21 C
Trogir
Subota, 23 listopada, 2021
NaslovnicaVIJESTITROGIRBrzina reakcije bila je ključna: stigli nalazi za sve štićenike Doma Florence,...

Brzina reakcije bila je ključna: stigli nalazi za sve štićenike Doma Florence, familije odahnule! Saznajemo i kako je oboljela

“Evo još dobrih vijesti: javili su nam iz Zagreba da su svi testovi negativni, što znači da je svih naših 19 štićenica negativno na Covid-19. Odahnuli smo svi, baš kao i njihove familije” – javila nam je u sms poruci Ruža Matas, glavna medicinska sestra u Domu za starije i nemoćne osobe Florence u Seget Vranjicu, iz kojega se, nakon obrade u bolnici na Križinama, prošlog petka jedna njihova štićenica pokazala pozitivnom.

Na svu sreću ostala je jedna jedina, infekcija nije uspjela zahvatiti njezine dvije cimerice, s kojima je gospođa dijelila sobu, niti ijednu od preostalih 17 stanovnica male privatne ustanove, kao ni na zaposleno medicinsko i ostalo osoblje Doma.

Upravo na ovom primjeru, u jeku loših vijesti iz sličnih ustanova diljem Hrvatske, ključnom se pokazala brzina reakcije.

Medicinska sestra u Domu Florence je, naime, čim je uočila povišenu temperaturu kod štićenice kontaktirala liječnicu, a ova je, dolaskom u Dom i pregledom, odmah kontaktirala epidemiologe i tražila da se bolesnica prebaci u bolnicu na Križine, kompletno obradi, te testira na Covid-19.

OSOBNO UZELA BRISEVE

“Naša štićenica na Križinama je i dalje stabilno, liječi jaku bakterijsku infekciju mokraćnog trakta, ali izraženijih simptoma zaraze koronavirusom ne pokazuje” – potvrdila nam je i večeras sestra Matas, koja se nada najpozitivnijem ishodu.

Medicinska voditeljica ove ustanove pokazala se vrlo agilnom otpočetka ove priče. Osobno je, i to na sam Uskrs poslijepodne, u samom Domu uzela briseve na koronavirus svim štićenicama i kolegicama.

Kad smo to čuli, na prvu smo pomislili da je riječ o posebnim povlasticama, podatak nam se doimao kao da je “iz druge države”, posebno kad se usporedi sa situacijom Doma u Vukovarskoj, gdje su tvrdili da Epidemiološku službu nisu mogli niti dobiti na telefon. A u Florenceu su ih – “ekspres” testirali.

“Nije bio problem. Tražili smo ovu mogućnost, provjereno je možemo li ispoštovati protokol i kad je potvrđeno da možemo preuzeli smo materijal u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo. 

Ne znamo za druge, ne možemo reći, ali naše je iskustvo s Epidemiološkom službom stvarno dobro i baš radi toga smo mogli poduzimati hitne mjere.” – ustvrdila je tada Ruža Matas iz Doma za starije i nemoćne Florence.

Izvor: Slobodna Dalmacija

ZADNJE OBJAVE