13 C
Trogir
Subota, 24 listopada, 2020
Naslovnica VIJESTI TROGIR Dugogodišnja borba TOMS-a urodila plodom: Svečano otvoren Buffet Leptir

Dugogodišnja borba TOMS-a urodila plodom: Svečano otvoren Buffet Leptir

Udruga TOMS svečano je u petak, 5. lipnja otvorila Buffet Leptir, u okviru svog socijalnog poduzeća koje se nalazi na parkingu pored sportske dvorane Vinko Kandija. 

U njemu osobe s invaliditetom stječu svoja prva radna iskustva. Zaposleno je pet djelatnika, od toga su tri osobe s invaliditetom i svi zajedno spremaju izvrsna jela po simboličnim cijenama.

U prisutnosti brojnih uglednih gostiju, prostorije je otvorila djelatnica, inače osoba s posebnim potrebama, Antonija Fabjanac, a blagoslovio ih je župnik Župe Gospe od Anđela don Stipan Bodrožić.

-Danas je velik dan za udrugu TOMS. Nakon sedmogodišnje borbe, naša zamisao za otvaranjem restorana je uspješno okončana te se nadamo da će buffet  uspješno raditi i da ćemo građanima Trogira i okolice pružiti ukusnu i jeftinu hranu, kazao je Ivica Bašić, predsjednik Udruge TOMS, zahvalivši svima koji su pomogli da ovaj projekt, čija je vrijednost 700 tisuća kuna, zaživi. Iznos od 600 tisuća kuna osigurao je Zavod za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, a ostala sredstva sama udruga.

Direktorica novoosnovanog socijalnog poduzeća Aleksandra Makrić, inače djelatnica udruge TOMS,  naglasila je kako je ovo velik značaj za osobe s invaliditetom i jako dobar pokušaj da se poboljša kvaliteta njihova života tako što će im se osigurati zapošljavanje. 

Gradonačelnik Ante Bilić je otvorenju nazočio sa zamjenicima Ružom Kovačević Bilić i Viktorom Novakom, u svojstvu  izaslanika predsjednika Republike Hrvatske. Tom prigodom je uputio sve pohvale udruzi: „Prenio bih zahvale i podršku TOMS-u od predsjednika Zorana Milanovića. Inače,  ovo je hvalevrijedan projekt i važno je istaknuti da sav prihod ide za rad udruge i poboljšanje života osoba s invaliditetom. Grad je stao iza udruge i partneri smo u ovom projektu. Dodijelili smo prostor na korištenje besplatno i sigurno da ćemo i nadalje poticati njihov rad budući da su jedna od najaktivnijih udruga ne samo u županiji, nego i u Hrvatskoj.“ 

-Ovo je prvi projekt socijalnog poduzeća u našoj županiji, a od Udruge TOMS, koja je veoma aktivna, nismo ništa manje ni očekivali. Vjerujemo u uspjeh ovog projekta i širenje i drugih vrsta radnih aktivnosti gdje bi zaposlenici bili osobe s invaliditetom, kazala je predstavnica Splitsko-dalmatinske županije Helena Bandalović

-Mali je broj socijalnih poduzeća koje se odvažu na ovu vrstu zapošljavanja osoba s invaliditetom, a ono je iznimno potrebno uzevši u obzir da je njih samo 11 tisuća, u odnosu da na preko 200 tisuća u radno aktivnoj dobi zapravo zaposleno. Ured pravobraniteljice svakako podržava zapošljavanje osoba s invaliditetom, ne samo putem socijalnih poduzeća, nego i na otvorenom tržištu rada, što je u sadašnjim uvjetima nedovoljno zastupljeno. Naš cilj je u svim dosadašnjim izvještajima i preporukama prema svim nadležnim tijelima inzistirati da se sva sredstva koja stoje na raspolaganju u Zavodu za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom usmjeravaju u što većoj mjeri u tom smjeru, izjavila je savjetnica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom PU Split Maja Karaman Grbavac.

Otvaranju su nazočile i Marica Mirić, dopredsjednica Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske ujedno i predsjednica Saveza društava distrofičara Hrvatske te Jozefina Kranjčec, predsjednica Hrvatskog saveza udruga osoba s invaliditetom koje su iznimno ponosne na TOMS. 

Atmosferu su pjesmom uveličali Nedo Kovačev i Rovinježovi, a u njoj su imali priliku uživati i predstavnici susjednih gradova i općina te članovi Međunarodnog foruma solidarnosti Emmaus iz BiH, Doboj Istok koji su udruzi donirali 10 tisuća eura.  

Piše: IRM

Foto: Grad Trogir (Dino Čaljkušić)

https://www.facebook.com/pg/GradskiRadioTrogir/photos/?tab=album&album_id=1457661874443738

ZADNJE OBJAVE

AUDIO: Deseto izdanje emisije “KAKO SE NOSITI S DIJABETESOM”

Emisija koju i vi kreirate!  Svaki tjedan – nova tema – četvrtkom od 14:10 sati Vaša pitanja...

Minute o’ Kvadrilje: To se pamti, ta radost druženja i življenja

U već tradicionalnoj radijskoj emisiji petkom „Minute o' Kvadrilje“ gostovao je Ante Grga, član sekcije svirača koji je ujedno i član uprave društva.

I TEBE SE PITA: Idući tjedan javne tribine; moguće je glasati na njima ili elektronski

Sljedeći tjedan održat će se svih osam javnih tribina na kojima građani imaju priliku glasati za prijedloge malih komunalnih investicija koje su...

Policija će tijekom vikenda vršiti pojačane aktivnosti nadzora cestovnog prometa

U cilju prevencije prometnih nesreća i njihovih posljedica kao i povećanja ukupne razine sigurnosti prometa na cestama  policija i tijekom ovog vikenda...

Izviješće o stanju sigurnosti na području grada Trogira

Izviješće o stanju sigurnosti predstavio je načelnik Policijske postaje Trogir Marko Doljanin na 28. sjednici Gradskog vijeća Grada Trogira održanoj u srijedu, 21....