28 C
Trogir
Ponedjeljak, 15 kolovoza, 2022
NaslovnicaVIJESTITROGIRGORDANA PITEŠA O CIJEPLJENJU PRIVATNIH IZNAJMLJIVAČA, PUNKTOVIMA ZA CIJEPLJENJE TE OČEKIVANJIMA TURISTIČKE...

GORDANA PITEŠA O CIJEPLJENJU PRIVATNIH IZNAJMLJIVAČA, PUNKTOVIMA ZA CIJEPLJENJE TE OČEKIVANJIMA TURISTIČKE SEZONE

Ministarstvo turizma i sporta uputilo je dopis strukovnim udrugama na temu cijepljenja djelatnika u sektoru turizma. O toj temi razgovarali smo s Gordanom Pitešom, predsjednicom Sekcije Zajednice obiteljskog turizma HGK Županijske komore Split.

Što je s cijepljenjem privatnih iznajmljivača/domaćina u obiteljskom smještaju?

  • ZOT je od početka provođenja cijepljenja  izrazila molbu da se i privatni iznajmljivači uvrste u prioritetno cijepljenje turističkih djelatnika budući da su oni također u direktnom kontaktu s gostima. Ministarstvo turizma i sporta 30. travnja ove godine poslalo je dopis svim turističkim zajednicama županija, a oni dalje lokalnim turističkim zajednicama da prikupe podatke o zainteresiranim privatnim iznajmljivačima za cijepljenje. Lokalne TZ su obavijestile privatne iznajmljivače putem emaila, objavom na svojim web stranicama, društvenim mrežama ili u medijima o spomenutom prioritetnom dobrovoljnom cijepljenju i prikupljanju podataka do 5. svibnja. Prikupljeni podaci dostavit će se nadležnim županijskim zavodima za javno zdravstvo te će isti izraditi plan cijepljenja i organizirati cijepljenje, a mogućnost odabira određene vrste cjepiva će ovisiti o dostupnosti cjepiva na određenoj lokaciji u trenutku cijepljenja.

 Gdje će se nalaziti punktovi za testiranje?

  • Na 6. regionalnom Forumu obiteljskog smještaja Splitsko – dalmatinske županije rečeno je da će se povećati broj punktova za testiranje u našoj županiji koje će kao i prošle godine sufinancirati TZ SDŽ. Nedavno je objavljen popis lokacija Nastavnog zavoda za javno zdravstvo SDŽ među kojima su Split, Sinj, Vrgorac, Makarska, Imotski, Supetar, Bol, Jelsa i Vis. Na popisu se nije našao Trogir, iako je bilo najavljivano te smatram da se trebalo poraditi i na tome budući Trogir osim što pokriva sam grad pokriva i područje okolnih općina Okrug, Seget i Marina. Na ovakav način gosti koji budu na području Trogira i okolice ukoliko su avionski putnici testiranje mogu obaviti u Zračnoj luci Split gdje je također postavljen punkt za testiranje, a ostali moraju do Splita ili eventualno do najbliže privatne ustanove u Kaštel Gomilici da bi obavili testiranje.

Popis mjesta za testiranje kao i cijene testova dostupan je na ovom linku:

www.safestayinCroatia.hr

Jeste li zadovoljni s pomoći države privatnim iznajmljivačima?

  • ZOT je u veljači 2021. godine resornom ministarstvu iznijela prijedloge mjera za olakšanje poslovanja. Prijedlozi mjera su oslobođenja plaćanja prve rate godišnjeg paušalnog poreza na dohodak privatnim iznajmljivačima kojem je rok plaćanja 31. ožujak ove godine, oslobađanja plaćanja turističke pristojbe i članarine za 2021. godinu za sve koji odjave svoje smještajne kapacitete uz uvjet da u njima nisu imali evidentirane goste, odnosno pronalaska načina kreditiranja privatnih iznajmljivača temeljem poslovanja u 2019. godini, ili na osnovi davanja jamstva ili subvencioniranja kamatne stope (korištenjem već postojeće HABOR-ove kreditne linije za privatne iznajmljivače s mogućnošću reprogramiranja za fiksne troškove). Objavljenim pozivom od strane Mints-a za dodjelu državnih potpora poduzetnicima iz sektora turizma i sporta nisu obuhvaćeni privatni iznajmljivači fizičke osobe. U travnju je resorno ministarstvo objavilo da će se otpisati 50 posto iznosa paušala turističke pristojbe i turističke članarine za sve privatne iznajmljivače i OPG-ove koji pružaju usluge smještaja kao i potraživanja svima koji neće imati zabilježenih noćenja i odjavit će svoje objekte. Budući da je prva rata paušalnog poreza na dohodak došla na naplatu 31. ožujka, a u međuvremenu nismo dobili povratnu informaciju, u travnju smo Ministarstvu financija poslali prijedlog za oslobađanje plaćanja druge rate paušalnog poreza na dohodak koja dospijeva na naplatu 30. lipnja. Čekamo povratnu informaciju.

Koje novosti za privatne iznajmljivače donosi prijedlog novog Zakona o gospodarenju otpadom?

  • Ono o čemu se dosad nije baš govorilo niti pisalo, a javno savjetovanje je održano krajem 2020. godine (što ne znači nužnu da bi se uvažile primjedbe) u izradi je nacrt prijedloga novog Zakona o gospodarenju otpadom koji bi trebao biti usvojen i u primjeni već ovog ljeta. Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja RH navodi da se tim prijedlogom određuju dvije kategorije korisnika i to „korisnik kućanstvo” i „korisnik koji nije kućanstvo” te su privatni iznajmljivači određeni u drugoj kategoriji jer nekretninu koriste za obavljanje djelatnosti. Prijedlogom se također određuje način obračuna cijene javne usluge te je obveza korištenja javne usluge za „korisnika koji nije kućanstvo” ograničena samo na predaju miješanog komunalnog otpada. Predložena je obvezna minimalna javna usluga kao jedinstveni iznos za pojedinu kategoriju , a ukupni iznos cijene javne usluge ovisi i o količini predanog otpada. Iznos cijene minimalne javne usluge te iznos cijene za preuzimanje otpada ovisi o predstavničkom i izvršnom tijelu jedinice lokalne samouprave i ne uređuje se zakonom. Načelo „plati koliko baciš” te provedba istog ovisi o potrebama i mogućnostima jedinica lokalne samouprave. Slijedom navedenog, uslugu za ostale vrste otpada potrebno je ugovoriti s ovlaštenom osobom, koja nije nužno davatelj javne usluge, po komercijalnim uvjetima. Slijedi vidjeti kako će to sve izgledati u praksi, kolika će u konačnici biti cijena miješanog komunalnog otpada za privatne iznajmljivače. Je li svo selektiranje i odvajanje ostalog otpada (staklo, plastika, papir, metal, biootpad …) i nužan trošak? Koliko znamo još uvijek postoje otkupne stanice za npr. staklo i plastiku; npr. kuće za odmor pogotovo eco-friendly certificirane imaju svoja komposišta, koriste li se u stanovima/apartmanima komposteri

Kakve su prognoze za nadolazeću turističku sezonu?

  • Teško je bilo što prognozirati, svi stalno pratimo epidemiološku situaciju kako u Hrvatskoj tako i na emitivnim tržištima koja je preduvjet za putovanja i odmor te ponovno pokretanje turizma. Činjenica je da i nama kao i drugim turističkim destinacijama  ide u prilog  što veća procijepljenost, održavanje visokih sigurnosnih standarda, jednostavnost prelaska granica, olakšavanje testiranja gostiju i subvencioniranja cijena testova i da nas se kao takve stalno prezentira prema vani. Počelo je i najavljivanje većeg broja letova za Hrvatsku pa i za samu Zračnu luku Split što je jako važno za našu županiju i budi nadu. Rezervacije još uvijek pristižu u malom broju, po povratnim informacija od kolega u prednosti su izoliranije kuće za odmor na otocima i u Zagori u odnosu na urbane sredine. Oslanjamo se na last minute rezervacije. Osobno sam i dalje optimistična i želim vjerovati da će sezona biti koliko toliko bolja od prošlogodišnje.

Kako teku online edukacije Sekcije Zajednice obiteljskog smještaja?

  • Sekcija Zajednice obiteljskog turizma Splitsko – dalmatinske županije, Županijska komora Split će, kako je i najavljeno na regionalnom Forumu obiteljskog smještaja SDŽ , kroz mjesec svibanj organizirati online edukacije. Privatni iznajmljivači/domaćini u obiteljskom smještaju su iskazali interes i poslali prijedloge od kojih će se neki realizirati u navedenom periodu. Pravovremeno će biti obaviješteni o temama i terminima edukacija.

GORDANA DRAGAN

ZADNJE OBJAVE