19 C
Trogir
NaslovnicaVIJESTITROGIRDVD"TROGIR" ODRŽAO SKUPŠTINU: ulaganje u vatrogastvo je ulaganje u sigurnost i budućnost

DVD”TROGIR” ODRŽAO SKUPŠTINU: ulaganje u vatrogastvo je ulaganje u sigurnost i budućnost

Dobrovoljno vatrogasno društvo “Trogir” održalo je izvještajnu Skupštinu. Izvješće o radu Upravnog odbora za razdoblje od 28. svibnja do 31. prosinca prošle godine podnio je predsjednik Tonći Brada.

  • Izborna Skupština održana je lani 28. svibnja i na njoj su razriješena  dotadašnja tijela upravljanja  te imenovano novo vodstvo na mandat od pet godina. U spomenutom vremenu UO održao je 15 sjednica na čijem dnevnom redu se raspravljalo o radu Društva, nabavci opreme, osposobljavanju i stručnim usavršavanjem, radu s vatrogasnim pomlatkom, poboljšanju uvjeta rada u vatrogasnom domu, organizaciji humanitarne akcije za Kristinu Katić, organiziranju vježbi s potražnim psom, poboljšanju sredstava veze, preventivnim mjerama, o provedbi posebnih mjera zaštite od požara na području Grada Trogira, vatrogasnim  dežurstvima  na otocima Drveniku Velikom i Malom, sudjelovanju vatrogasaca u vatrogasnim vježbama, aktivnostima na sprečavanju i otklanjanju opasnosti od nastajanja požara, provođenju mjera motrenja i ophodnje u skladu s procjenom ugroženosti od požara i tehničkih eksplozija za grad Trogir te planom zaštite od požara, izdvojio je Barada iz podužeg popisa aktivnosti.

Podsjetio je kako je u ožujku viši inspektor za vatrogastvo pri Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici obavio nadzor te izdao rješenje prema kojemu je Društvo dužno opremiti vatrogasnu postrojbu s navalnim vozilom koje nedostaje, a propisano je Pravilnikom o minimumu tehničke opreme, potom sredstvima koja nedostaju u skladištu, a propisana su istim Pravilnikom te osobnom zaštitnom opremom koja nedostaje, a koju pripadnici vatrogasnih postrojbi koriste prilikom vatrogasnih intervencija.

  • Ovim rješenjem upoznat je i gradonačelnik Ante Bilić. Tijekom 2021. uspjeli smo riješiti nabavku nekih sredstava i opreme, a o nabavci navalnog vozila razgovaramo s gradonačelnikom i Vatrogasnom zajednicom SDŽ, dodao je.

Naglasio je kako je lani 20. travnja u staroj gradskoj jezgri izbio požar u kojem je stradao stan Kristine Katić, članice  DVD-a te kako je Društvo pokrenuo humanitarnu akciju za njegovu obnovu u kojoj je prikupljeno sto tisuća kuna.

  • Najviše intervencija, ukupno 12 imali smo zbog požara na otvorenom prostoru. Prema  zahtjevnosti njihovog gašenja izdvojio bih požar koji je izbio 2. kolovoza i koji se proširio iz Segeta Gornjeg na područje iznad trogirske zaobilaznice u kojemu je opožareno 1600 hektara površine, a u čijem gašenju je sudjelovalo ukupno 178 vatrogasaca s 54 vozila, helikopter, 4 kanadera i 4 air crafta. Iz našeg Društva bilo je 35 vatrogasaca s 3 vozila, rekao je.
  • Rad s vatrogasnim pomlatkom odvija se po programu rukovoditelja u dogovoru sa Zapovjedništvom koji su zaduženi za rad s mladima. Organizirali smo odlazak na natjecanja u Slatine, Kaštel Sućurac, Marinu, a u Trogiru 4. rujna u kuli Kamerlengo održali smo natjecanje. Organizirali smo i izlete podmlatka u Drvenik Veli i Mali. Za svetog Nikolu podijelili darove svoj djeci DVD-a Trogir. Za božićne blagdane zaposlenicima podijelili smo božićnice, starijima od 70 godina i bolesnima poklonpakete, nabrojio je između ostalog.

Prisjetio se predsjednik UO “DVD-a “Trogir”  i preminulih članova, kazavši kako su ove godine preminuli Tonći Bilić-Karlo najstariji vatrogasac i dugogodišnji zapovjednik Ante Vukman-Ilak, osobe koje su rekao je svojim djelima zadužili Društvo.

  • Tijekom protekle godine članovi Društva bili su veoma aktivni. Ulaganje u vatrogastvo je ulaganje u sigurnost i budućnost, a mi to radimo. Želja nam je da operativna spremnost naše postrojbe bude na visokoj razini. Svojom prisutnošću u javnosti građanima pomažemo da se osjećaju sigurno i zaštićeno od mogućih ugroza. Vatrogasci dobrovoljci su ponos i snaga Društva koje treba uvijek cijeniti jer njihov doprinos u zaštiti i pomoći je nemjerljiv. DVD “Trogir” je od velikog značaja za naš grad i čini glavnu snagu sustava zaštite i spašavanja. Stogodišnja tradicija koja se njeguje treba se i dalje nastaviti i to ulaganjem u znanje i vještine, zaključio je.

Na Skupštini su uručena priznanja. Vatrogasne spomenice za 10 godina članstva dobili su: Nikola Stjepanović, Joško Civadelić, Ante Vukman, Ivan Grga, Josip Gruić, a za 20 godina: Milan Perišić, Tomislav Zečić, Tonči Brešan, Dragan Pavković. One za 30 godina: Ante Buble i Ivica Poljičanin, za 50 godina Ante Katalinić. Brončana plamenica za hrabrost i požrtvovnost uručena je Kristini Katić, Antoneli Biluš, Filipu Miše, Valentinu Miše, Mateu Perkiću, Antoniju Piteši, Duji Rožiću, Saši Škoriću i Miljenku Šodi. Srebrenu plamenicu za hrabrost i požrtvovnost dobio je Toni Pavković, a brončanu medalju Marija Mijalić. Vatrogasnim veteranima proglašeni su Ivo Poljičanin i Emilijo Gruić.

Tekst: GORDANA DRAGAN

Foto: Dino Čaljkušić

ZADNJE OBJAVE