18 C
Trogir
NaslovnicaVIJESTITROGIRAnd the Oscar goes to… Muzej grada Trogira!

And the Oscar goes to… Muzej grada Trogira!

Zagrijavanje za 5. izdanje Bokun festivala održat će se u Muzeju grada Trogira! Dobro došli!

U utorak, 6. rujna u 19:00 sati održat će se svečano spuštanje umjetničke instalacije oslikanog brodskog jedra s glavnog pročelja Muzeja grada Trogira. Povod ovom zanimljivom događanju održavanje je 5. Bokun festivala – festivala nijemog filma i drugih osjetila koji je ove godine posvećen Dušanu Vukotiću i 60. obljetnici Oscara kojeg je dobio njegov animirani film Surogat! Nakon što Surogat uresi muzejsko pročelje, u 19:30, u izložbenom prostoru Muzeja grada Trogira otvorit će se jednako zanimljiva izložba s jedinim, ali izuzetno vrijednim izložbenim predmetom! Svi posjetitelji imat će ekskluzivnu priliku prošetati crvenim tepihom i, zahvaljujući nasljednicima Oskarovca Vukotića, vidjeti prestižni zlatni kipić! Izložba And the Oscar goes to… bit će otvorena do 10. rujna 2022. svakog dana 10:00 – 13:00 te 17.00 – 20:00 sati!

Više o bogatom festivalskom programu pročitajte u nastavku…

Bokun festivala – festival nijemog filma i drugih osjetila je multimedijalni projekt Udruge za promicanje kulture, filmske umjetnosti, putovanja, domaće i strane kuhinje “Gozba” koji uz pomoć svestranih umjetnika, skladatelja, pjevača, glumaca i umjetničke direktorice Ivane Orešić otkriva nove dimenzije filmske i glazbene umjetnosti. Uz slogan Kultura narodu! festival se već četiri godine održava u parku Malarijau povijesnoj jezgri Trogira. Svake godine posvećen je stvaralaštvu jedne osobe iz svijeta umjetnosti koja je svojim radom obilježila 20. stoljeće.

Peto izdanje Bokun festivala koje će se održati od srijede 7. do subote 10. rujna od 19:30 u parku Malarija, posvećeno je radu Dušana Vukotića, hrvatskog animatora i redatelja crnogorskog porijekla koji je prije 60 godina za svoj animirani film Surogat osvojio prestižnu filmsku nagradu Oscar. Zagrijavanje za festival odvijat će se na trgu Gradska vrata, ispred Muzeja grada Trogira u utorak, u 19:00 sati kada će muzejsko pročelje uresiti veliki Surogat na jedru autora talentiranog trogirskog umjetnika Dina Vejnovića Horusa, nakon čega će, u 19:30, u izložbenom prostoru biti otvorena izložba And the Oscar goes to… No, to nije jedina izložba u okviru bogatog festivalskog programa…

U dvije glavne festivalske večeri 9. i 10. rujna 2022. godine prikazat će se 11 Vukotićevih animiranih filmova nastalih u razdoblju od 1951. do 1961. godine. Većina filmova će se prikazat uz originalnu glazbu, dok je za četiri skladatelj Deni Pjanić napravio glazbenu improvizaciju na temu iz filmova koju će njegovi kolege glazbenici odsvirati uživo. Zvijezda obje večeri bit će naravno Oskarovac, film Surogat, a trogirska publika će između ostalih Vukotićevih filmova u parku Malarija moći vidjeti: “Kravu na mjesecu”, “Piccolo”, “Nestašnog robota”, “Koncert za mašinsku pušku”, “Kako se rodi Kićo”, “Cowboy Jimmy”…, najavljuje umjetnička direktorica festivala Ivana Orešić.

Uz prikazivanje animiranih filmova, priča o Vukotićevim animacijama predstavit će se i kroz druge vidove umjetnosti – pantomimu, slikarstvo i pjevanje. Tako će glazbene improvizacije na temu iz filmova našeg slavnog animatora prezentirati pjevačica i skladateljica Melita Lovričević, park Malariju će uresiti radovi kipara Vilima Halbärtha koji će stvarati nadahnut Surogatom, Udruga “Dušan Vukotić” predstavit će izložbu Dušan Vukotić: Svaštara ili 1927 – 1962 – 2022 autora Veljka Krulčića, inspiriran Vukotićevim radom uživo će slikati slikar Stanislav Huljić, a atmosferu nagrađenog animiranog filma scenskim će pokretom predočiti glumac i profesor UMAS-a, Alen Čelić. Festivalske će večeri glazbom´50-ih i´60-ih godina 20. stoljeća obogatiti DJ Damir Duplančić Dupli.

I to još uvijek nije sve!

Kao najava glavnom festivalskom programu, u srijedu i četvrtak 7. i 8. rujna održat će se dvije filmske večeri također posvećene Vukotiću. U prvoj će se u suradnji s The Walt Disney Company prikazati dugometražni animirani film američke produkcije “Duša” (2020) redatelja Petea Doctera koji je dva lika iz filma posvetio oskarovcu Vukotiću i njegovom Surogatu. U četvrtak će se prikazati Vukotićevi “Gosti iz galaksije”, prvi domaći igrani film znanstvene fantastike iz 1981. godine.

Ako ste promislili da je sada to sve… Krivo ste promislili!

Vukotić, od milja zvan Vud, obožavao je zvijezde i svemir te se tim temama često bavio u svojoj dugoj i uspješnoj karijeri, kaže nam Ivana Orešić. Zahvaljujući Zvjezdanom selu Mosor na čelu s Tomislavom Nikolićem, Vudu u čast publika će tijekom dvije glavne festivalske večeri 9. i 10. rujna moći kroz teleskop gledati zvijezde.

Bokun festivala ne biste smjeli propustiti – ne samo da je program bogat i zanimljiv, već je ulaz na sva događanja potpuno besplatan! Vidimo se na trgu Gradska vrata, u izložbenom prostoru Muzeja grada Trogira te u parku Malarija uz slogan “Kultura narodu!”!

Glavni partner Bokun festivala je Turistička zajednica grada Trogira, a njegovo ovogodišnje, 5. izdanje podržavaju Nacionalna zajednica Crnogoraca Hrvatske te Grad Trogir, Hrvatski audiovizualni centar, The Walt Disney Company, Muzej grada Trogira, Festival mediteranskog filma Split, Udruga Dušan Vukotić, Fox & His Friends Records, Zvjezdano selo Mosor, Zagreb film, restoran Vrata o’ grada, inDEKS room i North Sails.

Medijski pokrovitelj: Gradski radio Trogir & Trogirski portal

Tekst & Foto: Muzej grada Trogira

ZADNJE OBJAVE