19 C
Trogir
Subota, 24 rujna, 2022
NaslovnicaVIJESTITROGIRAUDIO Trogiranka Tena Ćorić: upoznajte Čisteće medvjediće u Dalmaciji

AUDIO Trogiranka Tena Ćorić: upoznajte Čisteće medvjediće u Dalmaciji

”U šumarku skrivenom medvjeda je malih dom,

oni čak i lete, pogledajte!

Neki ljudi okrutni, opasni k’o zmaj

slistili bi taj pravi mali raj!

No neće, neće bogme moć’ jer mali medvjedi će doć’

K’o jedan borit će se svi i šumu spasiti!

Ako voliš planinu, rijeku i cvijet

primit će te odmah u svoj šumski svijet.

Ti čudesni maleni Leteći medvjedi!”

Svi znamo stihove iz crtića “Mali leteći medvjedići” u kojemu se medvjed Platon sa svojom družinom bori za spas doma dok im misiju otežavaju lasice Smradac i Smucalo koji zagađuju šumu smećem. Upravo je ovaj animirani hit krajem ožujka, u jeku pandemije, postao inspiracija za akciju čišćenja hrvatskih šuma koju je osmislio Perica Štefan iz slavonske Nove Kapele. Okupio je rođake, prijatelje, sve ljude dobre volje i osnovao Čisteće medvjediće, volontere koji idu po šumama, nasipima, obalama, igralištima i parkovima čisteći smeće.

Čisteći medvjedići su neformalna i apolitična građanska inicijativa koja se bavi čišćenjem šuma i podizanjem svijesti o njihovoj važnosti. Cijeloj priči priključila se i Trogiranka Tena Ćorić.

-Na našem području nekolicina nas se odazvala ovoj inicijativi. Povezali smo se preko društvenih mreža. Šetajući sa psom u uvali Mavarčica u Okrugu, nakon što sam vidjela velike količine smeća i plastike, više nisam mogla izdržati. Kontaktirala sam Pericu i rekla: „Čisteći medvjedići moraju doći u Dalmaciju“. Već idući vikend održali smo prvu akciju, a najnoviju 16. siječnja. Došla su četiri medvjedića iz Splita te isto toliko iz Trogira. Čistili smo šetnicu na potezu od stare ceste iz Miševca do novog mosta. Bilo je izuzetno hladno, no grijala nas je motivacija da činimo nešto dobro za okoliš i zajednicu. Prikupili smo 16-ak vreća smeća što je više nego uspješno. Svi koji nam se žele priključiti mogu to napraviti putem naše društvene mreže. Također, javljajte lokacije koje su puna smeća.  Čisteći medvjedić može biti svatko, trebaju vam samo radne rukavice i vreće za smeće. Na društvenim mrežama prati nas 3000 ljudi, a u zatvorenoj grupi za Dalmaciju 160 i nadam se kako ćemo se širiti po cijeloj Hrvatskoj. S koordinatoricom iz Splita Ivanom Leskur planiramo nove akcije, poručila je ova čuvarica prirode Tena Ćorić.

Piše: AR

Poslušajte Tenino gostovanje na Gradskom radiju Trogir – voditelj Ciprijan Buble

Foto: Čisteći medvjedići

ZADNJE OBJAVE