13.6 C
Trogir
Ponedjeljak, 19 listopada, 2020
Naslovnica VIJESTI TROGIR Dani europske baštine u Trogiru

Dani europske baštine u Trogiru

Prezentacijom i predavanjima „Konzervacija i restauracija skulpturalne baštine Trogira: iskustva, metode i nove spoznaje“ te predstavljanjem rezultata radionice „Djeca – čuvari baštine“, koji će se održati u Muzeju grada Trogira 29. rujna 2020. u 18:00 sati, završit će ovogodišnje obilježavanje Dana europske baštine u Trogiru.

Obilježavanje ove kulturne manifestacije započeto je 17. rujna radionicom zaštite spomenika pod nazivom Djeca – čuvari baštine. Polaznici radionice upoznati su s osnovnim pojmovima zaštite kulturnih dobara: baština, konzervacija, restauracija, rekonstrukcija, UNESCO, kulturno dobro, valorizacija i sl. U praktičnom dijelu, obilaskom povijesne jezgre Trogira uz vodstvo konzervatora, potaknuti su na  razvijanje vizualne percepcije, uočavanje bitnih elemenata prostora i arhitekture, snalaženje u prostoru i podizanje senzibiliteta za njegov karakter te stjecanje vještina potrebnih za razlikovanje i vrednovanje povijesnog i suvremenog.

Radionica Djeca – čuvari baštine bit će zaključena prezentacijom radova polaznika u utorak, 29. rujna u Muzeju s početkom u 18 sati. Kroz četiri kratka izlaganja o temama koje su samostalno odabrali, učenici 8. A razreda Osnovne škole Petra Berislavića pokazat će da se u kratkom vremenskom roku, uz sva ograničenja i potpuno poštovanje epidemioloških mjera te uz vlastiti iznimno vrijedan osobni angažman, grad može vidjeti potpuno novim očima.

Na istom mjestu, s početkom u 19 sati, bit će održana dva predavanja pod zajedničkim naslovom Konzervacija i restauracija skulpturalne baštine Trogira: iskustva, metode i nove spoznaje. Tom će prilikom dr. sc. Vinka Marinković, viša konzervatorica-restauratorica Hrvatskog restauratorskog zavoda, Restauratorskog odjela u Splitu, održati predavanje o brojnim izazovima s kojima su konzervatori i restauratori suočeni u trajnoj brizi za očuvanje kapele sv. Ivana Trogirskog u katedrali sv. Lovre u Trogiru.

Drugo predavanje, o restauraciji kipa sv. Ivana s gradskih vrata, kao i o izradi replike, održat će Ante Antunović, mag. kip., mag. konz-rest, i Petra Perlain, mag. konz-rest, oboje restauratori tvrtke Neir iz Splita koja je još 2019. godine izvela obnovu sjevernih gradskih vrata.

Organizator obilježavanja Dana europske baštine je Konzervatorski odjel u Trogiru, dok su ovogodišnji partneri Muzej grada Trogira i Osnovna škola Petra Berislavića.  

Poslušajte što je za Gradski radio Trogir izjavila Jasna Popović, pročelnica Konzervatorskog odjela u Trogiru:

Tekst&Foto: Konzervatorski odjel Trogir

ZADNJE OBJAVE

Na državnom prvenstvu u Zadru ekipe ŽOK Trogir 5. u maloj i mini odbojci

Najmlađi uzrasti hrvatske odbojke okupili su se ovog vikenda na najbrojnijem natjecanju u Zadru na prvenstvima za najmlađe kadetkinje i kadete do...

Pomoć slijepim i slabovidnim osobama na podcastu Maria Markovine

Trogiranin Mario Markovina nedavno je pokrenuo podcast pod nazivom Znanje i Kreativnost koji se bavi problematikom slijepih i slabovidnih

U SPOMEN – Ivan Pavković (1928 – 2020)

U bolja prostranstva otišao je pjesnik Ivan Pavković, rođen 1928. u Segetu Gornjem, autor četrdesetak knjiga stihova i aforizama Nedavno...

AUDIO: Deveto izdanje emisije “KAKO SE NOSITI S DIJABETESOM”

Emisija koju i vi kreirate!  Svaki tjedan – nova tema – četvrtkom od 14:10 sati Vaša pitanja...

PP Trogir: Objavio fotografiju sa zračnom puškom pa ga potražila policija

Trogirski policajci su dovršili istraživanje nad dvojicom muškaraca koje su osumnjičili zbog prekršaja Zakona o nabavi i posjedovanju oružja.