12 C
Trogir
Srijeda, 20 listopada, 2021
NaslovnicaVIJESTITROGIRBolje poljubit´ruke nego vrata...

Bolje poljubit´ruke nego vrata…

Ovo nije još jedan post u kojemu ćemo vas obavijestiti o novom radnom vremenu Muzeja grada Trogira (koji će od srijede, 16. rujna 2020. biti otvoren za posjetitelje od ponedjeljka do subote 10:00 – 14:00 sati). 

Ovo je post u kojemu ćete, osim za navedenu obavijest, postati bogatiji za još jednu epizodu Razgovora ugodnih naroda muzejskoga i nekoliko zanimljivih informacija o baštini koju čuva Muzej grada Trogira! Pravi 2 u 1!

Dio zbirke novovjekovne kulturne povijesti Muzeja grada Trogira je i nekadašnja zbirka grafika obitelji Garagnin unutar koje se nalazi i bakropis “Skromnost i Taština”. Ovaj bakropis pripisan Giovanniju Volpatu prikazuje Taštinu kao djevojku u raskošnoj odjeći s jasminom u ruci okrenutu prema gledatelju, uz koju je Skromnost, prikazana kao djevojka u profilu obučena u jednostavnu odjeću bez ukrasa.

Volpato je ovu sliku koja se pripisuje Bernardinu Luniju (oko 1480. – 1532.), talijanskom slikaru iz Leonardova kruga, otisnuo 1770. godine. Bakrena matrica prema kojoj je otisak izrađen čuva se u Istituto Nazionale per la Grafica u Rimu.

Pretpostavlja se da je 23 grafike s reprodukcijama remek-djela talijanskog renesansnog i baroknog slikarstva, među kojima je i bakropis “Skromnost i taština”, nabavio Ivan Luka Garagnin (1722. – 1783.), rapski biskup i splitski nadbiskup koji je u svojoj obiteljskoj palači u kojoj se danas nalazi Muzej grada Trogira utemeljio svojsvrsni kulturno-povijesni i umjetnički muzej s knjižnicom… 

Grafike iz zbirke obitelji Garagnin predstavljene su javnosti 1996. godine izložbom autora Fani Celio Cega i Radoslava Tomića, popraćenoj istoimenim katalogom izložbe “Zbirka grafika obitelji Garagnin u Muzeju grada Trogira”.

Dvije grafike iz ove zbirke izložene su u stalnom postavu Muzeja grada Trogira koji, podsjećamo, do kraja rujna možete razgledati od ponedjeljka do subote 10:00 – 14:00 sati.

Veselimo se vašem dolasku!

Tekst&Foto: MGT

ZADNJE OBJAVE