34 C
Trogir
NaslovnicaVIJESTITROGIRGradsko vijeće u Trogiru: usvojen treći rebalans proračuna, donesena nova odluka o...

Gradsko vijeće u Trogiru: usvojen treći rebalans proračuna, donesena nova odluka o socijalnoj skrbi te izglasani dobitnici javnih priznanja grada Trogira za 2022.

Gradonačelnik je ujedno izvijestio gradske vijećnike o tužbi u visini od čak 101 milijun kuna, a koja je pokrenuta protiv grada od strane privatnih investitora.

U Trogiru je održana 10. sjednica Gradskog vijeća te je usvojeno svih 25 točaka dnevnog reda. Među najvažnijim točkama bile su ona o trećem rebalansu proračuna za 2022. kojim je omogućen nastavak realizacije predviđenih programa i projekata, odluka o dodjeli javnih priznanja Grada Trogira za 2022., kao i odluke o socijalnoj skrbi Grada Trogira.

U sklopu izvješća o radu gradonačelnika Grada Trogira za razdoblje od 1.1. do 30.6. 2022. godine, gradonačelnik Ante Bilić upoznao je gradske vijećnike s novom situacijom u kojoj se našao Grad Trogir, a to je velika tužba u visini od 101 milijuna kuna na teret grada zbog izgubljene dobiti, a kojom se tvrdi da Grad Trogir nije uvrstio u svoje prostorne planove kamenolom koji datira još iz 2009. godine, a tužitelji su tvrtka White rock, Milan Rapaić i Kameni Trogir pozivajući se da im je takva izmjena bila obećana tj. da su na istu imali pravo.

„Na tužbu smo već poslali odgovor u zadanom roku, uvjereni smo da smo kao Grad u pravu, dapače radi se o bizarnoj tužbi bez ikakvog osnova. Ono što me iznenadilo je da su glavni svjedoci Vinko Brkan i Vedran Rožić na strani tužitelja. Nismo izlazili u javnost prije nego smo poslali službeno očitovanje, ali red je da se vijeće upozna s ovom situacijom i sporom koji je ogroman. Ovo je još jedna stvar iz prošlosti, a mislim da će ovdje tužitelj imati ogromne troškove, a da neće imati nikakvog uspjeha u sporu. Grad Trogir je svoje prostorne planove donio prema svim važećim zakonima, svaki je plan imao suglasnost Splitsko-dalmatinske županije i Ministarstva, a na kraju krajeva, prostorno planiranje je ustavna kategorija koja je na gradskim vijećima da usvoje, a mi taj kamenolom nećemo uvrstiti u naš prostorni plan, a oni koji su to obećavali investitoru umjesto da mu objasne da nisu dobili izbore i da mu više ne mogu pomoć, sad idu svjedočiti protiv svog grada“, rekao je gradonačelnik Bilić.

Pitanja na aktualnom satu uglavnom su bila upućena direktoru Trogir Holdinga, Danijelu Kukoču, a na temu sustava gospodarenja otpadom i odvojenog prikupljanja otpada, odnosno kvalitete pružanja usluge, potrebnim poboljšanjima, ali i edukaciji građana koja je neophodna kako bi sustav što bolje funkcionirao. Tema gospodarenja otpadom jedna je od najvažnijih za Trogir, a uvođenjem novog sustava, odnosno evidencije otpada po principu da korisnici plaćaju upravo onoliko koliko odlože, primijenjen je najpravedniji sustav.

„Za razliku od brojnih drugih dalmatinskih gradova, ili primjerice Zagreba, Trogir ima uspostavljen sustav, podijeljeni su spremnici za miješani komunalni otpad, napravljeni su zeleni otoci, postavljeni moloci, građani imaju kartice za evidenciju miješanog komunalnog otpada, izgrađeno je reciklažno dvorište, imamo mobilno reciklažno dvorište, sanirano je odlagalište otpada itd. Sustav koji imamo je dobar, imamo zakonsku obavezu provoditi ga, a sada ga trebamo u potpunosti primijeniti u praksi. Svjesni smo da nedostatci postoje i radimo na tome da ih otklonimo te da sustav profunkcionira u potpunosti. Najbolji način da to napravimo jest konstantna edukacija građana kako bi im se što bolje objasnio princip funkcioniranja“, rekao je gradonačelnik Ante Bilić.

Izglasan je i treći rebalans proračuna grada.

„Vremena su takva da se na tržištu ne može ništa planirati duže od dva ili tri mjeseca jer se situacija stalno mijenja. Poremećaji na europskom i svjetskom tržištu su veliki, i teško je trenutno išta dugoročno planirati, osim možda kada su već potpisani ugovori, iako i tada ako cijena ode preko 10 posto više, izvođači mogu tražiti korekcije. Zato moramo reagiramo u kratkom vremenu, prilagođavamo se i želimo biti odgovorni pri provođenju projekata kako bi održali stabilnost grada, ali i nastavili sve započeto. Zato smo donijeli i ove izmjene i dopune Proračuna Grada Trogira za 2022. godinu“, rekao je gradonačelnik Bilić.

Također, donesena je i nova odluka o socijalnoj skrbi Grada Trogira, a povod je donošenje novog Zakona o socijalnoj skrbi u veljači 2022. koji propisuje da su jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave dužne osigurati sredstva za troškove stanovanja korisnicima Zajamčene minimalne naknade, te iznos tih sredstava koji sada iznosi najmanje 30% iznosa zajamčene minimalne naknade, što je udvostručen iznos u odnosu na ranije.

Socijalni uvjet ostvarivanja prava iz sustava socijalne skrbi, uz korisnike zajamčene minimalne naknade, mogu ostvariti i korisnici nacionalne naknade za starije (koji do sada nisu mogli koristiti prava iz sustava) te su povećani cenzusi uvjeta prihoda ispod kojeg korisnici ostvaruju socijalna prava i to:

  • Za samca sa 1.200,00 kuna na 2.000,00 kuna,
  • Za dvočlanu obitelj sa 2.000,00 kuna na 3.000,00 kuna te
  • Za svakog daljnjeg člana sa 700,00 kuna na 800,00 kuna.

U novoj Odluci definirano je da jednokratna novčana pomoć za samca može iznositi maksimalnih 3.000,00 kuna, a za kućanstvo 5.000,00 kuna, dok je do sada ona iznosila 3.000,00 kuna neovisno je li riječ o samcu ili kućanstvu.

Kod prava na potporu za novorođeno dijete naknada je duplo povećana za prvo i drugo dijete, te sada za svako dijete ona iznosi 4.000,00 kuna.

Pravo na prigodnu novčanu pomoć (božićnica i uskrsnica) je sada omogućeno korisnicima zajamčene minimalne naknade te korisnicima prava na nacionalnu naknadu za starije osobe, kao i nezaposlenima i umirovljenicima, sukladno odluci gradonačelnika.

Usvojen je na sjednici i prijedlog Odluke o dodjeli javnih priznanja Grada Trogira za 2022., a koja se dodjeljuju fizičkim i pravnim osobama radi odavanja priznanja za iznimna postignuća i doprinos od osobitog značaja za razvitak i ugleda grada. Priznanja će biti dodijeljena na svečanoj sjednici Gradskog vijeća u sklopu proslave Dana grada Trogira, a ovogodišnji dobitnici su:

Osobna nagrada Grada Trogira: dr. sc. Marijan Čipčić, Ivo Kandija (pok. Lovre), Tonći Jakus (pok. Ante).

Skupna nagrada Grada Trogira: Udruga trogirski glazbenici i Trogirska karnevalska udruga „Rašpin jute“ Trogir.

Plaketa Grada Trogira – grb Grada Trogira: Petar Geić.

ZADNJE OBJAVE