17.1 C
Trogir
Četvrtak, 4 lipnja, 2020
Naslovnica VIJESTI TROGIR Brzina reakcije bila je ključna: stigli nalazi za sve štićenike Doma Florence,...

Brzina reakcije bila je ključna: stigli nalazi za sve štićenike Doma Florence, familije odahnule! Saznajemo i kako je oboljela

“Evo još dobrih vijesti: javili su nam iz Zagreba da su svi testovi negativni, što znači da je svih naših 19 štićenica negativno na Covid-19. Odahnuli smo svi, baš kao i njihove familije” – javila nam je u sms poruci Ruža Matas, glavna medicinska sestra u Domu za starije i nemoćne osobe Florence u Seget Vranjicu, iz kojega se, nakon obrade u bolnici na Križinama, prošlog petka jedna njihova štićenica pokazala pozitivnom.

Na svu sreću ostala je jedna jedina, infekcija nije uspjela zahvatiti njezine dvije cimerice, s kojima je gospođa dijelila sobu, niti ijednu od preostalih 17 stanovnica male privatne ustanove, kao ni na zaposleno medicinsko i ostalo osoblje Doma.

Upravo na ovom primjeru, u jeku loših vijesti iz sličnih ustanova diljem Hrvatske, ključnom se pokazala brzina reakcije.

Medicinska sestra u Domu Florence je, naime, čim je uočila povišenu temperaturu kod štićenice kontaktirala liječnicu, a ova je, dolaskom u Dom i pregledom, odmah kontaktirala epidemiologe i tražila da se bolesnica prebaci u bolnicu na Križine, kompletno obradi, te testira na Covid-19.

OSOBNO UZELA BRISEVE

“Naša štićenica na Križinama je i dalje stabilno, liječi jaku bakterijsku infekciju mokraćnog trakta, ali izraženijih simptoma zaraze koronavirusom ne pokazuje” – potvrdila nam je i večeras sestra Matas, koja se nada najpozitivnijem ishodu.

Medicinska voditeljica ove ustanove pokazala se vrlo agilnom otpočetka ove priče. Osobno je, i to na sam Uskrs poslijepodne, u samom Domu uzela briseve na koronavirus svim štićenicama i kolegicama.

Kad smo to čuli, na prvu smo pomislili da je riječ o posebnim povlasticama, podatak nam se doimao kao da je “iz druge države”, posebno kad se usporedi sa situacijom Doma u Vukovarskoj, gdje su tvrdili da Epidemiološku službu nisu mogli niti dobiti na telefon. A u Florenceu su ih – “ekspres” testirali.

“Nije bio problem. Tražili smo ovu mogućnost, provjereno je možemo li ispoštovati protokol i kad je potvrđeno da možemo preuzeli smo materijal u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo. 

Ne znamo za druge, ne možemo reći, ali naše je iskustvo s Epidemiološkom službom stvarno dobro i baš radi toga smo mogli poduzimati hitne mjere.” – ustvrdila je tada Ruža Matas iz Doma za starije i nemoćne Florence.

Izvor: Slobodna Dalmacija

ZADNJE OBJAVE

Akcija čišćenja podmorja trogirske rive: “More nije deponij!”

Športsko ribolovno društvo Jastog organiziralo je akciju čišćenja podmorja uz trogirsku rivu. Akciju je podržao Grad Trogir, a roniocima su u pomoć...

Od ponoći teku izborni rokovi, kazne onima koji nemaju 40 posto žena na listama

Od ponoći teku rokovi za parlamentarne izbore, pa i rok za kandidature koje Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) moraju prispjeti najkasnije do ponoći,...

Ministrica Divjak otkrila planove za novu školsku godinu, uvode se i nove reforme

Što se tiče cijene školskih udžbenika, Divjak je rekla da je to od 2014. godine stabilna situacija, dodavši da je ove godine...

Fina: Broj mobitela može biti bankovni račun građana

Broj mobitela može biti bankovni račun građana, s kojega se mogu inicirati plaćanja i na koji se mogu primati novčana sredstva, a...

Projekt „Vaš dar za pravu stvar“

Zbog epidemije koronavirusa, tisuće ljudi ostalo je bez posla. Kako bi im barem malo olakšali život, Hrvatski Crveni križ, financiran donacijom Vlade i...