25 C
Trogir
NaslovnicaVIJESTITROGIRDRUŠTVO KAMENI CVIT: „Tragovima trogirske prošlosti: povijesno nasljeđe minuloga doba“

DRUŠTVO KAMENI CVIT: „Tragovima trogirske prošlosti: povijesno nasljeđe minuloga doba“

U organizaciji Društva Kameni cvit iz Trogira u petak, 13. svibnja s početkom u 19:30 sati u Gradskoj vijećnici, Ante Bećir mag. hist. održat će predavanje “Tragovima trogirske prošlosti: povijesno nasljeđe minuloga doba“.

  • U izlaganju ću ukratko predstaviti povijest Trogira i Trogirske općine između 13. i 18. stoljeća, a napravit ću i određene usporedbe s Trogirom u novijoj povijesti (19. – 21. st.). Pritom ću se fokusirati na političko uređenje u gradu i položaj Trogira u širim državnim okvirima (Ugarsko-Hrvatsko Kraljevstvo i Mletačka Republika), odnosno na pitanje teritorijalnoga raspona općine koji se s vremenom mijenjao (povećavao ili smanjivao). Nakon političke dimenzije, pozornost ću prebaciti na društvene odnose u gradu između plemića i pučana te drugih društvenih slojeva, kao i na društvenu ulogu Katoličke Crkve. Pritom ću istaknuti i neke povijesne kuriozitete vezane za Trogir, odnosno elemente dugoga povijesna trajanja, koji se prate u kontinuitetu od 13. pa sve do 20. stoljeća. Nakon izlaganja o povijesti Trogira, prebacit ću fokus na izabrane povijesne dokumente iz srednjovjekovnoga razdoblja kako bih okupljenoj publici izravno pokazao čime se zapravo povjesničari bave i odakle crpe podatke, odnosno na temelju čega oblikuju svoje zaključke. Nakon dijela o izvorima, ukratko ću se osvrnuti i na izabranu povijesnu literaturu o Trogiru kako bi se upoznali i s tom dimenzijom povijesti. U zaključku izlaganja iznijet ću neke završne misli, kazao je Bećir.

Ante Bećir rođen je 23. listopada 1995. godine u Splitu. U Segetu Donjem završio je osnovnoškolsko obrazovanje, a maturirao pri Srednjoj školi Ivana Lucića (gimnazijski smjer) u Trogiru 2014. godine. Dobitnik je Rektorove nagrade za individualni znanstveni rad u akademskoj godini 2017./2018. Sveučilišta u Zagrebu, kao i dvaju priznanja za izvannastavne aktivnosti iz 2018. i 2019. godine. Diplomirao je jednopredmetnu povijest na Fakultetu hrvatskih studija 2019. godine kao najbolji student u generaciji (mag. hist. / diplomirani povjesničar). Iste je godine upisao doktorski studij povijesti na Hrvatskom katoličkom sveučilištu (Zagreb), a doktorsku disertaciju pod naslovom „Plemstvo kasnosrednjovjekovnoga Trogira: politička zajednica, frakcije i dinamika konflikta“ obranit će tijekom 2022. godine (mentor: izv. prof. dr. sc. Ivan Majnarić). Istražuje povijest Trogira i dalmatinskih gradova u srednjemu vijeku. Objavio je nekoliko znanstvenih radova u znanstvenim časopisima, redovito sudjeluje na znanstvenim konferencijama u RH (Zagreb, Zadar, Rijeka) i uskoro očekuje objavu knjige Zapisnici i odluke vijećâ grada Trogira (13. – 15. stoljeće) u suautorstvu s doc. dr. sc. Tomislavom Popićem.

Poslušajte emisiju “razgovori s povodom” – Gradski radio Trogir” – voditelj Mario Markovina …

Foto: AL

ZADNJE OBJAVE