24 C
Trogir
NaslovnicaKULTURADoživite čaroliju prosinca i u Muzeju grada Trogira

Doživite čaroliju prosinca i u Muzeju grada Trogira

Nisu samo sv. Nikola, sv. Luce, 1. dan zime, Božić, Stara godina važni datumi u prosincu… Važni su i ovi zaokruženi na kalendaru Muzeja grada Trogira. Zato, prije nego zavirite u svoje adventske kalendare u potrazi za slasticom dana, zavirite u kalendar Muzeja .

Prvo događanje u prosincu i prva izložba u prosincu tradicionalno je izložba “Kako vidim osobe s invaliditetom”. Ovu izložbu u organizaciji Udruge tjelesnih invalida TOMS u suradnji s Osnovnom školom Petra Berislavića, koja se svake godine organizira u povodu Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, možete razgledati od 1. do 5. prosinca 2017. ujutro 10:00 – 13:00 te poslijepodne 17:00 – 20:00 sati. 

U ponedjeljak, 4. prosinca 2017. ravnateljica Muzeja grada Trogira dr. sc. Fani Celio Cega u Gradskoj će vijećnici održati predavanje “Društveni i privatni život u Trogiru tijekom 19. stoljeća”. Početak ovog zanimljivog predavanja, koje će obogatiti i gosti – članovi Amaterskog kazališta Trogir, je u 20:00 sati. 

O ljepoti i tradiciji Trogira mogli bismo reći puno, ali koliko konkretnih stvari iz prošlosti uistinu znaš? Uživaš promatrajući crno-bijele fotografije svoga grada. Začudi li te koliko su drugačiji nekada bili mali most, trg, riva? Gotovo svakodnevno prođeš gradskim ulicama. Zapitaš li se ponekad tko je živio u nekoj staroj trogirskoj kući? Čemu su sve bili namijenjeni prostori općine, lože, palače? Gdje se trgovalo, gdje sudilo, gdje svađalo? Kakav su život imali stari Trogirani?, … Iz Savjeta mladih grada Trogira, koji je organizator ovog predavanja, poručuju da ćete svojim dolaskom dobiti odgovore na sva navedena pitanja…

Druga izložba u prosincu održavat će se u atriju Muzeja grada Trogira od četvrtka, 7. do subote, 16. prosinca. Riječ je o tradicionalnom -8. salonu Likovne udruge Trogir na kojem će osamnaest izlagača predstaviti svoja ovogodišnja umjetnička djela. Otvaranje izložbe je 7. prosinca u 19:00 sati. Detaljnije informacije donosimo uskoro!

U muzejskom kalendaru 10. prosinca označen je posebnom bojom i uskličnikom. Zato što je nedjelja, 10. prosinca (do 23:59) posljednji dan prijava za sudjelovanje na 1. Božićnom sajmu rukotvorina u Muzeju grada Trogira koji će se održavati u atriju Muzeja grada Trogira od ponedjeljka, 18. do subote, 23. prosinca. Svaki dan od 10:00 do 19:00 sati posjetitelji Sajma imat će priliku kupiti božićne poklone od kreativaca – poklone koji nisu samo jedinstveni i originalni, već u sebi sadrže ono neprocjenjivo – ljubav, strpljenje i vrijeme… a postoji li nešto ljepše što biste mogli darovati dragim ljudima? 🙂

Podsjećamo sve kreativce rukotvorce da se svakako prijave:  Prijava za sudjelovanje treba sadržavati kratki opis rukotvorina koje planirate predstavljati na 1. Božićnom sajmu u Muzeju grada Trogira, uz obaveznu popratnu fotografiju. Na e-adresu muzej.grada.trogira@gmail.com napišite kontakt broj telefona ili mobitela na koji vas možemo nazvati nakon odabira izlagača. Za šest dana izlaganja rukotvorina na 1. Božićnom sajmu potrebno je platiti kotizaciju u iznosu od simboličnih 200,00 kuna kako bi se pokrili troškovi opreme prostora. I ništa više… (osim neophodne dobre volje i božićnog duha!). 

Na dan kada počinje 1. Božićni sajam rukotvorina u Muzeju grada Trogira – 18. prosinca – u Galeriji Cate Dujšin Ribar održat će se Božićni koncert Glazbene škole J. Hatzea – DO Trogir. Početak je u 19:00 sati.

Prosincu se svakako najviše vesele djeca, a Muzej će ih i ove godine razveseliti zanimljivom radionicom “Šiljogubac” koja će se pod vodstvom muzejske pedagoginje Goranke Tomaš održati u srijedu, 27. i u četvrtak, 28. prosinca 2017.  

Veselimo se vašem dolasku kako na muzejska tako i na sva događanja planirana u okviru „Zimske adventure“ u Trogiru,  poručuju iz Muzeja grada Trogira.

 

 

 

 

ZADNJE OBJAVE