19 C
Trogir
Subota, 24 rujna, 2022
NaslovnicaVIJESTITROGIRAUDIO: Prvo izdanje emisije „KAKO SE NOSITI S DIJABETESOM“

AUDIO: Prvo izdanje emisije „KAKO SE NOSITI S DIJABETESOM“

Emisija koju i vi kreirate! U prvoj emisiji upoznali smo se s dijabetesom općenito, dok ćemo u budućim posvetiti više pozornosti pojedinim temama uz napomenu da su vaša pitanja dobrodošla. Možete ih slati putem maila radio@tgholding.hr, pozivom na broj radija 798 – 571 (od ponedjeljka do petka od 8 do 12 sati)

Hrvatski Savez dijabetičkih udruga (HSDU), Dijabetičko društvo Trogir Gradski radio Trogir pokrenuli su stručnu emisiju za osobe s dijabetesom naziva „KAKO SE NOSITI S DIJABETESOM“. Kroz niz emitiranja dobit ćete stručne savjete o onom što osoba s dijabetesom, kao i njezina obitelj, trebaju znati.

Anica Badanjak, dr. med., internistica, endokrinologinja i dijabetologinja u mirovini podijelit će sa slušateljima svoje bogato iskustvo i znanje koje je stekla dugogodišnjim radom na Sveučilišnoj klinici „Vuk Vrhovac“ KB Merkur iz Zagreba.

Svaka emisija – nova tema – četvrtkom – 14:10 sati

Teme obrađene u prvoj emisiji:

ŠTO JE TO DIJABETES?

Dijabetes ili šećerna bolest je ozbiljna, dugoročna bolest, čiji je uzrok potpuni nedostatak inzulina (tip1) ili nemogućnost učinkovite upotrebe izlučenog inzulina zbog povećane inzulinske rezistencije, odnosno smanjene osjetljivosti na inzulin (tip2). Inzulin je hormon kojeg luči gušterača i on omogućava da stanice dobiju potrebnu energiju (glukozu iz hrane) neophodnu za život. Karakteristika šećerne bolesti, bez obzira na tip je POVEĆANA RAZINA ŠEĆERA (glukoze) U KRVI. Obično su poremećeni i metabolizam masnoća i proteina.

ZAŠTO DIJABETES ZOVEMO „TIHIM UBOJICOM“?

Tip 2 šećerne bolesti najčešće nema jasne simptome po kojima bi ga mogli rano otkriti. Razvija se „podmuklo“, s nespecifičnim znakovima, od kojih je najčešći umor. Ponekad se može uočiti sporije zarastanje rana, češće infekcije mokraćnog ili spolnog trakta ili bolest zubnog mesa (gingive), ali se događa da to odmah ne povežemo sa šećernom bolesti. Visoka razina šećera u krvi, glavna karakteristika bolesti, je bez znakova upozorenja, ali ako dugo traje može uzrokovati komplikacije na krvnim žilama i preko njih na svim organima u tijelu. Najopasnije su komplikacije srčano žilnog sustava i one su uzrok smrtnosti u preko 75 % oboljelih od šećerne bolesti, bez obzira o kojem se tipu bolesti radi.

KAKO PREPOZNATI SIMPTOME RAZLIČITIH VRSTA DIJABETESA?

Klasični simptomi šećerne bolesti su pojačana glad, pojačano žeđanje, suhoća ustiju, učestalo mokrenje. Mogu se javiti  gubitak tjelesne mase, umor, iscrpljenost, svrbež kože, zamućen vid, trnci u šakama i stopalima, sklonost infekcijama (virusnim i bakterijskim), sporije zacjeljivanje rana, bolest zubnog mesa (gingive). Navedeni simptomi su izraženiji u tipu 1 šećerne bolesti. Tip 2 šećerne bolesti razvija se sporo i dugo može biti bez simptoma ili one koji postoje kao što je npr. umor ne povežemo sa šećernom bolesti.

KOJI SU SVE NAČINI LIJEČENJA DIJABETESA?

Liječenje šećerne bolesti je složeno, doživotno i uključuje edukaciju, pravilnu prehranu, redovitu fizička aktivnost, samokontrolu šećera u krvi, farmakološku terapija.

DIJABETES I COVID-19?

Suočeni smo s pandemijom zaraze-COVID-19, izazvane novim virusom, koji se iz Kine proširio svijetom od prosinca 2019. Inkubacija je prosječno oko 5 dana, često i 14, a možda i duža. Kod preko 80% zaraženih klinička slika bolesti je blaga. Važno je znati da se ne radi o sezonskoj gripi! Malo teži oblik je upala pluća, koju osobe s očuvanim imunitetom i bez pridruženih težih bolesti mogu uspješno prebroditi. Međutim kod rizičnih skupina stanje je mnogo teže, upala pluća se pogoršava, osobe ne mogu samostalno disati, mora se koristiti respirator, a stanje se postupno pogoršava i dolazi do multiorganskog zatajenja (otkazivanja vitalnih organa) i smrti. Nova bolest posebice je opasna za starije od 60 godina, one koji već boluju od kroničnih bolesti kao što su plućne, srčano-žilne, zloćudne i osobe oboljele od šećerne bolesti. Šansa za zarazu ovim virusom je podjednaka za sve, ali posljedice su mnogo teže za rizične skupine. Važno je napomenuti da je tijek bolesti COVID-19 mnogo teži u rizičnih skupina. Prema nekim podacima  smrtnost u osoba koje boluju od šećerne bolesti i zaraze se ovim virusom je 7,3 %, što je mnogo više nego kod ostale populacije zaraženih. Kada je u pitanju COVID-19, podjednako su ugroženi oboljeli od tip1 i tip2 šećerne bolesti. Na tijek bolesti COVID 19 u osoba sa šećernom bolešću  može utjecati dob, prisutnost težih komplikacija i pridruženih bolesti, te regulacija šećera u krvi (dobro regulirani imaju veću šansu za bolji ukupni ishod). Situacija je vrlo ozbiljna i zahtjeva maksimalnu osobnu disciplinu u poštivanju svih mjera koje pomažu da se što uspješnije  borimo i prevladamo ovu krizu sa što manje štete. Suočeni smo s bolešću koja može ugroziti naš život, ali uz neodgovorno ponašanje možemo ugroziti živote ljudi oko nas.

Cijelu emisiju Gradskog radija Trogir poslušajte u tonskom zapisu – urednica emisije Anica Badanjak, dr. med. – voditeljica Ana Rožić

ZADNJE OBJAVE