15 C
Trogir
Četvrtak, 21 listopada, 2021
NaslovnicaVIJESTITROGIRDrvenčani peticijom protiv lovišta

Drvenčani peticijom protiv lovišta

Splitsko dalmatinska županija objavila je 30. srpnja JAVNI NATJEČAJ za davanje u zakup zajedničkih lovišta na otocima Drveniku Velom i Malom. Na sastancima otočkih mjesnih odbora donesena je odluka kojom se izražava protivljenje spomenutoj koncesiji.

-Boravak lovaca na naseljenim otocima onemogućuje normalan život stanovništva, regularne poljoprivredne radove i razvitak ruralnoga turizma. Također, dovodi se u opasnost opstanak suhozida koji po zakonu sprječavaju prirodnu migraciju dlakave divljači u rasadnicima, nasadima voćaka, vinove loze i višegodišnjega ukrasnog, ljekovitog i drugog bilja. Pretvaranje otoka u lovišta implicira degradaciju umjesto održivoga razvoja. Stoga su otočani pokrenuli peticiju te očekuju od Republike Hrvatske da im prema njihovom osnovnom ljudskom pravu, definiranom i po zakonu Europske unije, osigura pravo na neometano upravljanje vlastitim zemljištem. Osim toga ne dopuštaju da se životinje, koje imaju pravo na život, ubijaju na njihovim posjedima i ogradama. Mole se svi koji žele potpisati peticiju da to naprave što prije, krajnji rok za predaju je 31. kolovoza, kazao je jedan od pokretača peticije Ivan Škoko.

Peticija se može potpisati na sljedećem linku

Mještani se oslanjaju na zakon … (II. LOVIŠTA, VRSTE LOVIŠTA I POVRŠINE NA KOJIM SE NE USTANOVLJUJU LOVIŠTA/1. Lovišta/ Članak 11. (3) Po zakonu o lovstvu /Klasa: 011-01/18-01/126 /Urbroj: 71-06-01/1-18-2 tiskano u Narodnim novinama (NN 99/2018) dana 09.11.2018)

Piše: AL

ZADNJE OBJAVE