18 C
Trogir
Petak, 1 prosinca, 2023
NaslovnicaVIJESTITROGIRDOMINIK ŠKOJO I MILE DRAŽENOVIĆ TROGIRSKI PRIMJER KAKO SE GOSPODARI OTPADOM-DOBILI NAGRADU...

DOMINIK ŠKOJO I MILE DRAŽENOVIĆ TROGIRSKI PRIMJER KAKO SE GOSPODARI OTPADOM-DOBILI NAGRADU GRADONAČELNIKA 

Gospodarenje otpadom utječe na sve ljude i na naš okoliš. To je mnogo više od same komunalne usluge, to je pitanje kvalitete života, a istodobno i odgovornost i zato je jedna od ključnih tema ne samo na lokalnoj i regionalnoj razini već i onoj državnoj.

Shvatila je to trogirska gradska vlast učinivši u prethodnom razdoblju velike pomake u izgradnji toga sustava, sanirajući deponij, izgradivši reciklažno dvorište, postavivši polu – ukopane spremnike na mnogim gradskim lokacijama, uspostavivši također sustav prikupljanja otpada na kućnom pragu gdje je to moguće, te nabavivši veći broj komunalnih vozila.

No, unatoč spomenutom gradonačelnik Ante Bilić svjestan je da novi način gospodarenja otpadom traži velike promjene i kako neće sve ići lagano bez razvijene svijesti građana o tome kako im dosadašnja navika „pokupi smeće i sve baci na istu hrpu – zatrpaj ga ili zapali ili još gore odloži negdje uz cestu„ mora postati prošlo svršeno vrijeme.

Stoga je znakovito, upravo u prigodi proslave Dana grada i njegovog patrona sv. Ivana kao poruku kako se mora voljeti svoj grad i njegov okoliš došao na jedinstvenu – motivirajuću ideju, da medalje grada dodijeli dvojici građana koji su na reciklažno dvorište u Planom odvezli najviše odvojenog otpada. Riječ je o Dominiku Škoji i Mili Draženoviću sedamdeset petogodišnjim umirovljenicima. Prvi je u godinu dana tamo odložio 1842 kilograma otpada, a drugi 523 kilograma.

Foto: Dino Čaljkušić / Dominik Škojo i Mile Draženović

Unatoč tome što se prije 48 godina kada je kupio zemljište i počeo graditi obiteljsku kuću doselio u Trogir Škojo naglašava kako ga voli isto kao i svoj rodni Tomislavgrad. “Njegovu ljepotu kulturno povijesne baštine prepoznao je svijet uvrstivši ga na UNESCO-ov popis spomenika svjetske baštine, a to je dovoljan razlog da se svi zajedno moramo odgovorno ponašati kako bismo to blago sačuvali”, veli.

Čim smo ugledali našeg sugovornika znatiželjni da nam ispriča kada je počela njegova ekološka osviještenost zaključili smo da se radi o uglađenom gospodinu kojemu je urednost izuzetno važna, pa i ona u kući i izvan nje. Koliko je važno voditi računa gdje i kako odlagati otpad iskusio je u Njemačkoj gdje je kaže proveo cijeli svoj radni vijek.

  • I tamo je bilo problema s otpadom, bilo je neodgovornih ljudi, ali reda je moralo biti, a oni koji ga se nisu pridržavali morali su platiti velike kazne. Djecu se mora učiti od „malih nogu“ što raditi sa smećem i gdje mu je mjesto. U našoj kući sve je jasno. Unučad moja zna gdje što pripada. Kante za razvrstavanje otpada imamo, i ne vidim u čemu bi trebao biti problem. Samo treba volje i steći naviku, odlučno će Škojo.

Dodaje kako ga žalosti kada vidi otpad pokraj kanti što je prije gradske odluke o novom načinu gospodarenja otpadom bila redovita gotovo „normalna“ pojava, no ipak u posljednje vrijeme primijetio je da je došlo do pomaka.

  • Koliko vidim u mom kvartu imamo kante za miješani otpad, papir i plastiku, i da budem iskren moji susjedi uredno odlažu otpad.
  • Kad sam čuo na Gradskom radiju Trogir, čiji sam vjerni slušatelj, informaciju da se u Planom otvorilo reciklažno dvorište bio sam sretan. Konačno sam imao gdje odložiti veću količinu otpada, a hvala Bogu kad imaš kuću uvijek se nešto radi, pa je bilo i šuta i svega ostalog. Po navici sav otpad prije nego ga odvezem sortiram kako se momci koji rade na reciklažnom dvorištu ne bi mučili. Tamo me već znaju, cijelu familiju, sina Tomislava, unuka Luku, simpatično će Škojo.

Pohvalio je sve tamošnje radnike istaknuvši kako su ljubazni i odgovorni te kako cijeli teren odiše urednošću i čistoćom.

  • Bio sam iznenađen kada me Marin Restović, voditelj reciklažnog dvorišta nazvao i kazao mi kako ću biti nagrađen. Zahvaljujem se Gradu Trogiru i sigurno ću i dalje nastaviti po istom, zaključio je, poručivši kako mlade treba educirati u obitelji, zatim vrtiću i školi kako gospodariti s otpadom da bi stekli naviku i kao odrasli ljudi bili odgovorni.

Mile Draženović, stanovnik Marinove Drage na Čiovu ističe kako još ima traumu kad se sjeti gomila smeća pokraj „baja“ ispred tamošnjeg dućana „Studenac“.   

  • Uvijek sam odvajao karton i plastiku. Kad imaš naviku teško ju  je iskorijeniti. Kad su nam Holdingovci po kućama podijelili kante za razvrstani otpad bilo mi je drago, ali veće količine odvezem u Plano. Tamo se ništa ne plaća. Lijepo dovezeš, samo moraš imati prebivalište u Trogiru i redovito plaćati odvoz smeća. Dečki su me upoznali. Jako su pristojni, puni poštovanja prema ljudima koji dovoze otpad, kazuje Draženović.

On bi išao i korak dalje pa ukazuje na potrebu otvaranja kompostane. „Kad bi bila još i ona bilo bi idealno, veli“.

Doznajemo kako su u obitelji Draženović svi ekološki osviješteni, od supruge Anice do sina i nevjeste, te devetogodišnje unuka Luke i onoj najmlađeg člana obitelji dvogodišnjeg unuka Matea koji već kupi papiriće po dvorištu i ulici te trče prema plavoj kanti da ih ubaci u nju.

  • Treba nam samo malo dobre volje da se ne stvara nered. Nažalost, među nama ima onih koji misle da su bacanjem otpada gdje stignu riješili problem. Kod takvih ne vidim nekog pomaka u razvijanju svijesti bez rigoroznih kazni, poručuje Draženović.

Pohvalivši Škoju i Draženovića kao savjesne građane koji bi trebali biti primjer i ostalima kako odvajati i odlagati otpad gradonačelnik Ante Bilić kazao je kako kroz dvije godine Grad Trogir želi doći na razinu odvajanja otpada od 20 posto.

  • Do prije godinu dana bili smo na jedan posto, a sad smo na oko 10 posto. Realni smo u postavljanju ciljeva i svima skupa nam treba malo više strpljenja i volje, jer ovo je jedan veliki i značajan pothvat kojega samo u suradnji svih građana, gradske uprave, komunalne tvrtke i komunalnih redara možemo ostvariti, rekao je.
  • Predsjednik Uprave „Trogir holdinga“ Danijel Kukoč također je pohvalio dobitnike nagrada istaknuvši kako su promjene u gospodarenju otpadom teške te da se tiču svih građana i da nije ni kod nas sve idealno i da postoje „porođajne muke“, ali da se građani sve više privikavaju odvajanju otpada. Neodgovornih pojedinaca će biti, ali za takve ćemo pripremiti stroge kontrole, upozorenja i kazne. Savjesne i odgovorne treba pohvaliti, zaključio je.

GORDANA DRAGAN

ZADNJE OBJAVE