26 C
Trogir
NaslovnicaVIJESTIPOLITIKAGradsko vijeće "otkrilo" pravo ime Čiovskog mosta

Gradsko vijeće “otkrilo” pravo ime Čiovskog mosta

Da su Trogirani, nakon što je postavljen posljednji čelični rasponski segment na novom čiovskom mostu, napokon odahnuli uvjereni da će prva vozila njime proći za nešto više od mjesec dana, potvrdilo se na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća. 

Podnoseći izvješće o radu za razdoblje od 1. srpnja do 31. prosinca prošle godine, gradonačelnik Ante Bilić (SDP) lobiranje  aktualne vlasti za realizaciju toga projekta s investitorom i predstavnicima Ministarstva prometa, pomorstva i infrastrukture, istaknuo je kao uspješno obavljenu zadaću. Naglasio je da je Grad od Agencije Eko- kaštelanski zahtjev i Hrvatskih cesta zatražio da se u spojnoj cesti izgradi i kanalizacijska mreža, kako se za godinu ili dvije ne bi ponovno obavljali radovi na njoj te da je o trošku lokalne uprave izrađen projekt izmjena spojne ceste s nogostupom. 

Konačno smo, nakon gotovo pet desetljeća otkako se pokazala potreba za izgradnjom nove povezanosti kopna s Čiovom, dočekali realizaciju toga povijesnog infrakstrukturnog projekta važnog za gospodarski razvoj cijelog otoka. Bilo je puno iščekivanja i problema, posebno kada je došlo do zastoja radova, ali se na kraju uspjelo i novi most će u funkciju početkom srpnja, rekao je.

I vijećnici vladajuće lijeve koalicije i oporbene desnice,  bez imalo sumnje u eventualne dodatne komplikacije na terenu, složili su  se da se radi o infrastrukturnom projektu stoljeća za Trogir.  HDZ- ovac Ivica Baturina, ujedno i predsjednik trogirske Hvidre, podsjetio je na inicijativu te udruge od prije dvije godine da se novi most nazove Most hrvatskih branitelja.  Predsjenik Vijeća, Ante Piteša ( nezavisni) kazao je kako se na tome ne bi trebala lomiti politička  koplja, a  potom je uslijedio pravi šok i nevjerica, kada je Tonći Barada (HSU) izjavio kako u službenim izjavama stoji da se  postojeći most izgrađen 1964. god. zove, most JNA. 

Skočio je Marko Hrsto (HDZ) rekavši da je to neshvatljivo i kako Vijeće mora taj naziv hitno ukinuti.  Pridružio mu se i Dubravno Škokić (SDP) istaknuvši da ne može vjerovati kako se nitko u proteklih dvadeset osam godina samostalne hrvatske države toga nije sjetio.  Ostaje vidjeti hoće li usporedba imena starog i novog mosta izazvati nove polemike u trogirskoj javnosti. Podsjetimo i na inicijativu  da se novi most nazove imenom Vinka Coce.

Osim mosta u svom izvješću, gradonačelnik Bilić nabrojio je i ostale uspješne projekte, poput rekonstrukcije ulica Kneza Trpimira, kardinala Alojzija Stepinca, ceste Plano- Prgomet, izgradnje pristupne ceste do pristaništa Soline,  izgradnju autobusnog ugibališta pokraj Osnovne škole Majstora Radovana, aktivnosti na zbrinjavanju otpada. Spomenuo je započete poslove na pripremanju dokumentacije za uređenje trga pokraj ribarnice, trga Lučica, revitalizacije parka Garagnin- Fanfogna te izgradnje spomenika hrvatskim braniteljima.

Posebno je „podcrtao“ kako mu je cilj uvesti red u korištenju  javno-prometnih površina i štekata, apostrofirajući da svi oni poslodavci koji su dužni Gradu više neće moći dobiti dozvole za rad.

S devet glasova vladajuće ljevice koju podržava konzervativac Stipe Novak, Vijeće je prihvatilo prvi rebalans ovogodišnjeg proračuna koji je povećan za nešto više od tri milijna kuna predviđenih za nabavku umjetne trave na nogometnom igralištu batarija i energetsku obnovu dvaju dječjih vrtića. 

Oporba  HDZ- HSP,  njih osmorica vijećnika, nisu podržali rebalans, obrazlažući to smanjenjem novca za neke, po njima važne komunalne projekte. Gradonačelnik im je replicirao kako su smanjeni rashodi za projekte za koje se zna da se neće ostvariti do kraja godine. Pohvalio se sigurnim izvanproračunskim potporama države i županije od deset milijuna kuna kojima će se sufinancirati neki projekti.

Najglasniji u aktualnom satu bio je vijećnik HSP-a Damir Zaradić: „ Ljut sam ka pas, kako se u nas reče, nabrijan san. Dozvolite da postavim četiri pitanja, umisto dva jer još nisan dobija odgovor na ona dva od prije tri sjednice. Opet ću se vratiti na tržnicu. Tražin da mi se dostavi „šema“ tržnice – di je štand, di je kiosk, broj kvadrata ispod njih i tko je u najmu. Nemojte me više praviti budalom. Tržnica je u neredu, njome se ne može proći! Sramota! Što se tiče električnih kablova  na koje san upozorija i koji vire zbog čega netko može poginiti, ni to nije riješeno. Zovete mene da van ja to pokažen di je. Ka da ja za to priman plaću!- ljutito je „ispalio“ Zaradić. 

Sada kada ste završili predstavu, moram Vam odgovoriti kako problem tržnice traje proteklih petnaest godina. Sazvat ćemo tematsku sjednicu vijeća na koju ćemo pozvati novog direktora Trogir-holdinga koji upravlja tržnicom i raspraviti o svim tamošnjim problemima, rekao je gradonačelnik, najvivši i tematsku sjednicu o stanju u toj gradskoj komunalnoj tvrtki te reviziju poslovanja, već na idućoj sjendici.

Prije početka sjednice, na hodniku ispred vijećnice, gradske čelinke dočekali su roditelji članova Torcide, koji su se, navodno, predprošlog vikenda sukobili s policijom, tvrdeći da je policija bila represivna prema njihovoj djeci.  Zbog toga su tražili njihovu pomoć. Predsjednik Vijeća Ante Piteša ustvrdio je da će gradska uprava povući poteze za koje ima ovlasti, kako bi se taj slučaj razjasnio.

ZADNJE OBJAVE