24 C
Trogir
NaslovnicaVIJESTITROGIRBroji se sitno: Radovi na novom trajektnom pristaništu na Solinama pri kraju

Broji se sitno: Radovi na novom trajektnom pristaništu na Solinama pri kraju

Za razliku od novog trogirskog mosta čija je gradnja zapela na čeličnim konstrukcijama, novo trajektno pristanište na Solinama bit će završeno u ugovorenom roku, a to je veljača,  potvrdio je za Trogirski portal ravnatelj županijske Lučke uprave Domagoj Maroević.

Glavnina posla već je obavljena. Izgrađen je novi 55 metara dugačak gat sa dva veza za trajekte koji će početkom lipnja zaploviti prema Velom i Malom Drveniku.  Usto, uredilo se i ukrcajnim rampama trajektnog pristana prilagodilo 3500 metara četvornih obalnog pojasa, a zbog specifične konfiguracije podmorja na Solinama radnici splitskoga Pomgrada izvukli su i izmjestili više od 60 000 kubika mulja.

-Vrlo smo zadovoljni s izvođačem radova koji je posao obavio na vrijeme i u skladu s  odredbama ugovora. Pristanište na Solinama praktički je gotovo, preostaje samo završno uređenje obalnog pojasa i postavljanje objekata koji će poslužiti kao čekaonica i prostor za prodaju karata, kaže Maroević. Dodaje kako će se tijekom ožujka i travnja pribaviti i kompletirati dokumentacija potrebna za dobivanje uporabne dozvole nakon čega će prvi trajekt isploviti za Drvenik.

Što se tiče pristupne ceste, Grad Trogir privodi kraju pregovore s vlasnicima oko otkupa zemljišta preko kojih će prolaziti buduća prometnica i, po Maroevićevim saznanjima, taj posao će završiti do kraja godine. Dok se to ne dogodi, a trebalo bi se dogoditi iduće godine, trajektno pristanište na Solinama i državnu cestu povezivat će alternativni put preko parkirališta. 

Od gotovo 19 milijuna kuna, koliko vrijedi prva faza gradnje novog trajektnog pristaništa na Solinama, Splitsko-dalmatinska županija preko svoje Lučke uprave ulaže oko 15 milijuna, a novcem iz županijskog proračuna financirat će se i gradnja pristupne ceste, vrijedne više od 3 milijuna kuna. 

Druga faza projekta na Solinama, koja ulazi u investicijsko razdoblje Lučke uprave nakon 2019. obuhvatit će gradnju obale sa 198 novih vezova. Na tom bi se prostoru podigao i jedan ugostiteljski objekt te recepcija, a procjenjuje se da će za drugu fazu projekta, za koju Lučka uprava ima lokacijsku dozvolu, izdvojiti najmanje 15 milijuna kuna.

ZADNJE OBJAVE