22 C
Trogir
Subota, 13 kolovoza, 2022
NaslovnicaVIJESTITROGIRDrvored predstavlja vječnu zahvalu zajednice, ali i motivaciju ostalima da postanu dio...

Drvored predstavlja vječnu zahvalu zajednice, ali i motivaciju ostalima da postanu dio ove humane priče

Vrijednosti svake sredine očituju se u dobrim i humanim ljudima čemu su dokaz i trogirski davatelji krvi. Za pomoć koju pružaju zajednici, Grad Trogir je odlučio pokrenuti projekt posvećen upravo njima. Tako je danas gradonačelnik Ante Bilić službeno otvorio „Trogirski drvored dobrovoljnih davatelja krvi“ posvetivši po jedno stablo koštele svakoj ženskoj osobi koja je krv darovala 50 puta i više, odnosno svakoj muškoj sa 100 i više darivanja. Događaju su još nazočili Ljiljana Geić, predsjednica Kluba dobrovoljnih darivatelja krvi Trogir, Tanja Jakus, ravnateljica GDCK Trogir, Viktor Novak, zamjenik gradonačelnika, Toni Zulim, rukovoditelj Sektora komunalnih poslova Trogir Holdinga te rekorderi u davanju krvi.

„ Davne 1969. grupa trogirskih škverana pokrenula je organizirano dobrovoljno darivanje krvi pod krilaticom „DARUJ KRV, SPASI ŽIVOT“. Društvo je do danas iznjedrilo preko 1700 davatelja krvi našeg kraja. Duboko i vječno zahvalni na njihovoj humanosti, empatiji i želji da pomognu drugima, ovaj drvored posvećujemo upravo njima koji ovaj grad čine boljim za sve nas. Stabla su posvećena davateljicama s 50 i više puta darovanom krvi i davateljima sa 100 i više puta. Drvored predstavlja iskrenu, vječnu i duboku zahvalu zajednice, ali i motivaciju ostalima da postanu dio ove prekrasne priče u kojoj svatko, svojom dobrotom i plemenitošću, drugima život čini kvalitetnijim i ljepšim. Neka jednog dana i vaše ime bude dio Trogirskog drvoreda dobrovoljnih davatelja krvi “ – glasi tekst na info ploči na početku Drvoreda.

  • Na ovaj način iskazali smo počast i priznanje svim davateljima krvi. Impresioniran sam velikim brojkama darovanih doza i sigurno je da imamo izvrstan klub Dobrovoljnih darivatelja krvi koji odlično surađuje s GDCK Trogir. Drvored smo otvorili po uzoru na Grad Umag odakle je potekla ova ideja koja nam se svidjela, kazao je gradonačelnik Ante Bilić.  
  • Godišnje skupimo oko 800 doza krvi na 12 redovnih akcija. Iako je svaka doza neprocjenjiva, ipak višestruki davatelji zaslužuju posebno priznanje i zahvalu cijele zajednice. Stoga smo s radošću prihvatili prijedlog gradonačelnika Bilića o posvećivanju Drvoreda našim članovima. Možete li pojmiti koliko krvi je dao davatelj sa 100 darivanja? Rad se o količini oko osam puta većoj od one koju čovjek ima u svom organizmu, tj. oko 45 litara s kojom bi se mogla napuniti velika bačva, dodala je predsjednica Kluba dobrovoljnih darivatelja krvi Trogir Ljiljana Geić.
  • Osjećam ogroman ponos. U društvu sam osam godina. Drvored je jedno veliko hvala za sav naš rad i trud. Davalaštvo krvi se kod nas razvija od 1969. Od skromnih 30-tak davatelja, narasli smo na sadašnjih 1700, od kojih je oko 500 aktivnih, kazuje ravnateljica GDCK Trogir Tanja Jakus.

Čast otvorenja Drvoreda imali su trogirski apsolutni rekorderi Vesla Guina s 94 darivanja i Marinko Buličić sa 150

  • Ovo je za mene velika čast. Krv sam dala 94 puta, suprug 95, sin više od 20, a i unuk je redovni davatelj. Također, suprug je bio jedan od osnivača dobrovoljnih davatelja krvi u škveru, a od 1971. i ja sam postala redovni davatelj. Svi članovi kluba su jedna velika obitelj, naglašava Vesla Guina.
  • Prvi put sam dala krv sa 17 godina jer je trebala mom pradjedu zbog tromboze. Uspjela sam do sada dati 69 doza, no dijabetes me zaustavio. Uvijek sam se dičila s tim da sam davatelj, istaknula je Marija Radić.

U nastavku donosimo popis davatelja čija se imena nalaze na posađenim stablima

Davatelji sa 100 i više puta darovanom krvi:

MARINKO BULIČIĆ

TONČI RADIĆ

ANDRO MITAR

JAKŠA LUČIN

IVO DRNASIN

KAJA POLJIČANIN

NEDILJKO MATIJAŠ

DOMINIK DOBRIĆ

GOIMIR MIJALIĆ

DRAGAN PETROVIĆ

TONI ZANNE

DRAGAN LAZENDIĆ

KOLJA ŠANTIĆ

MARIO VITEZICA

MILAN BRNIĆ

VENKO CVITANOVIĆ

IVO ČATLAK

SLOBODAN VUKMAN

DRAGAN ROŽIĆ

IVAN RADIĆ

MARIN BELAS

JOSIP PENSA

IVO STIPČIĆ

JOŠKO ERCEGOVIĆ

NIKŠA BEŠIĆ

MIJO FRLETA

STJEPAN BILIĆ

TOMISLAV ANTIĆ

FRANE BELAS

DAVOR PALADA

ŽELJKO MATEŠA

IVICA GEIĆ

MATKO ŠMUKETA

VJEKOSLAV EČIĆ

IVICA KOTEVSKI

IVAN PERAGA

IVAN VUČIĆ

Davateljice s 50 i više puta darovanom krvi:

VESLA GUINA

BISERKA ZANNE

DANICA BULIČIĆ

LIDIJA GARDIJAN

JELICA ANTIĆ

JADRANKA RADIĆ

ANKA JAKUS

ZAGORKA DUČINA

MIRJANA STENIĆ

TONČICA ZELALIJA

VINKA ŠANTIĆ

MARIJA RADIĆ

BISERKA VUKUŠIĆ

AL

Foto: Dino Čaljkušić

ZADNJE OBJAVE