija koje su...

Policija će tijekom vikenda vršiti pojačane aktivnosti nadzora cestovnog prometa

U cilju prevencije prometnih nesreća i njihovih posljedica kao i povećanja ukupne razine sigurnosti prometa na cestama  policija i tijekom ovog vikenda...

Izviješće o stanju sigurnosti na području grada Trogira

Izviješće o stanju sigurnosti predstavio je načelnik Policijske postaje Trogir Marko Doljanin na 28. sjednici Gradskog vijeća Grada Trogira održanoj u srijedu, 21....