18 C
Trogir
Četvrtak, 30 studenoga, 2023
NaslovnicaVIJESTITROGIRČELNICI GRADA TROGIRA I UDRUGE ANTIFAŠISTA PREDSTAVILI PREDSJEDNIKU MILANOVIĆU PLAN UTEMELJENJA MEMORIJALNOG...

ČELNICI GRADA TROGIRA I UDRUGE ANTIFAŠISTA PREDSTAVILI PREDSJEDNIKU MILANOVIĆU PLAN UTEMELJENJA MEMORIJALNOG CENTRA EL SHATT NA DRVENIKU

Predsjednik Republike Zoran Milanović primio je jučer predstavnike Grada Trogira i Udruge antifašističkih boraca i antifašista Trogir. Gradonačelnik Grada Trogira Ante Bilić, zamjenik gradonačelnika Viktor Novak, predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista Trogir Drago Mindoljević i član Udruge Mladen Krnić informirali su predsjednika Milanovića o svojim aktivnostima vezanim uz očuvanje uspomene na izbjeglički logor El Shatt u Egiptu.

Udruga je, uz podršku gradskih vlasti Trogira i stručnjaka, već rekonstruirala i uredila postojeći spomenik „Žalosne majke – Majke Domovine“ na Drveniku, a u tijeku je postavljanje dodatnih kamenih ploča s imenima preminulih pripadnika zbjega u El Shattu. Na sastanku su kazali kako im je plan na Drveniku utemeljiti i Memorijalni centar koji bi trajno čuvao uspomenu na El Shatt, izbjeglički logor u pustinji na poluotoku Sinaju u kojemu je bilo smještano gotovo 25.000 hrvatskih izbjeglica, uglavnom iz Dalmacije. Riječ je o civilima koji su tijekom Drugoga svjetskog rata morali biti evakuirani iz Hrvatske te su privremeno utočište našli u Egiptu i tamo proveli 18 mjeseci.

Predsjednik Milanović podržao je ideju da se uz postojeći spomenik na Drveniku utemelji i Memorijalni centar. Tijekom nedavnog službenog posjeta Egiptu predsjednik Milanović je obišao i memorijalno groblje u El Shattu i odao počast za više od 800 hrvatskih izbjeglica koji su tijekom zbjega preminuli i tamo pokopani.

Uz predsjednika Milanovića bila je savjetnica Predsjednika za ljudska prava i civilno društvo Melita Mulić.

FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Marko Beljan

ZADNJE OBJAVE