31 C
Trogir
NaslovnicaVIJESTIŽUPANIJAHoće li hladnoća uskoro popustiti? Mali Vakula: U petak mali predah, a...

Hoće li hladnoća uskoro popustiti? Mali Vakula: U petak mali predah, a idući tjedan novi ledeni val i snijeg u Dalmaciji

Bez sumnje, ovih sibirskih dana u nenaviklom dalmatinskom priobalju najgledanija pojava je – vremenska prognoza.

I dok državni meteorolozi smiruju narod, ukazujući kako je u prosjeku sve u redu s vremenom (jer sadašnjih -20 Celzijevih stupnjeva i nekadašnjih +20 na isti dan daju beznačajnu nulu), meteorolozi amateri pokazuju svu raskoš talenta za uzbunjivanje.

Prispojeni na desetak svjetskih prognostičkih satelita, tumače izvješća s najgorim mogućim najavama. 

Kad je oko Nove godine naš omiljeni meteorolog amater Ivan Šolić Šoki, mladi inženjer šumarstva iz Sutine – još od najranijeg djetinjstva infišan u predviđanje vremenskih prilika, najavio orkansku buru, led, snijeg i zamrznute cijevi – dobro smo ga ismijavali. Pa mi smo još po Rivi maltene u kratkim rukavima!

No, kad se iz Sibira pa do Palagruže pružio zlosutni modroljubičasti ciklonski jezičac, znali smo da je vrag odnio šalu.

Mobilni telefoni

I sad od Šokija – čiju prognostičku stranicu prati gotovo devet tisuća građana – svakog dana primamo novu porciju šokova, kojima, izgleda nema kraja. Tek nešto blaže mokro pa burno šaketanje.

– Ljudi većinom gledaju gotove prognoze koje se objavljuju na aplikacijama mobilnih telefona i slično, ali treba pratiti modele, kretanje ciklone i anticiklone. Tek kad se nekoliko modela poklopi, možemo biti sigurni što će se dogoditi – tumači Šolić, koji je još u studenome najavio iznimno oštru zimu.

A sad – vežite se polijećemo, slijedi najava za sljedeće dane:

– U četvrtak nas napušta jezgra hladnoće koje će se Dalmatinci još dugo prisjećati; po visini pritječe topliji zrak, temperatura zraka raste, a s njenim pozitivnim vrijednostima konačno stiže i voda u brojna kućanstva Dalmacije.

Uvertira je to u ciklonu koja će u petak Dalmaciji donijeti jugo i obilniju kišu, a pred sam kraj oborina, u višim predjelima Zagore moguć je i snijeg.

Prije nego što krenemo s najavom za idući tjedan, upozorimo čitatelje kako je prognoza vremena najtočnija unutar 72 sata, a svakim idućim danom vjerojatnost ostvarivanja je znatno umanjena.

Za analizu sinoptičke situacije koristit ćemo prestižne prognostičke modele, britanski UKMO i ECMWF iz Readinga, na temelju čijih se izračuna izrađuju prognoze diljem svijeta.

U idući tjedan vrlo vjerojatno ulazimo s “blokadom Antlantika”, izrazom koji simbolizira razvoj anticiklone nad Atlantskim oceanom koja sprječava topli oceanski zrak u dolasku na naše područje, a time stvara odlične preduvjete za dolazak hladnog zraka sa sjevera i sjeveroistoka kontinenta i zimske prilike u Hrvatskoj – kaže Šolić.

Iza Klisa

– Sinoptička situacija početkom idućeg tjedna ukazuje na vrlo vjerojatnu ‘aktivaciju Sredozemnog mora’, odnosno ciklonalnu aktivost nad srednjom i južnom Italijom, a temperature na plohi od 850 hPa (što po prilici odgovara nadmorskoj visini od 1500 mnv) bile bi dostatne u slučaju dolaska vlage za snijeg u Zagori početkom idućeg tjedna, vrlo vjerojatno u čitavom dalmatinskom zaleđu!

Temperature u Splitu za to razdoblje bile bi puno primjerenije onima na koje smo navikli nego polarnima kojima svjedočimo zadnjih dana, ali po trenutnim projekcijama još uvijek su daleko od onih kojima bi se obradovali najmlađi Splićani; uz buru, ali i vlagu nedovoljnu za snijeg.

Ali “iza Klisa” snijeg bi mogao zabijeljeti već u ponedjeljak!

Dan po dan

ČETVRTAK – odlazi jezgra hladnoće

PETAK – ciklona donosi jugo i obilnu kišu

IDUĆI TJEDAN – ‘blokada Atlantika’, topli zrak ne može k nama, pa stiže sjeverac

PONEDJELJAK – snijeg u cijelom dalmatinskom zaleđu; na obali nešto ‘mekše’

Izvor: Slobodna Dalmacija 

ZADNJE OBJAVE