24 C
Trogir
Utorak, 15 kolovoza, 2023
NaslovnicaVIJESTIŽUPANIJABlagdan Uzvišenja svetog Križa proslavljen u Okrugu

Blagdan Uzvišenja svetog Križa proslavljen u Okrugu

Blagdan Uzvišenja svetog Križa, čije ime nosi župna crkva, svečano je proslavljen u župi sv. Karla Boromejskog u Okruku u subotu 14. rujna. Središnje euharistijsko slavlje predvodio je profesor na splitskom Katoličkom bogoslovnom fakultetu dr. sc. don Boris Vidović, a u koncelebraciji je bilo nekoliko svećenika predvođenih župnikom don Miroslavom Rubićem.

Približivši okupljenim župljanima i njihovim gostima povijest slavljenja ovoga blagdana, predvoditelj ih je pozvao da zajedno razmisle što za živote svakog pojedinca znači otajstvo križa. „Križ za nas predstavlja stvarnost Kristove muke i smrti radi našega spasenja. Ističemo ga u našim domovima ne samo da naznačimo tko smo i što smo nego jer vjerujemo da po njemu dolazi blagoslov i zaštita na naše obitelji. No kada se zagledamo dublje u naš živote, u našu patnju, bolest, smrt, jesu li ti životni križevi za nas kazna ili blagoslov?“, upitao je. Istaknuo je kako križ nije svet sam po sebi već ga je Krist učinio svetim i pozvao sve okupljene da Isusa Krista ne odvajaju od svojih životnih križeva jer samo s njim će naš križ biti izričaj Božje ljubavi. „Nema života bez križa, a na nama je odabir, hoćemo li životne nedaće prigrliti i ljubiti još jače ili kukati i pasti u očaj. Taj odabir je odraz življenja naše vjere u svakodnevnici“, zaključio je don Vidović.

Na kraju slavlja, kojeg su pjesmom obogatili župni zbor i zbor mladih, riječi zahvale svima koji su doprinijeli svečanosti ove proslave uputio je župnik don Miroslav Rubić. Proslava je nastavljena prigodnim domjenkom u župnoj dvorani.

Župa se za proslavu blagdana pripremala trodnevnicom. Svete mise u trodnevnici predvodili su don Tomislav Bašić, don Ante Vranković i don Dino Prkut, a osim župnih glazbenih sastava sudjelovali su i zbor mladih iz Strožanca te pučki pivači iz Metkovića. Prvoga dana trodnevnice održana je pobožnost Križnog puta, drugoga dana bilo je klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom, a na uočnicu blagdana upriličeno je čašćenje sv. Križa.

Izvor: IKA

ZADNJE OBJAVE