12 C
Trogir
Srijeda, 7 prosinca, 2022
NaslovnicaVIJESTITROGIRGRADONAČELNIK ANTE BILIĆ GOSTOVAO NA GRADSKOM RADIJU TROGIR

GRADONAČELNIK ANTE BILIĆ GOSTOVAO NA GRADSKOM RADIJU TROGIR

Gost Gradskog radija Trogir bio je trogirski gradonačelnik Ante Bilić s kojim smo razgovarali o najnovijim gradskim aktualnostima. Izdvojili smo najzanimljivije teme, a cijelu emisiju poslušajte u audio zapisu – voditeljica Ana Rožić.

U cijeloj Hrvatskoj pa i u Trogiru primjećuje se porast novozaraženih COVIDOM-19, međutim punkt za testiranje na Solinama je od nedavno zatvoren.

  • Punkt je bio zamišljen da za vrijeme turističke sezone omogući turistima lakši povratak u njihove države. U kontaktu smo s NZJZ koji je to i organizirao, no oni nemaju kapacitete da bi isti nastavio raditi. Grad pokušava osigurati dio financijskih sredstava kako bi se zaposlila još jedna osoba i punkt nastavio funkcionirati.

Jedna od gorućih tema je sanacija starog čiovskog mosta koja će trajati osam mjeseci.

  • Rekonstrukcija je bila nužna, ali čekao se dovršetak novog mosta. Zamišljeno je da se sav promet preusmjeri na novi most, no mi smo od Hrvatskih cesta inzistirali da se uvede brodska linija. Veliki je broj poziva oko voznog reda i trajanja vožnje. Vidjet ćemo kako će to funkcionirati i, ako bude potrebe, linije ćemo korigirati. Inače, Grad financira 50%, a ostalo Hrvatske ceste što nisu mali troškovi. Postoje alternativni pravci, a tu je i autobusna linija za Okrug. Nastojimo građanima olakšati što je više moguće, ali isto tako molim ih za strpljenje. Nije bilo lako lobirati kod Hrvatski cesta da uopće idu u takvu investiciju od 20-ak milijuna kuna, ali sigurno je da ćemo dobiti estetski i što je najvažnije sigurniji most. Što se tiče prolaska brodova ispod mosta, to će biti omogućeno, osim nekoliko dana kad se most bude demontirao i kada se konstrukcija bude vraćala. Bilo je puno sugestija da se postavi ponton, o čemu sam i ja razmišljao, međutim tako bismo zatvorili pomorski promet.

Održana je tematska sjednica o stanju u Brodotrogiru.

  • To je druga sjednica na ovu temu. Kontinuirano pratimo što se dešava, u kontaktu smo s radnicima i upravom te Ministarstvom gospodarstva. Želimo prvenstveno zaštititi prava radnika, da dobiju svoje plače i ugovorene otpremnine. S druge strane štitili smo interes grada i uspjeli naplatiti svoja potraživanja. Naplatili smo oko 3 milijuna kuna na ime komunalne naknade i ostalih davanja koje Brodotrogir uplaćuje u proračun. Ono što je dobro jest da postoji knjiga narudžbi i interes za potpisivanje još nekih ugovora jer bez novih poslova nema smisla pričati o razvoju brodogradnje. Napravit ćemo sve s naše strane da se zadrži brodogradnja jer nam nije u interesu da se baziramo samo na turizmu i uslugama

Deponij je u cijelosti saniran.

  • Druga faza sanacije deponija je pri kraju, očekujemo uskoro tehnički pregled, ograđivanje i postavljanje protupožarnog sustava. Izgrađena je i vodosprema od 100 kubika. Sljedeći cilj nam je povećanje odvajanja otpada u skladu s europskim kriterijima. Očekujemo da Županija konačno riješi Lećevicu jer će inače u cijeloj županiji nastati ogroman problem s deponiranjem otpada.

Započelo je četvrto izdanje projekta participativnog budžetiranja „I tebe se pita!“. Građani ponovno imaju izravno na raspolaganju 1,35 milijuna kuna iz gradskog proračuna koje mogu utrošiti na male komunalne investicije po svojoj želji

  • Radi se o projektu kojeg smo prvi započeli u Dalmaciji. Realizirano je oko 700 manjih komunalnih projekata čime smo poprilično zadovoljni. Smisao javne uprave je da građani sami odlučuju gdje će biti trošeni njihovi novci. Time se podiže transparentnost i građani educiraju. Ove godine imamo oko 330 prijava što znači da ljudi vide kako kroz taj projekt mogu riješiti neke svoje probleme. Zadnji tjedan u listopadu u planu su tribine te pozivam građane da sudjeluju na njima.

ZADNJE OBJAVE