28 C
Trogir
NaslovnicaVIJESTIPOLITIKAHDZ zadržao veliku prednost ispred SDP-a, Most i Živi zid izjednačeni

HDZ zadržao veliku prednost ispred SDP-a, Most i Živi zid izjednačeni

Da su parlamentarni izbori provedeni početkom ožujka, HDZ bi bio pobjednik, pokazuje najnovije mjesečno istraživanje agencije Promocije plus o društvenim i političkim preferencijama CRO Demoskop.

Na ljestvici preferencija političkih stranaka vrh pripada HDZ-u s izborom od 32,8 posto (prema 34 posto iz veljače), dok je SDP na drugom mjestu s izborom od 21,6 posto (prema 22,3 posto, koliko je bilo prije mjesec dana). Na ljestvici rejtinga stranaka na trećem je mjestu Most s 8 posto (u veljači 7,2 posto). Slijedi Živi zid na četvrtom mjestu s izborom od 7,7 posto (prema 5,8 posto iz veljače),  zatim HNS (3,9 posto) i HSS (1,9 posto). 

Na vrhu ljestvice pozitivnog doživljaja hrvatskih političara je premijer Andrej Plenković s izborom od 22,4 posto (prema 24 posto iz veljače). Drugo mjesto drži “Nitko” (niti jedan političar kao zasebna kategorija odgovora) s izborom od 13,4 posto (prema 13,6 posto iz veljače). Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović na trećem je mjestu s 9,8 posto (prema 11,9 posto iz veljače). Anka Mrak-Taritaš je na četvrtom mjestu s izborom od 9,4 posto (prije mjesec dana 6,9 posto), dok je Davor Bernardić peti s izborom od 5,2 posto (prije mjesec dana 6 posto). 

Vrh ljestvice negativnog doživljaja hrvatskih političara drže dva bivša čelnika na zalasku političke karijere, a što je vidljivo i po sve manjoj prednosti u odnosu na ostale sudionike političke arene. Na vrhu ove ljestvice su Zoran Milanović i Tomislav Karamarko.  

Smjer kretanja zemlje (kao svojevrsni pokazatelj društvenog optimizma) podupire 31,4 posto građanki/građana u odnosu na 31,5 posto iz veljače. U ovomjesečnom istraživanju 60,1 posto ispitanika/ca smatra da Hrvatska ide u pogrešnom smjeru, u odnosu na 55,2 posto iz veljače. 

Razina potpore politici i radu Vlade RH u petom mjesecu mandata iznosi 45,6 posto (prema 49,4 posto iz prethodnog mjerenja iz veljače). 

Predsjednica Republike za svoj je rad dobila stabilnu trojku, odnosno 3,0 (prema 3,13 iz veljače). Najviše predstavničko tijelo u zemlji, Hrvatski sabor, u ovomjesečnom mjerenju za svoj rad bilježi ocjenu od 2,25 (prije mjesec dana 2,34). 

ZADNJE OBJAVE