4 C
Trogir
Petak, 8 prosinca, 2023
NaslovnicaVIJESTIECO PLATINASTA OZNAKA DODIJELJENA HOTELU "ROTONDO"

ECO PLATINASTA OZNAKA DODIJELJENA HOTELU “ROTONDO”

U sklopu konferencije “Zelena i digitalna transformacija obiteljskog i malog hotelijerstva”, a u organizaciji Nacionalne udruge obiteljskih i malih hotela održanoj prošlog tjedna u Splitu javnosti je predstavljen projekt “Eco zeleni hoteli” te pritom dodijeljeno 11 eco oznaka malim i obiteljskim hotelima, članovima te Udruge. Certifikat “Eco zeleni hotel”, najviše platinaste kategorije dobio je hotel “Rotondo” iz Segeta Donjeg.

  • Ovaj cerifikat je potvrda naše poslovne strategije i osobnih uvjerenja. Ponosni smo što smo jedni od prvih jedanaest certificiranih hotela (6 srebrnih,1 zlatni i 4 platinasta), pohvalila se direktorica Gordana Piteša.
  • Obiteljski mali hoteli pokretači su novih turističkih trendova u Hrvatskoj. Iako ih ima tek oko 400, od čega ih je više od 200 učlanjeno u Nacionalnu udrugu obiteljskih i malih hotela, postali su jedan od najpoznatijih brendova, a mnogi od njih rade 365 dana u godini. Unatoč velikim posljedicama koji je pandemijska kriza ostavila na njihovo poslovanje, odlučili su se za veliki iskorak na hrvatskoj turističkoj sceni. Nacionalna udruga obiteljskih i malih hotela kreira novi nacionalni brend “Eco zeleni hoteli”. Obnovljivi izvori energije, ušteda energije i vode, zelena nabava, lokalna hrana, poslovanje bez opasnih kemikalija, uz dodatne aktualne module sigurnost i covid free…, samo su neki od preduvjeta prestižne eko oznake, koja ovisno o razini održivog poslovanja može biti srebrna, zlatna ili platinasta, istaknula je na svečanosti dodjele certifikata Ministrica turizma Nikolina Brnjac.

Hotel “Rotondo” čije pročelje krase četiri zvjezdice, otvoren je 2007. godine u Segetu Donjem, a 2019. godine u njegovom sklopu i drugi. Ukupno ima 100 ležajeva te popratne sadržaje restoran, wellness… Njegova vitrina puna je brojnih priznanja i nagrada u ugostiteljstvu. Direktorica Piteša veli kako su iznimno ponosni na onu “Čovjek-ključ uspjeha, djelatnik godine” koja je na Danima hrvatskog turizma 2021. godine dodijeljena voditelju njihovog hotela Anđelku Duvančiću.

  • Čovjek je iza kojega su čak 43 godine ukupnoga radnog staža u turizmu. Još od 1979. godine kad je bio mlad konobar vodi se motom – “Turizam se živi i radi 24 sata”. Već je 16 godina voditelj našeg hotela, ali i dalje aktivan konobar koji se, kako sam kaže, najbolje osjeća u sali među gostima. Nerješivo mu je rješivo, ima oko sokolovo za najsitnije detalje, a bogato radno iskustvo rado prenosi na kolege. O njegovoj pozitivnoj energiji i ljubavi prema životnom pozivu najbolje svjedoče zadovoljni gosti. Da, ljudi su naš najvažniji kapital, a iza toga kapitala u jednome malome hotelu upravo stoji Anđelko Duvančić, ističe Piteša.

Doznajemo kako je ovih dana u HGK – Županijskoj komori Split upriličeno svečano potpisivanje ugovora s predstavnicima 11 malih i srednjih turističkih tvrtki, među kojima je i hotel “Rotondo” (Zagora promet-Rotondo d.o.o.), koje su putem javnog poziva odabrane za sudjelovanje u međunarodnom projektu “European Tourism Going Green (ETGG) 2030.” Riječ je o projektu koji promiče i potiče održivo i zeleno poduzetništvo te ima za cilj poboljšanje održivosti i konkurentnosti turističkih malih i srednjih poduzeća u Europi. U projekt je uključeno šest europskih država – Njemačka, Austrija, Italija, Hrvatska, Rumunjska i Bugarska.

  • Na razini Europske unije prijavilo se 167 tvrtki iz šest zemalja, od toga njih 19 iz Hrvatske. Povjerenstvo za evaluaciju prijava, s iskustvom u održivom turizmu i razvoju poslovanja, ocijenilo je podnesene prijave prema unaprijed određenim kriterijima ocjenjivanja, a međunarodno povjerenstvo za odabir donijelo je konačnu odluku o odabranim tvrtkama. U projektu te procesu certificiranja i dobivanju certifikata može sudjelovati 11 tvrtki iz Hrvatske. Aktivnosti na  njegovoj realizaciji započinju početkom sljedećeg mjeseca i trajat će do kraja svibnja 2023. godine, kazuje direktorica hotela “Rotondo” Gordana Piteša.

GORDANA  DRAGAN

ZADNJE OBJAVE