18.6 C
Trogir
Utorak, 22 rujna, 2020
Naslovnica VIJESTI TROGIR Akcija čišćenja podmorja trogirske rive: "More nije deponij!"

Akcija čišćenja podmorja trogirske rive: “More nije deponij!”

Športsko ribolovno društvo Jastog organiziralo je akciju čišćenja podmorja uz trogirsku rivu. Akciju je podržao Grad Trogir, a roniocima su u pomoć pristigli rukometni veterani i veteranke.

Primicanjem ljeta, kupanja i mogućeg dolaska turista jača ekološka svijest i volja da se urede gradske lokacije koje budu onečišćene nemarom. Ljepota trogirske rive je nadaleko poznata pa je prvi izbor za akciju pao upravo na nju.

-Trogirani se rado odazovu dobrim idejama. Godinama se podmorje rive čisti, sve je manje smeća pa veće akcije nisu potrebne. Ovaj put nas se okupilo 20-ak, što naših članova što sportskih veterana. Za marendu u ACY-u zadužen je Robert Predrag Žmire. Prošle godine čistili smo uvalu Jelinak, prije tri trogirsku rivu, kazao je Hrvoje Princivali, tajnik ŠRD Jastog.

-Odazovemo se na bilo koju akciju za dobrobit grada i velika nam je čast biti od pomoći, kazao je Baldo Dragaš iz MVRK Kairos, a Mirjana Mijić, predsjednica ŽVRK Veteranka istaknula je kako bi voljela što više ovakvih akcija. Danas je uživancija biti s ovom ekipom.

-U sklopu RK Blue Nautica ronimo već 10-ak godina. Privukla me ljubav prema moru. Volim se malo maknuti od površine, zaroniti u mir i tišinu, neki drugi svijet, puno mirniju i ljepšu dimenziju, kazao je prije zarona ronilac Duje Kandija.

-Zahvalio bih ŠRD Jastog na današnjoj akciji. Briga za okoliš jedna je od važnijih tema te na ovaj način kao suorganizator Grad Trogir daje potporu. Treba podignuti svijest naših sugrađana da ne bacaju otpad u more jer ono nije deponij. Podržavat ćemo i dalje ovakve i slične akcije, kazao je trogirski gradonačelnik Ante Bilić.

U vremenu od sat i pol koliko je trajala akcija, prikupljeno je oko tonu otpada, odnosno dvije pune baje koje je za akciju omogućio Trogir holding. Iz mora je najviše izvučeno automobilskih guma, stolica i stolova, a našla su se i kolica iz dućana.

Piše: Ana Rožić

Foto: Grad Trogir ( Dino Čaljkušić )

ZADNJE OBJAVE

Kreće 3. izdanje projekta “I tebe se pita!”: Trogirani, izravno odlučite kako potrošiti 1,3 milijuna kuna iz gradskog proračuna

Građani najbolje znaju što im je prioritet i što treba poboljšati u njihovom mjesnom odboru. Do sada smo realizirali 70 njihovih prijedloga i pozivamo...

Ekipe ŽRK TROGIR 58 pobjednice Kairos kupa

U nedjelju  je završen Kairos kup 2020 za curice 2008. i 2006. godište kojeg je organizirao Ženski rukometni klub Trogir 58.

Dani europske baštine 2020. u Trogiru: Započela radionica “Djeca – čuvari baštine”

U Trogiru je  u sklopu obilježavanja Dana europske baštine započela  dječja radionica zaštite spomenika pod nazivom Djeca – čuvari baštine.

U četvrtak akcija dobrovoljnog darivanja krvi

Gradsko društvo Crvenog križa Trogir sa Savjetom dobrovoljnih darivatelja krvi Trogir i u suradnji sa Transfuzijom kliničkog bolničkog centra Split organizira humanitarnu...

Predstavljen projekt označavanja pješačkih i biciklističkih staza otoka Čiova

Šetnjom dijelom staza i prezentacijom postavljene signalizacije, predstavljen je jednogodišnji projekt Ekološke udruge Eko-Žedno „Označavanje pješačkih i biciklističkih staza otoka Čiova“