19 C
Trogir
NaslovnicaVIJESTITROGIR"BEOGRADSKE TAJNE PRVOG SVJETSKOG RATA"

“BEOGRADSKE TAJNE PRVOG SVJETSKOG RATA”

Ogranak Matice hrvatske u Trogiru, u povodu godišnjice Sarajevskog atentata (28. lipnja 1914.) organizirao je javno audio-vizualno predavanje dr. sc. Tihomira RajčićaBeogradske tajne Prvoga svjetskog rata.”

Predavanje se temeljilo na rukopisu njegove istoimene knjige koja će izaći do početka prosinca 2022. i u kojoj je temeljito prikazao beogradsku obavještajnu irevolucionarno-terorističku mrežu koju je, srbijanski državni vrh, kroz Ministarstvo vanjskih poslova, izravno nadzirao i znatnim novčanim iznosima financirao.

  • U tom smislu ne treba čuditi što je srbijanski premijer Nikola Pašić osobno vrlo dobropoznavao ključne beogradske organizatore Sarajevskog atentata Vojislava Tankosića i Milana Ciganovića. Također ne treba čuditi što je beogradski državni vrh ustrajno i uspješnozataškavao svoju izravnu povezanost sa Sarajevskim atentatom. Sažeti pregled ovog problema izaći će u Radovima Instituta HAZU u Zadru pod naslovom Dokumentarna rekonstrukcija beogradske obavještajne i revolucionarno-terorističke mreže… Najveća vrijednost čitave priče je u tome što se velikim dijelom temelji na srbijanskim dokumentima iz voluminozne zbirke Dokumenti o spoljnjoj politici Srbije koji su objavljeni ali koje, koliko je poznato, nitko nije temeljito istražio, istaknuo je Rajčić.
  • Dr. sc. Tihomor Rajčić je kolumnost, te povijesni i vanjsko-politički ekspert splitske Slobodne Dalmacije gdje je, uz ostalo, velikom serijom članaka 2014. obilježio stogodišnjicu izbijanja Velikoga rata. Autor je i knjige Tajni život Vlahe Bukovca koja je rezultat njegova nastojanja da povijesne teme koje je istražio, javnosti predstavi modernim non-fiction stilom, odnosno pripovijedanjem koje omogućava da se rezultati znanstvenog istraživanja odjenu u pristupačnu književno-pripovijedačko ruho. U Splitu i Zagrebu održao je niz javnih predavanja o životu Vlahe Bukovca, o životu i radu dr. Franje Tuđmana, te predavanja u povodu sedamdesete godišnjice anglo-američkog bombardiranja Splita i okolice. Radi kao profesor povijesti u Osnovnoj školi gdje provodi projekt EU ODGOJA koji je do sada privukao veliku pozornost javnosti i s kojim redovito sudjeluje na Državnim smotrama, kazala je dr.sc Danka Radić, predsjednica trogirskog Ogranka Matice predstavljajući predavača.

GORDANA DRAGAN

ZADNJE OBJAVE