12 C
Trogir
Srijeda, 7 prosinca, 2022
NaslovnicaVIJESTITROGIRGdje ćemo sa inženjerima, cjevarima, monterima, variocima? Ne možemo svi biti konobari...

Gdje ćemo sa inženjerima, cjevarima, monterima, variocima? Ne možemo svi biti konobari i kuhari

U dvjema tvrtkama unutar Brodotrogira radnicima nisu isplaćene dvije plaće. Tim povodom Sindikat metalaca Hrvatske-Industrijski sindikat, udružen u Savez samostalnih sindikata Hrvatske, organizirao je konferenciju za novinare ispred ulaza u Brodotrogir koju je otvorio regionalni povjerenik Dalmatinske regije SMH-IS-a Joško Franić.

-Želimo upozoriti kako radnici firmi Brodotrogir HULL i HBT nisu dobili plaće. Iako možemo pozvati ljude u štrajk, on neće donijeti plaću. Uprava mora stabilizirati stanje tim prije što je Vlada obećala avansna jamstva. Nije dobro čekati kao se ne bismo našli u situaciji Uljanika. Što se tiče plaće, ona je svedena na minimum do 4 tisuće kuna zbog čega su dodatno revoltirani. Pozivam Vladu i upravu da reagiraju što prije, naglasio je Franić.

-Ljudi žive u neizvjesnosti i strahu. Ova koronakriza je poruka za današnju i buduće Vlade kako se ne smije sve zasnivati na turizmu i ACI marinama. Ne možemo na svakoj kapi mora raditi marine i hotele.  Industrija, brodogradnja i poljoprivreda moraju opstati. Ovdje je nekada radilo 3 tisuće ljudi, a sad nas ima oko 300. Nije nužno raditi tankere i brodove od 200 ili 300 metara, ali mogu oni od 100 ili 120 gdje bi uvijek bilo posla za 400 do 500 ljudi. Gdje ćemo sa inženjerima, cjevarima, monterima, variocima? Ne možemo svi biti konobari i kuhari, kazao je Mario Juranović iz tvrtke Brodotrogir Cruise koji je radnicima došao dati podršku u borbi za zaslužene plaće.

-Škver je na koljenima. Dolazak gospodina Končara gledali smo kao spas. Po programu restrukturiranja trebalo se sačuvati 60 % brodograđevne djelatnosti, međutim sve se preokrenulo, istaknula je sindikalna povjerenica Ljiljana Geić iza koje je 39 godina rada u Brodotrogiru.

Tonski zapis konferencije za novinare (regionalni povjerenik Dalmatinske regije SMH-IS-a Joško Franić, Mario Juranović iz tvrtke Brodotrogir Cruise te sindikalna povjerenica Ljiljana Geić

Tekst & foto: AL

ZADNJE OBJAVE