9 C
Trogir
Subota, 27 studenoga, 2021
NaslovnicaVIJESTITROGIRHrvatski dominikanci obilježili spomen na fr. Dominika Barača

Hrvatski dominikanci obilježili spomen na fr. Dominika Barača

Hrvatski dominikanci obilježili su 17. studenoga spomen na fr. Dominika Barača koji je strijeljan prije 76 godina u Trogiru.

Ispred zgrade trogirskog suda u kojoj je bio zatvoren i iz koje je odveden na strijeljanje položeno je cvijeće i upaljene su svijeće.

Događaju su, uz okupljene vjernike,  nazočili provincijal Hrvatske dominikanske provincije fr. Slavko Slišković, prior dominikanskog samostan u Trogiru fr. Petar Galić, prior Samostana sv. Katarine Aleksandrijske u Splitu fr. Kristijan Dragan Raič, ekonom Provincije Zvonko Džankić, dekan Trogirskog dekanata don Vinko Sanader i don Dražen Balić.

Fr. Slavko Slišković je izmolio molitvu odrješenja, a svetu misu je za fr. Dominika Barača u popodnevnim satima predvodio fr. Petar Galić, OP.

-Hrvatska dominikanska provincija i samostan u Trogiru redovito obilježavaju ovu obljetnicu u znak sjećanja na našeg subrata Dominika Barača koji je u Trogiru strijeljan  1945. godine.  Dugo vremena javnost nije ni znala što se dogodilo, a nakon demokratskih promjena u Hrvatskoj došlo je do takve situacije da smo mogli postaviti spomen ploču na mjestu odakle je Dominik odveden na strijeljanje.  Tu se svake godine na današnji dan saberemo u molitvenom zajedništvu, zapalimo svijeće i položimo cvijeće kako bi se prisjećali žrtve koju je naš subrat podnio, kazao je fr. Slavko Slišković. 

Podsjetimo, fr. Dominik Barač rođen je 14. srpnja 1912. u Slanome, u Dubrovačkome primorju. U Red propovjednika stupio je 1930. u Dubrovniku , gdje je studirao Studij filozofije i teologije, a nastavio u Walberbergu kraj Kölna, gdje je 1936. zaređen za svećenika. Objavio je djelo ‘Socijalna filozofija boljševizma’ (riječ je o prijevodu njegove doktorske disertacije koja je objavljena u Zagrebu 1944. godine u izdanju dominikanske naklade Istina). U toj knjizi razotkrivao je pogubnost socijalne filozofije i boljševizma za dušu čovjekovu, za spasenje ljudi, za vjeru u Boga. Prijeki vojni sud 18. lipnja 1945. u Dubrovniku izrekao mu je kaznu ‘smrti strijeljanjem i trajan gubitak građanskih prava’. Licencijat je postigao u Belgiji, a doktorirao je u Rimu 1942. s radom upravo na socijalnoj filozofiji boljševizma. Bio je neumorni propovjednik sve do onog trenutka kada su ga doveli u zgradu suda u Trogiru, odakle je odveden na trogirsko groblje gdje je strijeljan. 

Tekst i foto: IRM

 

ZADNJE OBJAVE