13 C
Trogir
Subota, 24 listopada, 2020
Naslovnica VIJESTI Fina: Broj mobitela može biti bankovni račun građana

Fina: Broj mobitela može biti bankovni račun građana

Broj mobitela može biti bankovni račun građana, s kojega se mogu inicirati plaćanja i na koji se mogu primati novčana sredstva, a takav način plaćanja moguć je zbog Fininog Registra posrednih identifikatora, izvijestili su u utorak iz Financijske agencije

“Broj mobitela može biti Vaš bankovni račun i moguće je izvršavanje plaćanja na određeni broj mobitela kojeg korisnik odabire u svojim kontaktima u mobitelu neovisno o tome kojoj banci kontakt pripada i neovisno koju mobilnu uslugu banke korisnici koriste”, navodi se u priopćenju Fine.

Korištenjem te usluge omogućeno je plaćanje na određeni broj mobitela kojeg korisnik odabire u svojim kontaktima u mobitelu. Takav način plaćanja omogućava Registar posrednih identifikatora računa (RPIR), putem kojeg će banka u registru Fine provjeriti koji IBAN pripada kontaktu osobe iz imenika, odnosno odabranom broju mobitela.

Uslugu korisnici mogu ugovoriti u banci, koja će provjeriti podatke i broj mobitela, ili više njih vezati uz samo jedan bankovni račun (IBAN) građana.

Proces uplate novca kontaktima iz imenika se obavlja tako da banka u središnjem registru, čiji je vlasnik Fina, evidentira koji je IBAN vezan uz određeni broj mobitela, neovisno o tome kojoj banci kontakt pripada ili koja se bankovna mobilna usluga upotrebljava, pojašnjavaju iz Fine.

Trenutno će banke Finin registar moći koristiti na području RH, a kasnije će se osigurati razmjena podataka sa sličnim registrima u EU-u, čime će biti omogućena plaćanja na broj mobitela odabranog kontakta diljem Unije, najavljuju iz Fine.

“Zašto pamtiti i unositi broj bankovnog računa, odnosno, zašto on ne bi bio jednak broju mobitela? Njih svatko ima pohranjene u memoriji mobitela, lako su dostupni i jednostavni za korištenje”, kažu iz Fine.

Jedina briga korisnika je ažuriranje podataka o kontaktima u mobitelu, kako novac ne bi bio uplaćen na pogrešan broj mobitela, a time i na pogrešan račun, te deaktiviranje usluge ili promjena podataka u banci, ako promijeni broj mobitela, napominju iz Fine.

Izvor: tportal.hr

ZADNJE OBJAVE

AUDIO: Deseto izdanje emisije “KAKO SE NOSITI S DIJABETESOM”

Emisija koju i vi kreirate!  Svaki tjedan – nova tema – četvrtkom od 14:10 sati Vaša pitanja...

Minute o’ Kvadrilje: To se pamti, ta radost druženja i življenja

U već tradicionalnoj radijskoj emisiji petkom „Minute o' Kvadrilje“ gostovao je Ante Grga, član sekcije svirača koji je ujedno i član uprave društva.

I TEBE SE PITA: Idući tjedan javne tribine; moguće je glasati na njima ili elektronski

Sljedeći tjedan održat će se svih osam javnih tribina na kojima građani imaju priliku glasati za prijedloge malih komunalnih investicija koje su...

Policija će tijekom vikenda vršiti pojačane aktivnosti nadzora cestovnog prometa

U cilju prevencije prometnih nesreća i njihovih posljedica kao i povećanja ukupne razine sigurnosti prometa na cestama  policija i tijekom ovog vikenda...

Izviješće o stanju sigurnosti na području grada Trogira

Izviješće o stanju sigurnosti predstavio je načelnik Policijske postaje Trogir Marko Doljanin na 28. sjednici Gradskog vijeća Grada Trogira održanoj u srijedu, 21....