12 C
Trogir
Srijeda, 7 prosinca, 2022
NaslovnicaVIJESTITROGIRBokun festivala: Kultura narodu!

Bokun festivala: Kultura narodu!

Program Bokun festivala i ove će godine biti besplatan, dostupan svima uz slogan: Kultura narodu!

Treći Bokun festivala, festival nijemog filma i drugih osjetila, održat će se u subotu 12. rujna s početkom u 19:30 sati u parku Malarija u staroj gradskoj jezgri Trogira. Uz slogan “Kultura narodu” festival je posvećen američkom komičaru nijemog filma Busteru Keatonu.

Zbog epidemiološke te financijske situacije festival ove godine traje samo jedan, a ne dva dana čime bi se moglo reći da je to njegovo skromno izdanje. Međutim, prema programu i umjetnicima koji su ga vjerno podržali kvalitetom nimalo ne zaostaje od prethodnih. Za to su zaslužni suradnici i prijatelji festivala DJ Damir Duplančić Dupli, skladatelj glazbe za nijemi film prof. Mitja Reichenberg, saksofonist i skladatelj prof. Deni Pjanić, glumac i pantomimičar prof. Alen Čelić.

Važno je istaknuti, tijekom rujna Bokun festivala pretvara Trogir u grad nijemog filma. Naime, uz odobrenje Konzervatorskog odjela u Trogiru na čelu s pročelnicom Jasnom Popović, obitelji Hamzai i Grada Trogira, na istočnom pročelju najstarije romaničke kuće na Radovanovom trgu u staroj UNESCO-ovoj jezgri, izvjesit će se privremena umjetnička instalacija na temu festivala. Na starom jedru jedrilice dimenzija 5,5 x 3,75 metara grafiter Dino Vejnović naslikat će veliki lik Bustera Keatona. Jedro je poklonio bivši jedriličar Vedran Rožić iz tvrtke Adria sail, dok je postavljanje instalacije inspirirao Art festival Zen Opuzen na čelu s Giovannijem Aničićem koji je pozdravio ideju uz kompliment: „Tako se svoje misto voli!“ Postavljanje jedra najavljeno je za utorak 1. rujna u 17 sati.

Foto: Zid na kojem će se izvjesiti privremena umjetnička instalacija

Bustard Keaton pravog imena Joseph Frank Keaton bio je velika zvijezda nijemog filma dvadesetih godina prošloga stoljeća. Svestrani umjetnik, glumac, komičar redatelj, scenarist, producent, kaskader ljubiteljima nijemog filma ostavio je brojna vrijedna filmska djela koja su zanimljiva, proučavaju se te prikazuju i desetljećima nakon njegove smrti.

Sto godina od prvog prikazivanja Keatonovim kratkim filmom “One Week” otvorit će se Bokun festivala. Bio je to prvi film koji je redatelj samostalno snimio te je postigao veliki uspjeh zbog tada neviđenih gegova. “One Week” spada u tzv. velike nijeme filmove. Naime, 2008. godine kao kulturno, povijesna, umjetnička vrijednost, uvršten je u Američki nacionalni filmski registar.

Drugi film u kojem će trogirska publika uživati je “The Goat”. Buster se ondje ponovno pojavljuje uz glumačkog partnera Joea Robertsa. 191 centimetar visoki Joe i 23 centimetara niži Buster već su svojim pojavama publici bili smiješni.

Glumac, koji je zbog izraza lica bez emocija od publike zaslužio nadimak “Veliko kameno lice”, od najranijeg je djetinjstva imao bogat umjetnički život. S roditeljima Myrom i Joeom od treće godine nastupa u vodvilju “The three Keatons”. Majka je svirala saksofon, dok su tata i sin izvodili točke. Njihove predstave su često osuđivane zbog okrutnosti, ali i zabrane sudjelovanja djece u vodvilju. Naime, tijekom nastupa Joe je sina imenjaka bacao u kulise, no dječak se nikada nije ozljeđivao. Nadimak Buster (frend, pajdo, buraz, nesretnik) nadjenuo mu je obiteljski prijatelj nakon što je kao beba pao niz strme stepenice te nije dobio ni modricu. Otac Joe karijeru je započeo uz slavnog iluzionista Harryja Houdinija.

Glazbu za oba filma skladat će i odsvirati pijanist Mitja Reichenberg koji će iz Slovenije doći u Trogir ukoliko epidemiološka situacija bude povoljna. U protivnom filmovi će se pustiti uz glazbu koju će za potrebe festivala snimiti u svom domu.

I ove godine nije izostala suradnja sa saksofonistom Denijem Pjanićem trogirskoj publici poznatim po prošlogodišnjoj izvedbi glazbe Ive Tijardovića. Budući da je i Busterova majka bila saksofonistica, zvuk tog glazbala bit će odličan početak večeri nijemog filma.

Ne odustaje se ni od obaveznih mimskih etida naravno na temu Keatanovog stvaralaštva koje će ove godine izvesti jedan nagrađivani splitski glumac.

Trogirski kipar Tonći Crnković i ove će godine tijekom večeri slikati inspiriran nijemim filmom.

Nakon filmskog programa uz odabir najljepših nota swinga i jazza opuštat će nas Damir Duplančić Dupli – Izgubljena generacija.

Za vizualni identitet i plakat ponovno je zadužen Toni Košćina.

Platno i projektor posudit će prijatelj Bokun festivala Festival mediteranskog filma Split, a rasvjetu Ksenija Ninić i Denise Barada. Bit će i suvenirnica putem koje će posjetitelji moći poslati razglednica s festivala.

Nakon programa gledatelji će uživati u pivu šibenske craft Pivovare 022.

Bokun festivala je nastao je 2018. godine prema ideji umjetničke ravnateljice festivala Ivane Orešić iz Udruge za promicanje kulture, filmske umjetnosti, putovanja, domaće i strane kuhinje “Gozba”, a cilj je građanima Trogira ponuditi dašak kulture i izvan turističke sezone, odnosno da grad pod zaštitom UNESCO – a dobije predznak urbane sredine kakav zaslužuje.

-Festival ima podršku grada i turističke zajednice. Organizacijskom timu koji priprema festival glavni je cilj mijenjati svijest ljudi. Kultura mora biti besplatna, dostupna svima, a ne samo pristupačna tzv. elitnim skupinama koje si je zbog financijske sigurnosti mogu priuštiti. Na taj način društvo napreduje jer potiče kreativce na rad i promjene. Iznimno nam je drago što Bokun festivala pohode i mlađe generacije, kazala je umjetnička ravnateljica festivala Ivana Orešić.

Druge godine tema će biti umjetnost Fride Kahlo i Dušana Vukotića. Najavljene su velike suradnje s Muzejom suvremene umjetnosti, Svjetskim festivalom animiranog filma – Animafest Zagreb, Meksičkom ambasadom u Budimpešti.

Poslušajte razgovor Ivane Orešić za Gradski radio Trogir – voditeljica Ana Rožić …

Korona mjere pridržavane uputama Stožera civilne zaštite:

popis posjetitelja na ulazu

dovoljno dezinfekcijskih sredstava

– poštivanje propisanih razmaka u gledalištu prema uputama Stožera civilne zaštite

ZADNJE OBJAVE