29 C
Trogir
Ponedjeljak, 15 kolovoza, 2022
NaslovnicaVIJESTITROGIRBrojne osamljene šapice trebaju vašu pomoć

Brojne osamljene šapice trebaju vašu pomoć

Zima kuca na vrata i vjerujemo da ste svjesni koliko ima mačaka bez doma ili privremenog skloništa. Stoga vas molimo da napravite zimske kutije gdje bi se one mogle skloniti od kiše i niskih temperatura. Ova objava Marinskih šapica zapela nam je za oko te smo morali doznati detalje tim više što je 10. prosinac Međunarodni dan prava životinja čiji je cilj podsjetiti da ovaj planet dijelimo s drugim životinjskim vrstama koje imaju pravo na život bez čovjekova iskorištavanja.

-Marinske šapice nastale su na inicijativu tri volonterke prije otprilike dvije godine. Djelujemo na području Općine Marina. Bavimo se spašavanjem i zaštitom životinja s ciljem da što većem broju pronađemo siguran dom, stoga veliki trud ulažemo u edukaciju i razgovor sa sadašnjim i budućim vlasnicima. U manjim sredinama imamo lošija iskustva sa starijim osobama zbog nedostatka empatije prema životinjama, podijelila je s nama jedna od Marinskih šapica Sanja Odrljin.

-Što se tiče izrade spomenutih kućica, budući da je vrlo jednostavna, pozivamo mještane da pokušaju. Možete ih napraviti i od kartonske kutije, obložiti stiroporom, najlonom, unutra staviti dekicu te odložiti na skrovito mjesto. Pokraj nje stavite malo hrane i vode, da se nađe za prvu ruku (pardon šapu). Kućice fotografirajte i objavite na našoj Facebook stranici te na taj način podijelite ideje i potaknite ostale.

-U potrazi smo za volonterima koji bi nam pomogli u zbrinjavanju životinja, a većinom su to tek okoćeni mačići i štenci. Na našoj skrbi godišnje bude 50-ak životinja. Kod nas udomljavanje, pogotovo  mačaka, ide puno lošije. Srećom, većinu životinja udomimo u Njemačkoj i drugim državama. Ljudi bi trebali imati više empatije prema životinjama, bolje paziti na njih, no taj proces osvještavanja ide jako sporo.

-Podrška Općine Marina je krenula na bolje. Dobili smo njihovu prvu donaciju od 2000 kuna na kojoj smo zahvalni, no još uvijek nemamo sredstava dostatnih za sve naše potrebe. Molimo one koji mogu pomoći u donacijama, hrani ili potrepštinama da nam se jave. Posjetite našu Facebook stranicu, podijelite naše objave kako bi šapice dobile sretniju i sigurniju budućnost. Hvala Vam od srca, zaključila je Odrljin.

Piše: Ana Rožić

ZADNJE OBJAVE