21 C
Trogir
NaslovnicaVIJESTIPOLITIKAHrvatski laburisti- Stranka rada: Dr.sc. Mira Morović zalagat će se za modernu...

Hrvatski laburisti- Stranka rada: Dr.sc. Mira Morović zalagat će se za modernu Hrvatsku, zemlju znanja, pravde i jednakih šansi

Hrvatski laburisti – Stranka rada na listi Amsterdamske koalicije u Trogiru su ovu srijedu  predstavili kandidatkinju za EU  izbore dr. sc. Miru Morović. 

Europska unija Hrvatskoj nudi mnogo, ali smo do danas uzimali tek mrvice s bogatog europskog pladnja. Bolji život nije i ne smije biti privilegija odabranih pojedinaca već šansa što su je zaslužili svi građani Hrvatske, a zastupnici u EU parlamentu svojim radom i zalaganjem moraju im je pružiti, kazala je Morović i dodala kako će se ona u EU parlamentu najviše zalagati za  prometna infrastrukturu i digitalnu ekonomiju, za ubrzani razvoj Hrvatske, za projekte kojima bi mladi stekli iskustva i povećali mobilnost . 

Naglasila je kako program Amsterdamske koalicije uključuje gradnju pametne infrastrukture koja će ubrzati naš razvoj. Modernizirat ćemo željezničke mreže, obnoviti lučku infrastrukturu i brodske linije, povezat ćemo luku Rijeka s pravcem Baltik-Jadran i obnoviti zračne luke. Trebamo se povezati s transeuropskim koridorima, završiti Jadransko-Jonski prometni koridor, i boljom prometnom povezanošću omogućiti veću mobilnost građana između gradskih i ruralnih područja, a za sve to ćemo se natjecati za EU fondove. Brodogradnja ne bi smjela biti izgubljena jer ona može biti pokretač gospodarstva. 

Navela je kako su digitalna ekonomija, inovacije i tehnološki razvoj prioriteti Unije, ali digitalna ekonomija velikim dijelom nije prepoznata u našem zakonodavstvu, kao ni mnoge napredne tehnologije. Po digitalnom gospodarstvu smo na 22. mjestu u Uniji. Za digitalnu ekonomiju, granu koja se tek razvija bi trebalo osigurati povlašten porezni tretman kao i za one istraživačke i inovacijske projekte koji mogu unaprijediti Hrvatsko gospodarstvo. 

Zaostajanje Hrvatske za Europom, SAD-om i Azijom po ulaganju u inovacije dodatni je uzrok našeg slabog rasta i iseljavanja mladih školovanih ljudi. 

Moramo omogućiti posvuda brzi Internet od barem 30Mbps, posebno u udaljenim područjima kao što su otočna, ruralna i planinska, koja su sada samo 15% pokrivena. Nerazvijenim bi krajevima trebalo dati prednost prilikom EU natječaja. 

Trebamo osigurati ravnomjerno raspoređene točke sa slobodnim pristupom brzom Internetu, tzv. hot spot-ove. Trebamo veću transparentnost, ravnopravne uvjete, zaštitu osobnih podataka i bolju kontrolu oglašavanja i poslovanja na internetskim platformama. 

Tražit ćemo povećanje proračuna za projekte Horizon i Erazmus, kako bi naši mladi stekli iskustva i povećali mobilnost. I u Hrvatskoj trebamo povećati izdvajanja za znanost i obrazovanje te stimulirati mlade da se školuju za inženjerska zvanja koja će omogućiti sudjelovanje u Europskim projektima, jer se zna kako će Europska Unija u budućnosti prvenstveno ulagati u istraživački i inovacijski potencijal, u napredne tehnologije, napredne materijale, fiziku, informatiku, matematiku, robotiku, automatizaciju, satelitske sustave za nadzor Zemlje, komunikaciju, biotehnologiju, biomimetiku i medicinu, naglasila je Morović, 9. na listi HSS-a, GLAS-a, IDS-a, HSU-a, PGS-a, Demokrata i Laburista.

Foto: IRM

{gallery}laburisti3{/gallery}

ZADNJE OBJAVE