19 C
Trogir
NaslovnicaVIJESTITROGIRPROMJENA IMENA TROGIRSKOM NOGOMETNOM KLUBU: "SLAVEN" SE VRATIO KUĆI

PROMJENA IMENA TROGIRSKOM NOGOMETNOM KLUBU: “SLAVEN” SE VRATIO KUĆI

Datum 24. lipnja 2022. ostat će ovjekovječen u arhivskoj dokumentaciji trogirskog nogometnog kluba kao još jedan značajan dan na koji je došlo do promjene njegova imena. U ovoj godini kada obilježava 110. obljetnicu osnivanja Skupština kojoj je od 17 članova nazočilo njih 14 jednoglasno je prihvatila prijedlog predsjednika kluba Maria Juranovića da mu se promijeni ime te umjesto Nogometni klub Trogir 1912. ubuduće nosi naziv Hrvatski nogometni klub Slaven Trogir.

  • Ja sam glavni i odgovorni inicijator promjene imena uz podršku dopredsjednika ujedno i dogradonačelnika Viktora Novaka. Upravo u godini velikog jubileja želio sam da se ispuni višegodišnja težnja veterana i simpatizera, uostalom i većine građana da mu se vrati ime “Slaven” koje je nosio od 1930. do 1993. To njegovo ime uvriježilo se među starima i mladima i bez obzira na ono službeno ostao je u svakom spominjanju “Slaven”. Stoga smo taj naziv odlučili službeno “legalizirati”, našalio se Juranović.

Istina, malo tko je u Trogiru proteklih tridesetak godina točnije od 1993. kada je ondašnja Skupština čiji predsjednik je bio Vinko Zulim promijenila njegov identitet “Slaven” u HNK Trogir, koristio to novo ime. Unatoč tome što su neki tada držali da je naziv “Slaven” jugonostalgičarski pa ga je trebalo zatrti i vratiti klubu dva domoljubna predznaka onaj hrvatski i trogirski, “Slaven” je ostao “Slaven”. Službeno je klub funkcionirao kao HNK Trogir sve do 2009. kada zbog financijskih problema nastalih u vremenu dok je gradonačelnik bio HDZ-ovac Vedran Rožić odlazi u stečaj. Priliku povratka na naziv “Slaven” imao je Rožićev nasljednik SDP-ovac Damir Rilje, ali odluka je pala da se zove NK Trogir 1912.

Promjenu koju je “izazvao” Juranović koji osim što je čelnik kluba obnaša i funkciju gradskog vijećnika SDP-a punim pogotkom smatra osamdesetčetverogodišnji veteran Pere Geić. Vijest je dočekao vrlo emotivno i s puno uzbuđenja.

  • Moj “Slaven” je bio i ostao “Slaven”. Za njega me vežu najljepši dani u životu. Počeo sam igrati kao pionir s petnaest godina. Što kao igrač što kao trener s tom mojom drugom obitelji proveo sam skoro pola stoljeća od 1953. do 2002., drhtavim glasom na rubu suza će Geić.

Ohrabrila ga je supruga Tončica, dodavši kako joj se čini kao da je “oživija” otkako su mu javili tu vijest o promjeni imena kluba. Gospođa Tončica prošla je sa suprugom “Slavenove” radosne i tužne natjecateljske trenutke, poraze i slavu. Igrači, treneri, supruge i cure igrača bili su složni, učili su zajedno ne samo o sportu već i životu. Za “Slavena” se živjelo, naglašava.

Ispričala nam je jednu danas nepojmljivu situaciju, a to je da je na dan svoga vjenčanja 1965. ujutro u 10 sati rekla sudbonosno da, a u 13 sati već je bila na putu za Dubrovnik gdje je njezin Pere imao utakmicu.

  • Istog dana oženila su se još dva igrača, Joško Bilić i Ivo Zanne. Mi žene spavale smo u istu sobu, Jokina žena je bila trudna, pa su igrači pazili na nju. Sjećam se Iva Veselića kako je brižno zavirivao u sobu. Bila su to neka druga, lijepa, ljudska vremena, sjetno će Tončica.

Pere Geić sa zanimanjem prati što se događa na natjecanjima, kako klub napreduje. Prije nekoliko godina kada je novom travom obnovljeno igralište čast mu je kaže pripala da prvi “zapuca” loptu.

Središnja proslava 110. jubileja bit će u listopadu kada će se u Muzeju otvoriti dokumentarna izložba, a klub pod novim imenom odigrati seniorski turnir i onaj za mlađe pionire. Juranović kaže da će to biti prava “fešta od baluna”.

Inače, povijesne činjenice govore da se nogomet u Dalmaciji najprije igrao u Zadru, a potom u Trogiru. Igrali su ga u početku britanski mornari koji su bili usidreni na brodovima u njihovim lukama. Međutim, domaći mladići prema pričama, koje se prenose na generacije su već od 1907. igrali nogomet onako za svoj gušt, trčali za krpašem, po ulicama tada malog Trogira, a najviše na predjelu Travarice. I, onda 1910. Ante Toni Madirazza, kasnije ugledni liječnik, koji je u ono doba studirao medicinu u Beču, u grad je donio prvu nogometnu loptu te time udario temelje za osnutak kluba. Dvije godine kasnije donosi i prve dresove u Trogir, i vodi sve aktivnosti oko osnutka kluba koji se osniva u ljeto 1912. pod nazivom Sportski klub Trogir. Potom 1930. mijenja naziv u Jugoslavenski radnički klub “Slaven”, 1939. izbacuje se naziv jugoslavenski tako da od tada do 1941. Drugog svjetskog rata djeluje pod imenom Sportski klub “Slaven”. Dakle, od 1930. do 1993. u nazivu se stalno provlačio “Slaven”. I eto, 2022. se ponovno vratio kući.

GORDANA DRAGAN

Foto: Album obitelji Geić, Joško Herceg

ZADNJE OBJAVE