15 C
Trogir
Četvrtak, 21 listopada, 2021
NaslovnicaVIJESTITROGIRDjeca jesu budućnost Kvadrilje, međutim njen stup su veterani

Djeca jesu budućnost Kvadrilje, međutim njen stup su veterani

Nakon duže pauze, život se polako počinje vraćati u grad. Na nedavno održanoj redovnoj izbornoj skupštini KUD-a „Kvadrilja“, izabrana je nova uprava. Tim povodom razgovarali smo s novim predsjednikom Jerkom Jakšićem, dopredsjednicom Marijanom Mitar te tajnicom Marijanom Stipčić.

Zahvaljujem se na ukazanom povjerenju kao i bivšoj upravi što je uspjela očuvati Kvadrilju u teškim vremenima. Imamo puno planova, volje ne nedostaje, ali sve je pitanje situacije. Do mog izbora došlo je spontano i ne vidim to samo kao angažman na čelu društva koje je institucija u gradu, već kao vraćanje mog duga. Kvadrilja je determinirala moju mladost i na neki način me formirala kao osobu. Po mom mišljenju, status Kvadrilje nije dovoljno definiran u trogirskom kulturno umjetničkom životu. Plan nam je osnovati sekciju koja će pokušati dignuti status društva ne samo u Trogiru, nego daleko šire. Osnovat ćemo i umjetničku sekciju koja će se baviti plesom i svirkom kako bi podigla kvalitetu s kojom će se prezentirati folklorno društvo u cjelini, kazao je Jakšić.

Pokušat ćemo promijeniti način poslovanja u skladu s novim izazovima današnjice. Potrudit ćemo se da opstanemo jer su sva kulturno umjetnička i folklorna društva ugrožena u ovim vremenima, naglasila je Stipčić.

Pozvala bih djecu i mlade da nam se pridruže jer im se nudi mogućnost za nova prijateljstva i putovanja, kazala je Mitar. Moguća je i ljubav, brzo se uz smijeh nadovezala Stipčić otkrivši nam kako su njene prve dvije ljubavi bile upravo iz Kvadrilje. Ukazala je na brzinu mijenjanja trendova i veliku konkurenciju među raznim društvima i klubovima. Izbor je velik bilo da se radi o glazbi, plesu ili sportu, a djeci bi ipak trebalo prenijeti ljubav prema našoj tradiciji. Planiramo organizirati suradnju sa školama radi zajedničkih aktivnosti.

Djeca jesu budućnost Kvadrilje, međutim njen stup su veterani, spremni u svakom trenutku obući nošnju i zaplesati „pod zvizdanom“, s ponosom je istaknuo Jakšić, a Mitar se prisjetila kako joj je uvijek bila iznimna čast obući trogirsku nošnju i prošetati gradom.

U današnje krizno vrijeme potrebno je iznaći nove načine rada i financiranja. Nema više škvera, Duhanke, Jadroplastike, Graditelja, dakle nema nijedne firme koja bi mogla društvu tipa Kvadrilje donirati sredstva. Radi opstanka bit ćemo prisiljeni napraviti „proizvod“ i marketinški ga izbaciti van okvira društva. Istovremeno se zahvaljujem Gradu Trogiru na redovitoj donaciji, međutim to je premalo za društvo ovakvih gabarita, kaže Jakšić.

S obzirom na entuzijazam ove ekipe i ljubav prema tradiciji, vjerujemo da nema te prepreke koju neće savladati.

Piše: Ana Rožić

Foto: KUD Kvadrilja

Poslušajte cijeli razgovor – Gradski radio Trogir – voditeljica Ana Rožić …

ZADNJE OBJAVE