19 C
Trogir
Subota, 24 rujna, 2022
NaslovnicaVIJESTITROGIR“Fantastični krajolici” – izložba Marije Puović otvara se 6. srpnja!

“Fantastični krajolici” – izložba Marije Puović otvara se 6. srpnja!

U utorak, 6. srpnja 2021. u 19:00 sati, u dvorištu Muzeja grada Trogira održat će se otvaranje izložbe Marije Puović “Fantastični krajolici”. Izložba kojom umjetnica želi ukazati na ljepotu svijeta, prirode i činjenice da čovjek ne može ostvariti napredak bez poštovanja iste bit će postavljena u izložbenom prostoru Muzeja grada Trogira do 29. srpnja 2021.  Uz samu umjetnicu u programu otvaranja sudjelovat će autorica predgovora, kustosica izložbe Ileana Kurtović te kustosica pedagoginja Goranka Tomaš, u ime domaćina Muzeja grada Trogira.

“Umjetnica je inspirirana tajanstvenom prirodom Julesa Vernea koji je svoj život proveo istražujući nepoznate i mistične svjetove. Stvarnost i mistika stapaju se i isprepliću u različitim crtačkim i slikarskim tehnikama. Umjetnica kroz odabir tema i motiva pokazuje kako osjeća divljenje spram prirode i čovjekovog napretka u suživotu s prirodom. Ona u prirodi pronalazi inspiraciju stvarajući gotovo poetične strukture lišene svih ljudskih dimenzija. Naizmjenice gradi figurativne i apstraktne kompozicije u profinjenom koloritu plavo zelenih tonova. Monokromne crne linije u tehnici tuša dijelom grade figure i motive, a dijelom izgrađuju harmoničnu sliku linija koja nema veze sa stvarnim svijetom. Kolorit je na nekim mjestima svijetao, naglašavajući dubinu i materiju, a na drugima taman stvarajući osjećaj mraka i oluje. Perspektiva nije strogo određena, već postoje određeni pomaci u perspektivi uz pomoć koji se grade različiti oblici i kompozicije. Prikazom idealizacije života u prirodi umjetnica se nadovezuje na teme i motive naivne umjetnosti. Likovna djela pozivaju promatrača da postane dio svijeta koji je umjetnica izgradila. Krivudave linije koje koristi sugeriraju snagu kretanja u prostoru, stvarajući dinamičan okoliš i pomažući izgradnji perspektive. Koristeći takvu sintezu ona želi ukazati na ljepotu svijeta, prirode i činjenice da čovjek ne može ostvariti napredak bez poštovanja iste.”, piše Ileana Kurtović u predgovoru.

Marija Puović rođena je u Splitu 30. prosinca 1994. Osnovnu školu Majstora Radovana završila je u Trogiru, nakon čega upisuje Školu likovnih umjetnosti u Splitu, smjer slikarski dizajner. Nakon završetka srednje škole, 2012. upisuje Filozofski fakultet u Zagrebu, smjer klasična filologija. Godine 2015. upisuje Konzerviranje i restauriranje umjetnina na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Radi kao vanjska suradnica Hrvatskog restauratorskog zavoda. U slobodno vrijeme slika, a prošlogodišnji lockdown inspirirao ju je da se vrati prirodi i slikarstvu te ilustracijama u akvarel tehnici. Kombinira akvarel, kolaž i akril, a različiti pristupi pružaju joj nebrojene izražajne mogućnosti i zapravo za nju predstavljaju igru. Njezina umjetnost posveta je prirodi, njezinim bojama, ljepotama. Prirodi koja stvara, raste, buja, obnavlja i opušta. Trenutno priprema nove ilustratorske projekte i neizmjerno se veseli novim putevima kojima je vodi stvaralaštvo.

Postanite dio svijeta kojeg je izgradila Marija Puović! Razgledajte izložbu “Fantastični krajolici” svaki dan 10:00 – 13:00 te 18:00 – 21:00 do 29. srpnja!

Izvor: Muzej grada Trogira

ZADNJE OBJAVE