9 C
Trogir
Četvrtak, 8 veljače, 2024
NaslovnicaVIJESTIDJEVOJČICA U PLAVOM KAPUTIĆU POSJETILA PŠ VRSINE

DJEVOJČICA U PLAVOM KAPUTIĆU POSJETILA PŠ VRSINE

Vukovarka ŽELJKA MITROVIĆ JURIĆ, djevojčica u plavom kaputiću posjetila je 20. studenog PŠ Vrsine. Pišući i slikajući, tih dana učenici su se posvetili sjećanju na žrtvu Vukovara i Škabrnje. Pogledali su i film „Plavi kaputić – 30 godina poslije“. Dirljivi susret organizirala je učiteljica Dijana Rinčić.

Fotografija uplakanog lica djeteta kojem je neprijatelj oteo djetinjstvo obišla je cijeli svijet nakon pada Vukovara. Željka je tada imala šest godina i plavi kaputić bio joj je sve, a danas je uz sliku iz kolone jedina uspomena iz djetinjstva. Željka je prisutnima pričala o danima provedenim u skloništu, odlasku iz voljenog grada, prijatelju Aci kojeg su joj ubili pred očima, strahu za ujaka kojeg su odveli u logor… Danas je ona sretna mlada žena koja živi u svojoj rodnoj ravnici. Bila je ovo vrlo emotivna večer. Učenici, roditelji i učitelji kazivali su domoljubne stihove i Željkine pjesme iz zbirke „Moja rijeka suza“. Zaista je bilo suza, plakala su Željka i publika. Uz pratnju Rovinježovih, zapjevali smo „Croatio iz duše te ljubim“, „Ne dirajte mi ravnicu“ i „Zbog jedne ljubavi“. Susretu su nazočili načelnik Općine Marina Ante Mamut, predsjednik Općinskog vijeća Davor Radić, ravnatelj OŠ Ivan Duknović Joško Ćudina te Nada Matijaš, supruga pokojnog legendarnog zapovjednika Andrije Matijaša Pauka.

  • Željela sam upoznati Željku, stisnuti joj ruku, zagrliti je onako čvrsto kako majka grli dijete, pogledati njene tužne oči djeteta kojemu je oduzeto sve. Ovo ljeto zazvonio mi je telefon, na drugoj strani linije bila je ONA – Željka – plavi kaputić rekavši „Draga Dijana, želim vas upoznati i doći u vašu školu“. Kakve li su me samo emocije obuzele, kakva sreća ispunila. Već nakon drugog razgovora bile smo na TI. Dva dana nakon tužne obljetnice pada Vukovara Željka je, sa suprugom Lukom, kćerkom Majom i plavim kaputićem, gostovala u našoj školi, kazala je učiteljica Rinčić.
  • Htjela sam prisutnima prenijeti kroz što su djeca Vukovara prošla u Domovinskom ratu. Igrom slučaja postala sam simbolom njihovog stradanja. Bilo je teško, no hvala dragom Bogu ostala sam živa. Hrvatska je danas prekrasna zemlja, ali mislim da se još na mnogočemu treba raditi. Današnje generacije ne znaju dovoljno o hrvatskim ratnim stradanjima i dužnost nam je učiti ih kako je nastala naša država, naglasila je Željka Mitrović Jurić.

Tekst: AR

Foto: PŠ Vrsine

ZADNJE OBJAVE