12 C
Trogir
Srijeda, 20 listopada, 2021
NaslovnicaVIJESTITROGIRDan žena nije cvijet ili čokolada, Dan žena je simbol borbe za...

Dan žena nije cvijet ili čokolada, Dan žena je simbol borbe za ženska i ljudska prava!

Povodom ovogodišnjeg Dana žena, Forum žena SDP-a Trogir, a s obzirom na pandemiju, obilježava na malo drugačiji način nego do sada. Forumašice su se odlučile čestitati svim ženama njihov dan porukama podrške i ohrabrenja. Na samo jutro, 8. ožujka, Trogiranke su dočekali plakati s čestitkom i veliki plakat na sjevernim gradskim vratima.

  • S deset poruka: Budi PONOSNA, HRABRA, ODLUČNA, JAKA, NEOVISNA, ŠKOLOVANA, SVOJA, GLASNA, AMBICIOZNA, SLOBODNA, željele smo im ukazati na njihovu snagu i važnost u današnjem društvu koje nažalost nije dovoljno valoriziralo kvalitete koje žene posjeduju, zato naše poruke s plakata imaju za cilj da ih dodatno ohrabrimo da se same izbore za svoja prava, jer sva do sada stečena prava, nisu nam poklonjena, već smo se za njih borile, kazala je predsjednica trogirskog Foruma žena SDP-a Trogir Ružica Jakšić.

Položaj žena danas, iako mnogima to možda tako ne djeluje, ali nikad nije bio teži u proteklih barem pedeset godina. Pokušava se već stečena prava ukinuti umjesto da napredujemo u poboljšanju statusa žena u svim vidovima društvenog života i obitelji. Uvijek kad su krize, kao što je danas pandemija, najveći teret na svojim leđima nose upravo žene, povećanim nasiljem u obitelji, na poslu, gubitkom posla, sve većom financijskom ovisnošću o drugima, a i uskraćivanjem osnovne zdravstvene zaštite. Žene su obrazovanije, empatičnije, odgovornije i većinom hrabrije od svojih muških kolega.

Forum žena Trogira poručuje svim ženama da iskoriste svoje potencijale za dobrobit svih, za vlastitu dobrobit, jer kad bi i ostalih 49% populacije usvojilo načela s kojima žene stvaraju bolji svijet, bio bi to svijet u kojem bi svi živjeli bolje, dostojanstvenije, slobodnije, s manje agresije i ratova.

Zato drage žene, u ime svih žena koje su svojom višestoljetnom borbom omogućile nam do sad stečena prava, nastavimo istim putem i sretan vam Međunarodni dan žena!poručile su Forumašice.

ZADNJE OBJAVE