20.8 C
Trogir
Nedjelja, 20 rujna, 2020
Naslovnica VIJESTI TROGIR Ajmo Trogir! Ajmo svi! U ovome se morate okušati! | "Između karantene...

Ajmo Trogir! Ajmo svi! U ovome se morate okušati! | “Između karantene i umjetnosti”

Ljudi diljem svijeta tijekom #ostanidoma razdoblja pomoću nekoliko kućanskih rekvizita, malo mašte i izvanrednih ideja fotografijom “rekreiraju” brojna svjetska umjetnička djela. I moramo priznati – rezultati su nevjerojatno zanimljivi, inspirativni i izuzetno zabavni!

O čemu se točno radi? Sve je krenulo iz Nizozemske i instagram profila @tussenkunstenquarantaine koji je pozvao sve odgovorne i savjesne osobe koje su ostale doma da pronađu olakšanje u – umjetnosti. Pri tom nisu mislili na mogućnost posjećivanja online zbirki i stalnih postavima muzeja, gledanja kazališnih predstava ili slušanja koncerata online… već na nešto još aktivnije! 

Pravila su veoma jednostavna – potrebno je izabrati umjetninu koju biste željeli rekonstruirati, odnosno “rekreirati”; uzeti tri predmeta koja imate kod kuće (ili više, ukoliko vam treba) i pokušati u svoja četiri zida stvoriti foto-repliku odabrane umjetnine. Naposlijetku, svoju fotografiju podijelite na društvenim mrežama, označite @tussenkunstenquarantaine i koristite #tussenkunstenquarantaine – hashtag čiji je prijevod “Između umjetnosti i karantene”.

Brojni muzeji diljem svijeta pozivaju one koji ih prate da se uključe u ovaj kreativni, zabavni i originalan projekt, pa zašto ne bismo i mi potaknuli vas?! A kako najbolji nagovori i reklame ne idu bez iskustva zadovoljnih korisnika, zadovoljstvo nam je predstaviti i prve trogirske uradke! Ovaj izazov prihvatile su i na veliko zadovoljstvo isprobale fotografkinja Daria Opačak i naša djelatnica Maja Maljković Zelalija koje su snimile svaka po tri fotografije ovog tipa. Rekvizita za rekreaciju nekih od umjetnina iz Muzeja grada Trogira im je nedostajalo, no ideja zasigurno nije.

Možda vi kod kuće možete rekreirati koji (auto)portret Cate Dujšin Ribar (možda imate paletu, ili neki lijepi šešir…), ili možda koje keramičko umjetničko ostvarenje Zlate Radej (možda imate pilates loptu – to je dobra ideja za rekonstruirati neko od djela Igra s loptom), možda ste veći ljubitelji ranijih umjetničkih pravaca pa se okušate u rekreaciji nekog od portreta obitelji Andreis, ili Lovre Burića, ili možda Duknovićeva Putta grbonoše… Tko zna… možda se ipak odlučite za neka svjetski poznata umjetnička remek-djela, možda zavirite u online zbirke hrvatskih muzeja i pronađete neku naivu, modernu, … koja vas baš privuče da joj se posvetite u ovom zanimljivom zadatku.

Sve rekreirane umjetnine rado ćemo objaviti na našem blogu i društvenim mrežama. Vaš trud će to svakako zaslužiti! Nadamo se da ćete se okušati i pokazati nam rezultate na društvenim mrežama, a fotografije nam možete poslati i mailom na muzej.grada.trogira@gmail.com. Ako je vjerovati dosadašnjim trogirskim iskustvima – toliko je zabavno i opuštajuće da se u ovome jednostavno – morate okušati!

Drage Trogirke i Trogirani, Kaštelanke i Kaštelani, Splićanke i Splićani, … dragi svi koji ovo čitate odakle god da jeste – nadamo se da smo vas nagovorili i da ćete se okušati u ovom izazovu… Isto tako, nadamo se da ćete nam pomoći nagovoriti još potencijalnih sudionika dijeljenjem ovog sadržaja na društvenim mrežama. Hvala vam!

TEKST & FOTO: MGT

Tonski zapis: Maja Maljković iz MGT

ZADNJE OBJAVE

Predstavljen projekt označavanja pješačkih i biciklističkih staza otoka Čiova

Šetnjom dijelom staza i prezentacijom postavljene signalizacije, predstavljen je jednogodišnji projekt Ekološke udruge Eko-Žedno „Označavanje pješačkih i biciklističkih staza otoka Čiova“

AUDIO: Peto izdanje emisije „KAKO SE NOSITI S DIJABETESOM“

Emisija koju i vi kreirate!  Svaki tjedan – nova tema – četvrtkom od 14:10 sati. Vaša pitanja su dobrodošla, a možete ih...

Stanovnici Sevida i Vinišća dobili vodu iz Krke. Napokon ćemo imati otvorene špine i moći ćemo se kupati, zalivati i sve ostalo!

„Dosanjan je san generacija svih Seviđana, sretno tekla kućama sevidskih težaka i ribara!“, kazala je to učiteljica razredne nastave Dijana Rinčić na...

GROZJE – rujanska ONLINE RADIONICA Muzeja grada Trogira

Pod rujnim naslovom Grozje muzejska pedagoginja Goranka Tomaš otkriva korak po korak upute za izradu tjednog planera. Nadamo se da ćete se okušati u izradi, uživati u procesu...

Puno smijeha pod zvizdama u kuli Kamerlengo

Sve one, koji se u petak, 18. rujna nađu u Trogiru, očekuju salve smijeha u Kuli Kamerlengo koja će ugostiti Splicki stand-up...