7 C
Trogir
Četvrtak, 7 prosinca, 2023
NaslovnicaVIJESTITROGIRDR.SC.DANKA RADIĆ, PONOVO JE IZABRANA ZA PREDSJEDNICU OGRANKA MATICE HRVATSKE U TROGIRU

DR.SC.DANKA RADIĆ, PONOVO JE IZABRANA ZA PREDSJEDNICU OGRANKA MATICE HRVATSKE U TROGIRU

Na Izbornoj skupštini Ogranka Matice hrvatske u Trogiru održanoj krajem prošle godine za predsjednicu je ponovo izabrana dr.sc. Danka Radić. To je njezin treći mandat na čelu te jedne od najstarijih hrvatskih kulturnih ustanova. Prije toga izabrana je nova Uprava središnjice u Zagrebu za čijeg predsjednika je imenovan poznati naš književnik Miro Gavran, a dr.sc. Radić je izabrana za članicu Časnog suda, što je prvi put da je netko iz trogirskog ogranka u Upravi Matice hrvatske. Rezultat je to njezinog rada koji je prepoznat te ujedno čast i priznanje djelovanju Ogranka u Trogiru.

Članovi Skupštine usvojili su Izvješće o radu za 2020. i 2021. godinu kojega je nova-stara predsjednica iznijela.

Unatoč pandemiji COVID-a 19 i potpunog lockdowna većeg dijela pretprošle godine, trogirski Ogranak, između ostalog, ostvario je uspješnu izdavačku djelatnost. Iz tiska su izašle tri knjige. Prva je Marinski običajnici koju je priredio Anđelko Badurina, a urednik bio Ivan Pažanin, druga zbirka pjesama Ane Čagalj, Moje Ja III (urednica, Danka Radić), te treća knjiga Roka Ivande Baština izgubljene Bosiljine čiji urednici su bili Ivan Pažanin i don Stipe Perkov. Ta knjiga koju je OMHT tiskao u sunakladništvu s Jurlinovim dvorima (Draga, Primošten) dobila je lani Zlatnu povelju koju svake godine Matica hrvatska dodjeljuje za najbolja izdavačka ostvarenja, kazala je.

  • Knjige koje su se uređivale 2020. godine izašle su iz tiska u 2021. godini. To su knjiga Marine Čapalija, I lito i svitlo (zbirka pjesama, ur. Danka Radić), Trogirska fiorala, pisme cakavske i storije o starine Duška Geića (ur. Ivanka Mijić), te najnoviji broj časopisa Vartal koji tematski obrađuje Trogir između dviju jadranskih obala (Mikrokozmi – između snova i snatrenja). Autori radova u Vartlu su pored naših Trogirana (Ivo Babić, Danka Radić, Nenad Veselić, Mario Jareb, Igor Brešan…) uvaženi znanstvenici s druge strane Jadrana: Predrag Matvejević, Cecilia Campa, Tatjana Krizman, Marino Micich, David di Paoli Paulovich, Inoslav Bešker, Claudio Magris, Gyozo Szabo, Giuseppe Maria Pilo i Rocco Zani, dodala je.

Najavila je kako je u tisku knjiga Hrvatsko proljeće u Trogiru u povodu 50. obljetnice Hrvatskog proljeća (1971-2021) te spomenula kako je Ogranak zbog pandemije koronavirusa  uspio organizirati samo predstavljanje knjiga: Roko Ivanda, Baština izgubljene Bosiljine i Ana Čagalj, Moja Ja III.

Nakon usvajanja Programa rada koji uglavnom nastavlja izdavačku djelatnost, pripremu novog broja Vartla posvećenog glazbenoj kulturi grada Trogira izabrano je novo Predsjedništvo Ogranka u sastavu: dr. sc. Danka Radić, predsjednica, Ivan Pažanin, potpredsjednik i ostali članovi, Marko Bakica, tajnik, te dr. sc. Dunja Babić, prof. emeritus Ivo Babić, Mileva Ivas i akademski  kipar Tomislav Šalov. Nadzorni odbor čine: Nenad Belas, predsjednik, Ana Čagalj i Radovan Slade-Šilović, a za likvidatora je izabran Šimun Šubić.

ISPRAVAK NA REAGIRANJE DR.SC. FANI CELIO CEGA

U tekstu je nehotice izostavljeno kako je i dr.sc. Fani Celio Cega u jednom od saziva Glavnog odbora MH u Zagrebu bila izabrana ispred Ogranka Trogir. Ona je na čelu trogirskog Ogranka bila u razdoblju od 1997. do 2012. godine.

GORDANA DRAGAN 

Foto: Arhiva OMHT

ZADNJE OBJAVE